Ееее не съм казал че знам всичко на този свят и даже да си призная честно досега не бях срещал, че има по-голяма полза ако се предприемат групови действия. То че банката ще има някаква печалба то е ясно, но поне нейната печалба от мен ще е в рамките на една година, айде две пък след това аз мисля да печеля. Дали ще стане така ще видим. Все пак други хора могат да имат по-голяма полза от това, защото горе долу от две години непрекъснато има по-високи цени и в крайна сметка единствения начин за справяне с тези цени е оптимизиране на потреблението.Първоначално публикувано от estqwerty
Иначе дограма и топлоизолация си имаме, защото блока е относително нов, но слагането на термопомпа е малък проблем защото някой мой съседи се отнесоха доста безотговорно към тръбите на топлофикация използвайки флекса.
Всъщност то никога не е имало топлофикация в блока, че даже и абонатна станция не е имало, но все пак строителя беше предвидил някой ден да има общо отопление. Това не стана, а след това много хора решиха че никога няма да стане и хукнахме да се използваме климатици за отопление.
Аз както винаги бях малко крив и викнах майстори за поставят термопомпа за да мога и да се къпя евтино през цялото време, защото обичам да се къпя ежедневно и този разход дори ми е малко повече от разхода отопление.
Неприятното е в цялата история, че понеже всеки се спасяваше самостоятелно постави най-различни климатици и в един момент някой от съседите видяха, че техните климатици харчат прекалено много на фона на останалите. След това решиха че ще спестяват от тяхната консумация, но понеже има загуби от мен към тях в крайна сметка техните спестявания увеличават мойте разходи.
Ще видя дали не можем нещо да направим и вместо да се използват неикономични климатици да се премине към малко по-енергоспестяващ вариант. Навремето си мислех, че един мулти сплит би свършил добра работа на всички, но там проблема е как ще се извършва дялово отчитане. Не че няма начин ама ще видя какво ще стане.