Моята цел също не е да се заяждам, а само предположение че с малко иновативност може да се спестят много разходи за отопление и затопляне на вода.Първоначално публикувано от zxc0
Тази сутрин като станах рано измерих температурата на течащата вода от студения кран - беше 21 градуса по Целзий. След това се изкъпах и изхарчих общо около 150 литра вода. Понеже не разполагам с централно отопление тази консумация е изцяло студена вода, която се подгрява от самоделната ми термопомпа. След това отново измерих каква е температурата и тя беше 14.5 градуса.
За съжаление не разполагах с мобилен телефон са камера за да направя снимки, защото го оставих за ремонт пък фотоапарата замина на екскурзия. Все пак всеки може да измери температурите си и от това излиза, че дори без никакви подобрения конструкцията на сградата през ноща е затоплила студената вода поне от 14.5 до 21 градуса
Отделно се поинтересувах и разбрах, че всички радиатори в блока са свързани успоредно, а не последователно, което означава че когато пуснеш топла или студена вода през тях всички получават еднаква температура. Така ако се използва предложения начин, няма как един апартамент да получава повече и да се охлажда по-добре за сметка на друг.
Не знам каквп е количеството циркулационна в техния блок, но в мойта скромна инсталация има 15 литра вода и ако приемем нещата по аналогия в техния блок би трябвало да има над 300 литра вода. След това в кръга който циркулира вода изцелия блог се явно е поставен пластинчат топлообменник с който се отнема енергия от циркулационната вода и се добавя в постъпващата студена вода в блока
Предполагам че със специлна термоглава и може да се настройва дебита на циркулационната вода по такъв начин че нейната температура да не спада под 20 градуса. Все пак продължавам да мисля че има добра идея в цялата тази работа и по-този начин може да се спестява доста енергия, а от там и големи количества въглероден двуокис създаван за затопляне на вода необходима за хигиенни нужди и за охлаждане на сгради.