Страница 4 от 4 ПърваПърва ... 234
Резултати от 46 до 57 от общо 57
Like Tree1Одобрявам

Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    694
    #46

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    Цитат Първоначално публикувано от zxc0
    Моля те вземи един термометър и измери колко е темп. на студената вода при вас (при възможност след пране, миене на чинии, къпане за да е по-студена).
    Моята цел също не е да се заяждам, а само предположение че с малко иновативност може да се спестят много разходи за отопление и затопляне на вода.

    Тази сутрин като станах рано измерих температурата на течащата вода от студения кран - беше 21 градуса по Целзий. След това се изкъпах и изхарчих общо около 150 литра вода. Понеже не разполагам с централно отопление тази консумация е изцяло студена вода, която се подгрява от самоделната ми термопомпа. След това отново измерих каква е температурата и тя беше 14.5 градуса.

    За съжаление не разполагах с мобилен телефон са камера за да направя снимки, защото го оставих за ремонт пък фотоапарата замина на екскурзия. Все пак всеки може да измери температурите си и от това излиза, че дори без никакви подобрения конструкцията на сградата през ноща е затоплила студената вода поне от 14.5 до 21 градуса

    Отделно се поинтересувах и разбрах, че всички радиатори в блока са свързани успоредно, а не последователно, което означава че когато пуснеш топла или студена вода през тях всички получават еднаква температура. Така ако се използва предложения начин, няма как един апартамент да получава повече и да се охлажда по-добре за сметка на друг.

    Не знам каквп е количеството циркулационна в техния блок, но в мойта скромна инсталация има 15 литра вода и ако приемем нещата по аналогия в техния блок би трябвало да има над 300 литра вода. След това в кръга който циркулира вода изцелия блог се явно е поставен пластинчат топлообменник с който се отнема енергия от циркулационната вода и се добавя в постъпващата студена вода в блока

    Предполагам че със специлна термоглава и може да се настройва дебита на циркулационната вода по такъв начин че нейната температура да не спада под 20 градуса. Все пак продължавам да мисля че има добра идея в цялата тази работа и по-този начин може да се спестява доста енергия, а от там и големи количества въглероден двуокис създаван за затопляне на вода необходима за хигиенни нужди и за охлаждане на сгради.

  2.  
     
  3. Novice
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    3
    #47

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    Кой от вас го е направил за съседите си.Никой,Само плюете.Тожа го може всеки бай Ганйо.Аре бегайте.

    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1313893620[/time]_________________________________________________


    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1313890080[/time]_________________________________________________

    Хората са доволнида. Кви сте вие да съдите.

    Извинявай, ама бях те помолил да обърнеш внимание на правописа и на смисъла на постовете си, но ти продължаваш в същия дух. Постарай се и разучи по-добре фонетичната подредба, която ползваш, обмисляй това, което искаш да кажеш за да не се налага да пускаш ненужно 3 последователни поста, обърни внимание на граматиката, уважавай съфорумците поднасяйки им грамотни постове, ако искаш да си уважаван и ти!

  4. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #48

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    copst: не плюем. прочети още веднъж написаните неща.
    опитваме се да си изясним какво е направил човека и може ли да го приложим при нас. а за да стане това трябва да се разгледа и сметне има ли смисъл да се приложи при други условия.

    ето човека горе е казал че не му е студена водата и си е доказал със бсякакви сметки, че няма смисъл да прави подобна инсталация, не навсякъде водата от ВИК е толкова студена колкото във Варна.

    аз съм се наканил да скоча да говоря с човека , дори не ми трябва да влизам да гледам, само да пообясни малко идеиите и да ги систематизира. трябва ми обаче и някой който ги разбира нещатата защото на мене ще ми говорят като на тв репортерката

  5. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    694
    #49

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    Цитат Първоначално публикувано от estqwerty
    ето човека горе е казал че не му е студена водата и си е доказал със бсякакви сметки, че няма смисъл да прави подобна инсталация, не навсякъде водата от ВИК е толкова студена колкото във Варна.
    Мисля тази вода, която идва от водопровода навсякъде е еднакво студена, но въпроса е след като влзе в блока какво става. Възможно е да блока да не е населен достатъчно, откъдето потреблението на вода да е минимално или пък блока да е относително висок, което в комбинация с първото води до естествено затопляне на студената вода.

    Предполагам че всеки един блок си има своите специфики, но важно е някой професионалист да погледне на място за какво става въпрос, защото това ми се струва като доста перспективно. Дано някой професионалист от Варна жертва малко ценно време за един професионален поглед.

  6. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #50

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    ами не не е еднаково судена - във варна е МНОГО студена водата от чешмата.
    смесителя се изпотява веднага.
    а аз не мога да мия със само със студена вода - замръзват ми кокълчетата и ама много боли - така че там си е баш студена водата
    в никой друг град не съм го виждал това.

  7. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    694
    #51

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    Доколкото си спомням от това, което съм чел е че вода преминаваща под земята винаги е с температура около 12 градуса. Заради това мисля че схващането че във Варна има много студена вода е силно поглешно, а изпотяването на крановете най-вероятно се дължи на високата влажност на околния въздух.

    Предполагам, че влажността на въздуха във Варна е 100% или ако не то поне много по-висока от други градове намиращи се във вътрешността на страната.

    Снощи отново измерих с каква температура е студената вода и след като се изкъпах и изхарчих 120 литра вода от водопровода нейната температура беше 18 градуса по Целзий. Забравих да видя преди това каква е температурата, та се наложи да го направя тази сутрин и тя беше 26 градуса!!!!

    Мисля че това се дължи на неспирните жеги напоследък, които за затоплили цялата сграда. както и на факта, че събота и неделя много малко хора за използвали вода или климатик за охлаждане. Предполагам, че ситуацията коренно се изменя, когато целия блок интензивно използва по-сериозни количества вода, защото в момента моята консумация на вода е с една трета на останалото време, защото се шлая насам натам в голямата жега и гледам да не вися много в София или поне доколкото ми позволяват възможностите.

    Горе долу същото е и при мойте съседи, но предполагам че когато започне да се използва повече вода много бързо тя ще се възтанови на 12 градуса.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    1,601
    #52

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    Здравейте отново .
    Гледам, че продължавате темата и си викам и аз да се включа.
    Цитат Първоначално публикувано от copst
    Кой от вас го е направил за съседите си.Никой,Само плюете.Тожа го може всеки бай Ганйо.Аре бегайте.
    Хората са доволнида. Кви сте вие да съдите.
    Още преди да си купя климатик, съм го мислих това, смятах и видях че дори на теория не ми излиза сметката. (В предната квартира { на 20метра е от новата} , дори температурата на водата беше 22градуса- 1-ви етаж (не помня колко съм източвал водата)).
    За мен си сметнах – естествено при моята МИНИМАЛНА темп. на водата (18гр.), при моята консумация на вода (160л./ден), при идеален топлообмен (18гр.-25гр.). Излезе при ИДЕАЛНИ условия – 1,3kWh хлад. енергия. – много малко ми се видя. Сега електромера потвърждава че е много малко. Електромера се засича всеки ден и няма НИТО един ден, когато е включван климатика и консумираната енергия да е под 0,8kWh – което * (EER=4) = 3,2kWh хладилна енергия за ден.
    Проблеми при идеалния вариант:
    1. Вх. температура може да е по-висока – лошо, няма какво да се направи.
    2. Консумацията на вода е силно неравномерна и общото количество е малко (консумацията може да е нула, а при къпане – 160л./час) = лош топлообмен. – решението конвектор с много добро управление = Мъни Мъни. Общото количество трябва да се повиши ПОНЕ 3 пъти и то за най-лекия режим = Пари. Или 6,7 пъти за най-тежкият режим = Пари.
    3. Не се знае при тази малка разлика на температурите дали конвектора ще успее при повишения дебит – по мощен конвектор или два = Пари, управления на двата= Пари, вентилаторите харчат ток = Пари, харчат и вода = Пари.
    4. Необходимата хладилна енергия е за 31-32м2 апартамент. – За 64м2, трябва консумацията да се удвои. За най-лекия режим ще стане 6 пъти, а за най-тежкия 13,4 пъти. – 2 конвектора минимум.
    5. Конденза – има го и при 18,5гр. - ...
    Само от цената на водата ще е 4 пъти по-скъпо охлаждането в сравнение с климатика.
    Не казвам, че охлаждането съвсем няма смисъл – има но е минимален и незабележим (при нормална консумация и радиатори). По-добър минимален ефект с конвектори (нормална консумация).
    Най-добър – с конвектори и 3-13 ПЪТИ (според м2 и външ. темп.) нормалната консумация на вода.
    Основният плюс на тази система НЕ е охлаждането, а СТОПЛЯНЕТО на студената вода до 25гр. – така печелим по 1,3kWh енергия на ден (0,24лв./ден) в който се “охлаждаме”.
    Ако всичките елементи на системата са почти безплатни и конкретните условия са по-добри и ако нямам друга работа може би щях да я направя тая система.
    Да коментираме температурата на водата във водопровода от какво зависи:
    1. От къде идва: Дъжд, планински потоци, реки, подземни кладенци и др.
    2. Съхранение: Язовир
    3. Разпределение: От каква дълбочина се взема водата от язовира, дължина на главния водопровод, разстояние между блока и главния водопровод, височина на блока, темп. на почвата, дълбочина на водопровода, нормален дебит на блока.
    Изброените зависят постоянно от: Географското положение, надморска височина, сезон или конкретния случай.
    Зависи дори от дължината на реката (пример – р. Дунав – 24гр. – голяма река но се стопля).
    Не е коректно да се твърди че температурата на водата във водопровода е 12гр.
    По т.1 температурите са коренно различни. По т.2 как са се смесили не се знае и има ли възможност язовира да я подава от различни дълбочини – незнам – зависи от конкретния язовир. По т.3 почти всички са с различни параметри, но примерно приемам на доверие че температурата на почвата е 12гр., а на водопровода вътре в блока 26гр.
    Да помислим с дебита какво става.
    Водата от язовира се подава с температура “Х”, преминава по водопровода и постъпва в блока.
    Вариант 1 – дебит равен на 0 (нула) – водата във водопровода вътре в блока е с темп. – 26гр. – (успява да се стопли) (количеството зависи от етажа – 5л., 10л., 20л., ... 100л.) , а след тези литри трябва да е 12гр. (темп. на почвата приехме 12 гр.)(успяла е да се охлади/стопли)
    Вариант 2 – много голям дебит – водата от чешмата е с температура почти равна на температурата на подаване “Х” – не успява да се стопли/охлади заради бързото преминаване.
    Вариант 3 – нормален дебит – постоянно променяща се и различна според конретния случай.

  10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #53

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    Да поясня малко - Варна, където се развива събитието, се водоснабдява от 3 основни водоизточника, доколкото знам - това е язовир Камчия, водата от местността Батова и девненските извори, които са карстови. Различните квартали се снябдяват с различна вода. Едната от тези води е много студена, не помня Батовската ли беше или Девненската.

  11. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    694
    #54

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    Цитат Първоначално публикувано от zxc0
    Здравейте отново .
    Основният плюс на тази система НЕ е охлаждането, а СТОПЛЯНЕТО на студената вода до 25гр. – така печелим по 1,3kWh енергия на ден (0,24лв./ден) в който се “охлаждаме”.
    Ако всичките елементи на системата са почти безплатни и конкретните условия са по-добри и ако нямам друга работа може би щях да я направя тая система.
    Човек понякога трябва да обръща внимание на малките неща. Например според твойте сметки от едно къпане се спестяват по 24 стотинки на ден. Ако в един апаратмент живеят двама човека, то това прави 50 стотинки, а ако в блока има 20 апартамента по 10 лева дневно.

    За 100 дни в които всичко това има някакъв реален ефект сумата може да набъбне до 1000 лева, а инвестицията в пластинчат топлообменник според човека е 200 лева.

    С 800 лева биха могли да се направят много неща. Например би могло да се организира коледно парти или пък да инвестират в други мерки от сорта на по-добра топлоизолация, по-хубава дограма, слънчеви колектори за топла вода или по-икономично осветление на общите части, което да им донесе допълнителни ползи.

    Всичко е въпрос на сметки, но тук стотинка там стотинка и накрая стават левчета, а след това се чудим защо няма пари.

    Иначе мисля, че няма никакво значение от къде се взима вода за водоснабдяване. Когато тази вода мине под земята, както това се случва в повечето градове, включително и Варна, в крайна сметка нейната температура става около 12 градуса, колкото е температурата на почвата на определена дълбочина. Та нали затова се правят геотермални термопомпи при които се поставят в почвата небходимите тръби за извличане на енергия от там.

  12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #55

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    Цитат Първоначално публикувано от dkolov
    Иначе мисля, че няма никакво значение от къде се взима вода за водоснабдяване. Когато тази вода мине под земята, както това се случва в повечето градове, включително и Варна, в крайна сметка нейната температура става около 12 градуса, колкото е температурата на почвата на определена дълбочина.
    Я пак? Искаш да кажеш, че на 80-100см в земята темперратурата е 10*С през лятото? Ще ме умориш

  13. Novice
    Тук е от
    Sep 2011
    Мнения
    1
    #56

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    Със сваляне на топломерите се намалява разхода за парно. За повече информация на plombata_10@abv.bg

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #57

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    Парното си заминава, убеден съм. Чудя се защо градския след всичките тези амелиорации продължава да има изобщо някаква връзка с пароцентралата. Обикновено зимата във Вн. -3 я пада, а не. Дърпа топло от слънцето, през цялата година, лятото и от въздуха, трябва само ено чилърче ( с повече фантазия може да се превърне в термопомпа земя-вода, с тръби, боцнати под буренясалата градинка пред входа ) и малко да се преустрои инфраструктурата в апартаментите - вместо парните радиатори, гледах едни тръби с ребра, с които се опасва жилището по ръбовете на стените с пода.
    Предполагам заради човешкия/българския фактор - "прави каквото искаш, щом ще е за хубаво, само не ми искай пари ". Ако се разхвърли чилърката на 20 -ина апартамента няма да излезе кой знае какво. Ама ние българите сме златни хора...


Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 4 ПърваПърва ... 234

Подобни теми

  1. Отговори: 83
    Последно: 19-02-13, 21:00
  2. 12LGC - мига 5 пъти operation и 2 пъти timer
    От mihov79 във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 135
    Последно: 01-08-12, 15:03
  3. 12LDC - operation и timer мигат 4 пъти, след това само timer 3 пъти.
    От nako-bako във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 9
    Последно: 06-01-12, 22:26
  4. УСТРОЙСТВО ЗА НАМАЛЯНЕ НА СМЕТКИТЕ ЗА ТОК??
    От tanito1886 във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 29
    Последно: 15-07-10, 18:58
  5. Как да намалим "дишането" на монитора?
    От shavo във форум Общ - хардуер
    Отговори: 34
    Последно: 01-03-04, 11:53

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе