Първоначално публикувано от
orlincho Здравей,
Котела ти ако е най-малкия е с 6.3КВата минимум, радиаторите с лирата също трябва да го докарват до над 6,3 КВата но това е при максимална Т на водата в тях. Така погледнато системата изглжда балансирана. За мен е погрешно да намаляваш Т на водата.
Въпроса е защо при една балансирана система харчиш толкова. Като махнем газта за БГВ да речем 50на лева защото зимата студената вода е по-студена и иска повече газ да се затопли, остават пак почти 300 лева за отопление. Че декември беше по-студен от нормално, да така беше. За София поне с 1 градус надолу от нормалното.
При балансирана система работеща нормално, второто което трябва се поглдне като възможност са топлозагубите. Смятането на индивидуалните топлозагуби е малко дълга история която сме дискутирали през годините.
Ето една статия която може да ти помогне да ги сметнеш.
Вземи предвид и това какво се случва в околните апартаменти, ако е апартамент. Топлят ли се изобщо.
До тук предположението ми е, че губиш топлина от някъде и котела си гори за да навакса.
Ако искаш да навлизаме в детайли дай информация за самото жилище, квадратури на външни стени, изложения, квадратури на дограма. съседи отгоре отдолу. Може пък да си в някаква гадна ситуация например под теб да е проход в сградата или над теб да е 50м2 тераса на съседа, или последен етаж на къща с неизолиран покрив. Все предпоставки за големи топлозагуби.
И още една контролна проверка - за летните 38-45лв за газ. можеш ли да кажеш колко вода минава на месец през водомера.
При мен се получава, че харча по 3м3 газ за 1м3 вода.