Страница 5 от 6 ПърваПърва ... 3456 ПоследноПоследно
Резултати от 61 до 75 от общо 89
Like Tree3Одобрявам

Газов котел Bosch Gaz 7000W - Настройки

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    1,589
    #61

    Отговор: Газов котел Bosch Gaz 7000W - Настройки

    Защо не увеличите малко хистерезиса на този стаен термостат, за да намалите честите включвания, и да засечете дали няма да даде ефект. Това, много честото включване и изключване през няколко минути, въобще не ми харесва. Направете го да изключва на 22,5 а да включва на 21,5 градуса, ако има такава възможност, понеже не съм запознат с този термостат. Ако имате възможност го преместете на ъгъл в стаята, където въздуха по малко се движи. Увеличения хистерезис малко ще наруши комфорта, ама си струва за пробата.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    435
    #62

    Отговор: Газов котел Bosch Gaz 7000W - Настройки

    Цитат Първоначално публикувано от шери Виж публикацията
    Да, аз мисля писах, че котлето не изключва за дълго време дори и при достигане на зададената темп. Достига бързо зададената темп. и продължава да се включва през няколко минути.
    Вариантите за подобно поведение са няколко.
    1. Големи общи топлозагуби - апартамента изтива бързо. - тук варианта е изясняване от къде точно и изолиране.
    2. Малък хистерезис на термостата и малко количество вода в радиаторите (по-бързо изтива). - На първото може би можеш да повлияеш чрез настройки на стермостата както е казал колегата по-горе "евентуално" ако термостата позволява подобна манипулация. На количеството вода уви не може да се влияе - с алуминиеви радиатори толкова. Със стоманени щеше да е повече.
    3. Термостата е поставен на неподходящо място което изтива много бързо. Външна стена, ниско, близо до студен прозорец. Варианти много. - При този случай при термостата котела ще се стреми да докарва зададената температура докато в останалите части на къщата ще е на практика по-топло. Това можеш да го измериш като разходиш един термометър из къщата за ден два.
    При мен например термостата е поставен на вътрешна стена м/у стаите и забелязвам разлика когато задната стая зад термостата не се отоплява.

    Цитат Първоначално публикувано от шери Виж публикацията
    Сега ми излезе окончателната сметка за 12.2013 - 345 лв. за 327 кубика. Декември според мен не беше чак толкова студен, имаше доста дни с положителни дневни температури. Ние засичаме разхода всеки божи ден, и трябва да отбележа, че няма много връзка с външната темп. През ноща е на 18 С, а през дена на 20 С.
    Моята за декември е 254лв за 240м3 като от тях 70-на лв са за топлата вода. Като държа 20/21 режим. До колкото мога да преценя от ежедневните засичания Декември са ми го засекли с един ден по-рано. На сайта на овергаз можеш да си видиш отчетите по показания на мерачката и фактурите. Декемви като месец за София беше с 0.3 градуса по-студен от средното за последнтие 50-на год.

    Capture.JPG това е статистиката ми от началото на отоплителния сезон. Червеното е външната температура, Жълтото е газта. Синьото е студената вода. За мен се вижда ясна връзка м/у външната Т и разхода на газ. Отделно има и връзка със това дали е било слънчево и дали е духал вятър но тези корелации не ги следя постоянно.


    Цитат Първоначално публикувано от шери Виж публикацията
    Това с климите ни беше първата година, и аз не съм много доволна от тях. НО тия сметки не са поносими. Имаме две външни стени и балкона, който е открит. Ти казваш, че си в къща, би трябвало да имаш повече топлозагуби, а и си с по-голямо жилище. Не си го обяснявам това само с топлозагубите.
    Това е вярно в случаите че имате топлещи съседи от всякъде. Отделно, че новото строителство 'проектирано!!!' преди 2009 изискванията за изолация са доста ниски. След това ги поизравняват със средно европейските.
    Отделно при мен изолацията я определях аз и е много 10см стиропор външна и 5см вата вътрешна. Поркива е с 25см вата. И пак реалните резултати са 30% по-зле от теоретично сметнатите. Което го отдавам на прекрасните ми строители.

    Цитат Първоначално публикувано от шери Виж публикацията
    Моля, да ми кажеш как си настроил твоята система и котлето?
    Имам 5 стаи със стоманени радиатори и две лири в баните с обща мощност над 18КВата при дТ50. Но реално е 1/2-1/3 защото котела работи в нискотемпературен режим. Само една от стаите и е спрян радиатора. Котела е 3.2-24Квата. Имам модулиращ стаен термостат настроен на 20/21 режим . Реално котела пали на нялколко часа веднъж и докарва Т в радиаторите на 55 защото съм го ограничил да си стои в кондензен режим. При мен пък водата в радиаторите е много и котела като подпали и я загрее дори до 55 пак сумати време след това са горещи и температурата на стаите се вдига с градус и нещо. Термостата изключва горелките ама какво от това водата сие много, и е гореща.

    Сега се замислям дали да не го огранича на 40 градуса ега работи повечко на по-ниска мощност. Там границата е тънка да не слезе под минимума си.

  4. Novice
    Тук е от
    Aug 2012
    Мнения
    9
    #63

    Отговор: Газов котел Bosch Gaz 7000W - Настройки

    [QUOTE=orlincho;662299]
    2. Малък хистерезис на термостата и малко количество вода в радиаторите (по-бързо изтива). - На първото може би можеш да повлияеш чрез настройки на стермостата както е казал колегата по-горе "евентуално" ако термостата позволява подобна манипулация. На количеството вода уви не може да се влияе - с алуминиеви радиатори толкова. Със стоманени щеше да е повече.......

    Незнам какво означава хистерезис. Но не съм видяла такава функция на термостата, с която да мога да настройвам включванията и изключванията на котлето. Мога да задавам само температурни режими каквито искам. Ако някой знае дали може, да каже как се прави. В упътването не откривам такава функция. Термостата е FR100. Той се намира на стена между двете стаи, на височина 1,60 м., горе долу по средата и е далече от прозорец. Никога не е имало часове, дори един час между две включвания на котела, независимо дали навън е било 10 градуса или -10 градуса. Значи темп. не се променя на екрана на термостата. Достига 20 градуса и не пада дори на 19,5, за да се включи котела. Той си работи постоянно. Т.е. не се отразява някаква промяна в темп. преди включване. Разбирате ли, имам съсед, който плаща максимум 120 лв. за газ, а е с нашата квадратура. Обяснете ми това. Не може да имаме 200 % топлозагуби в една и съща сграда. Дори да нямаме еднакво потребление или разположение на апартамента, то разликата не може да е тройна, при положение че те също се отопляват и ползват топла вода. Все пак говорим за 64 квадрата, не за 164.

  5. Novice
    Тук е от
    Oct 2013
    Мнения
    7
    #64

    Отговор: Газов котел Bosch Gaz 7000W - Настройки

    Здравей Шери!
    Аз съм със същият котел и регулатор. Консумацията е към 8-9 кубика за денонощие, при поддържане 18-20 градуса. Котелът работи 10-15 мин. изключва, почива пак 10-15 мин. и запалва. Температурата на водата която поддържа е от 45 до 35 градуса. Смъкни си това упътване за регулатора. В него има и за сервизното меню, ако ти свърши работа DOX.bg - Файл организатор за лесно споделяне и съхранение на файлове

  6. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    435
    #65

    Отговор: Газов котел Bosch Gaz 7000W - Настройки

    Цитат Първоначално публикувано от шери Виж публикацията
    Незнам какво означава хистерезис.
    .......Не може да имаме 200 % топлозагуби в една и съща сграда. Дори да нямаме еднакво потребление или разположение на апартамента, то разликата не може да е тройна

    Хистерезис е разликата в температурата в стаята при която котела пали и при която гаси.
    Примерно при зададени 20 градуса "целеви" котела пали на 19.5 и гаси на 20.5 този 1 градус разлика се нарича хистерезис. Колкото хистерезиса е по-малък толкова по-често отоплението ще се включва да наваксва, но за късо време и толкова по комфортно ще е усещането в апартамента.

    Сега за топлозагубите. Днес сметнах грубо топлозагубите на един друг човек от форума и наистина има над 3 пъти разлика в цената ако има топли съседи 290-80лв. Това без да се гледа изобщо колко е добре балансирана отоплителната инсталация.

    За пример тавана на 65м2 апартамент лапа 100лв към неотоплен (12градуса) апаратамент отгоре и 0лв ако апартамента е отоплен. за пода е същото.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2009
    Мнения
    13
    #66

    Отговор: Газов котел Bosch Gaz 7000W - Настройки

    Здравейте, имам котел bosch condens 7000 w 16-3, инсталацията ми е около 60 алуминиеви глидера и едно малко подово в банята.
    Опитвам се да настроя помпата така, че котела да работи продължително на 55 градуса.
    Това което установявам е че постигам желаният режим на работа на 3та степен, като отдалечените радиатори се стоплят по бавно.
    Миналата зима работех на 4та степен и котела се изключваше от прегряване на водата,P_20181105_193132_vHDR_On.jpg но затопляше по бързо далечните радиатори.
    Прилагам характеристиките на помпата от ръководството и моля за съвет, кой режим би бил по оптимален и дали жих навредил на котела с 3тата степен на помпата.P_20181105_193211_vHDR_On.jpgP_20181105_193211_vHDR_On.jpgP_20181105_193159_vHDR_On.jpg
    Този пост е редактиран от liutko; 05-11-18 в 19:49.

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #67

    Отговор: Газов котел Bosch Gaz 7000W - Настройки

    Сложи помпата на 02, ако не стане - на 01. Освен това притвори максимално секретните вентили на първите радиатори и нещата ще се получат.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2009
    Мнения
    13
    #68

    Отговор: Газов котел Bosch Gaz 7000W - Настройки

    Благодря за отговора, но моля да ми обясниш какво точно означават зависимостите на графиката и какво е пропорционално и константно налягане.

  11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #69

    Отговор: Газов котел Bosch Gaz 7000W - Настройки

    Ако първо ти ми обясниш защо реши да избереш точно 03, след като не знаеш какво значи

  12. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2009
    Мнения
    13
    #70

    Отговор: Газов котел Bosch Gaz 7000W - Настройки

    Извимнявам се ако не съм се изразил правилно, не се опитвам да те изпитвам. Избрах характеристика 03 тъй като като разгледам характеристиките и само тя е с голям дебит. Не знам каква е раликата между пропорционално и константно налягане.А къщичката ми е с такова разположение, че котела ми е на първият етаж и ме устройва радиаторите при него да работят по активно. Притеснява ме да не навредя на котела или помпата с избраната характеристика.
    VBOBOKOV одобрява това.

  13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #71

    Отговор: Газов котел Bosch Gaz 7000W - Настройки

    Да де, ама защо реши, че ще работят по-активно в избрания от теб режим? Нищо, започни с хидравличния баланс на системата - притвори секретния вентил на най-близкия радиатор до края и после го развий на точно един оборот до оборот и четвърт. После направи същото с втория радиатор по близост, после с третия, като на всеки следващ може отпускаш малко повече. Така ще се получи, че най-далечните ще работят най-силно. После може да си поиграеш още за да ги поизравниш

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2009
    Мнения
    13
    #72

    Отговор: Газов котел Bosch Gaz 7000W - Настройки

    По този начин няма ли да намаля дебита вода към котела и той отново да започне да изключва от прегряване на водата над 55 градуса.

  16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #73

    Отговор: Газов котел Bosch Gaz 7000W - Настройки

    Не, няма да намалиш потока, а ще го преразпределиш равномерно през различните радиатори - както знем глупава вода няма и тя си търси най-малкото съпротивление, ти трябва да изравниш съпротивленията през отделните радиатори, за да се изравнят дебитите през тях. Сега като минава водата през първите 1-2 радиатора, не успява да се охлади доатъчно заради малката им площ и се връща гореща в котела. Имаш ли някакъв BUS регулатор?

  17. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2009
    Мнения
    13
    #74

    Отговор: Газов котел Bosch Gaz 7000W - Настройки

    Добър вечер,
    изпълних заръките ти и уравновесих системата.
    Настройката на помпата я оставих на 01, но неуспях да я изпробвам дълго защото стана много топло.
    Първи впечатления - помпата работи малко по шумно, но около 20 минути успя да работи на 55 градуса сиатемата без да изключи от прегряване.
    Ако bus регулатор е стаиният датчик - да bosch ct100.

  18. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #75

    Отговор: Газов котел Bosch Gaz 7000W - Настройки

    Видя ли, че се получи?! Може да си поиграеш още малко на проба-грешка, като първо сложиш помпата на 02 и ао няма проблеми - може по малко да поотвориш още секретните вентили, за да понамалее шума от помпата. Но важното е, че сега всички радиатори топлят!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 5 от 6 ПърваПърва ... 3456 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. UPS за газов котел
    От taralion във форум Отопление
    Отговори: 14
    Последно: 06-06-16, 21:09
  2. Мнения за разход на Bosch gaz 7000w
    От rusco във форум Отопление
    Отговори: 14
    Последно: 12-01-15, 11:23
  3. Проблеми с газов котел ДЕУ
    От rigre във форум Отопление
    Отговори: 12
    Последно: 28-11-14, 07:08
  4. Газов или електрически котел?
    От Vassilev във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 14-12-11, 19:03
  5. Газов котел с буферен съд
    От ivelin19 във форум Отопление
    Отговори: 8
    Последно: 11-11-11, 04:13

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе