Честно казано НЕ, но не очаквам и да ги доставя тези 9.3kW. За сметките които си правя, конвектора го смятам на около 5 до 6 kW, но и за тези стойности пак не съм сигурен за какво става дума. За това и съм в този форум, за да черпя от опита на специалистите в областа. Считам че помоща Ви инж. Нейчев, както тази на Лазар и многото други помагащи е невероятна и дава възможност на много хора като мен да проумеят (в някаква степен) за какво става дума и къде успешно, къде не толкова да се опитат да оптимизират системите си. Благодаря ви за усилията - абсолютно искрен съм.
Та да се върна на моя казус - от котела до колектора = 22мм медна тръба, размера на колектора - не съм сигурен, трябва да проверя, от колектора до конвектора е 20мм пексалова тръба около 4 метра, всички други радиатори са захранени с 16мм и дължина около 10, 14 и 16 метра от колектора. На конвектора монтирах термо датчик, който изключва вентилатора под 40оС. Секретни кранове - да има на всички - опитал съм се да ги настроя така че да има баланс между стаите - средната стая е с недостатъчна мощност, там е напълно отворен, най-близкия е на 50%, най далечния на около 75%. Ако видимо бъркам някъде, моля да ме насочите. Не съм сигурен до къде мога да подобря нещата, но както съм я наследил тази инсталация, така и ще се боря с нея. За някои неща няма да мога да променя (тръбите са под паркет и няма как да ги подменя), но опитвам да отстранявам други тесни места.
Колкото до разхода, че зависи най-вече от инсталацията, предполагам е така, но в моя случей имам съмнения, че и котела ми е звер (14/35 кW чешко изпълнение) - БГВто на мой познати през лятото им коства 20-25 лв, при мен е 45-50. Все си мисля, че технологията е направила 2-3 крачки напред след създаването на моето котле. Тук вече имам нужда от съвет - тези 2-3 крачки напредък в технологията ще ми помогнат ли? Пари никой няма излишни (с близнаци на 1 година съм), но вярвам в търсенето на по-ефективна цялостна система - та помагайте със съвети... Благодаря предварително