Отговор: Газов котел - Избор и Цени
OK тогава без антифриз. Има възможност за канализация, но доста дълга тръба трябва да се прекара, но не е и невъзможна работа. Ще настоявам за канализацията. Иначе майстора си е оторизиран представител и сервиз на Бош:). В началото искаше да го направи така, но в последствие явно не му се занимаваше и каза, че и така също не би трябвало да имам проблем. Благодаря за съвета.
В Германия има отделна канализация за конденза, не допуска дори до градската канализация. Това не е като конденза от климатиците, който може да ти капе върху главата. Няма проблеми трасето да е с обратен наклон на места, т.е. да има сифони - това е бистра течност и няма опасност от запушване на тръбата
Здравейте! Предстои ми монтаж на кондензен двуконтурен газов котел VIESSMANN Vitodens 100-W, новият модел с модулация 1:6 (4.7kW - 26kW).
Жилището е 64 кв. м. (реално около 55), двустайно - 1 спалня и 1 дневна с кухненски бокс. Инсталирани са общо 3 радиатора с термовентили (като термоглава има само на този в спалнята) и лира за банята.
Бихте ли ми препоръчали подходящ стаен термостат?
Цитат:
Първоначално публикувано от
Creep
Здравейте! Предстои ми монтаж на кондензен двуконтурен газов котел VIESSMANN Vitodens 100-W, новият модел с модулация 1:6 (4.7kW - 26kW).
Жилището е 64 кв. м. (реално около 55), двустайно - 1 спалня и 1 дневна с кухненски бокс. Инсталирани са общо 3 радиатора с термовентили (като термоглава има само на този в спалнята) и лира за банята.
Computherm Q7RF
Това би могло да е едно добро решение.
Безжичен, програмируем.
Здравейте,
Предстои ми закупуване на жилище (апт) и бих искал да монтирам газово котле с бойлер (серпентина) в помещение 2.3м2 където ще има още пералня и сушилня с термопомпа.
Въпросът ми е дали има ограничения на пространството и помещенията при монтирането на газови котлета ( с и без бойлер)? Може ли да е в мокро помещение с течаща вода, например?
Цитат:
T E R M E T
Computherm Q7RF
Това би могло да е едно добро решение.
Безжичен, програмируем.
Мерси! От това, което съм чел, бях останал с впечатлението, че безжичните стайни термостати са само от тип "ON/OFF", този предвид цената, предполагам също е такъв?
Доколкото прочетох в документацията на котлето, то има възможност за регулация по външна температура чрез вкл. в комплекта външен датчик. Дали един модулиращ термостат няма да е по-добре или пък този датчик и самото управление на котелът ще са достатъчни? Някой? Благодаря предварително!
Цитат:
Creep
Колега за 55 кв. м , няма ли да ти дойдат малко повечко тези 4,7 клв мин. мощност ?
Цитат:
idealist
Колега за 55 кв. м , няма ли да ти дойдат малко повечко тези 4,7 клв мин. мощност ?
То това зависи по-скоро от инсталираната радиаторна мощност, която както правилно си предположил е ограничена.
Определено няма да мога да се грея с 50-55С на водата, предвид че имам общо 40 глидера на Н600 (16 в спалнята и 16 + 8 в дневната), лирата я дават 600W (предполагам че при делта T 70С най-малко), но това е положението.
Но все си мисля, че с 65-70С ще съм Ок?
Цитат:
Creep
Здравейте! Предстои ми монтаж на кондензен двуконтурен газов котел .....
Дали, котелът ще влиза в кондензен режим на работа при температурите описани от теб ?
А дали има разлика в комфорта в кондензен и конвенционален режим?
Ако разликата е само в сметката за газ, дали ще е огромна или непреодолима? Дали има на пазара конвенционални котли и ако да, има ли сред тях такива с под 4.7kW, че да не давам 3к лв за котле?
Интересни въпроси, но аз все пак питам за друго, а именно: моля, препоръчайте ми подходящ стаен термостат за VIESSMANN Vitodens 100W.
Благодаря!
А какво предлага инсталатора?
Предлага "стаен термостат, още 150-200 лв" :)))
Демек, неуточнен :)
А след като си с ограничена радиаторна мощност за какво са сложени тези термовинтили и термоглави. Да ограничават още мощността. Стайният термостат си управлява котела и няма нужда от термовинтили.
Глава има само в спалнята, на другите 2 радиатора има само термовентили. Бях останал с впечатлението, че ако няма глава термовентилът не пречи, едва ли не действа като обикновен?
Така е, но главата в спалнята влошава работата на котела. А бе ако имаш възможност вземи оферти и от други фирми, че тази е безхаберна:)