Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 32

БГВ от два бойлера, солар и термопомпа/котел

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2015
    Мнения
    17
    #16

    Отговор: БГВ от два бойлера, солар и термопомпа/котел

    Вината е моя, че некоректно зададох въпрос без да дам необходимото инфо. Проблема за сега ми е, че и аз го нямам.
    Нямам представа колко и какви трябва да са соларните панели. За момента покрива налага ограничение да не са повече от 3бр. (с приемрни размери не по-големи от 1.2м Х 2.5м всеки панел).

    Не знам кои панели са подходящи за драин-бак системи. Предполагам, че дебитите няма да са "велики" през панелите. Помпата трябва да е с минималната възможна мощност. Все пак трябва да прекара водата през примерно 3 паралелно свързани панела, като хидростатичния напор (само от денивилация) който ще трябва да преодолее помпата ще е не повече от 1.5-2.5м воден стълб (мерено от дъното на Драйн-бак резервоара до горния край на соларния панел). Предполагам, че допълнителните изискванията към панелите за драйн-бак системи са да издържат на яко слънце когато са празни (без топлоотнемане от тях) и да позволяват пълното източване на водата от тях (да не задържат вода).

    Основното изискване при избора на панели и изграждането на соларната система ми е при моята консумация на БГВ ( в момента ел.енергията само за бойлера ми е 130кWh за седмица) тя да се "самоизплати" в рамките на гаранционния период на компонентите и. За да е икономически обосновано изграждането на такава система, тя трябва да реализира икономии възможно по-дълго време след като се е "самоизплатила". Т.е. предполагам, че експлоатационния период на системата ще е поне 1.5 пъти по-дълъг от гаранционния период на компонентите и.

    Можете ли да ми препоръчате подходящи панели за целта?

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    435
    #17

    Отговор: БГВ от два бойлера, солар и термопомпа/котел

    Цитат Първоначално публикувано от emilvtc Виж публикацията
    Основното изискване при избора на панели и изграждането на соларната система ми е при моята консумация на БГВ ( в момента ел.енергията само за бойлера ми е 130кWh за седмица) тя да се "самоизплати" в рамките на гаранционния период на компонентите и.
    Това на колко вода отговаря, че като го сметна консумацията ви е близка до моята къща (60лв газ за БГВ и около 600л студена вода през водомера на ден).

    При подобни условия го бях смятал някъде назад из темите и все системата отиваше към 7К А при тази цена сметката излизаше че ще се изплати за 10+ години.

  4. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #18

    Отговор: БГВ от два бойлера, солар и термопомпа/котел

    Все пак колко литра ще са бойлерите? Например 3 панела Bosch Solar 5000 са достатъчни за 500л бойлер. Не разбрах защо не ползваш един голям бойлер с 2 серпентини, а искаш да усложняваш схемата?

  5. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2015
    Мнения
    17
    #19

    Отговор: БГВ от два бойлера, солар и термопомпа/котел

    Не знам още какви, колко и с каква големина да са бойлерите. Трябва да са съобразени с консумацията ми (130кWh / седмица) и "профила" и (сутрин за душ, вечер - вода за кухнята и по-късно за душ), така че системата максимално бързо да се самоизплати.

    Нямам никакъв практичен опит, но от това, което чета останах с впечатление, че ако бойлера е един с две серпентини (горна за котел и долна за солар) и котела работи, полза от солара няма никаква и той няма да вкара никаква енергия в бойлера (или близко до никаква). За да вкара енергия, температурата на топлоносителя от солара трябва да е по-голяма от тази на загрятия от котела бойлер. Т.е. соларната системата изпада във "високотемпературен" режим на работа, или въобще спира да работи. Т.е. полза от нея - никаква.

    Ако водата се загрява двъстепенно - например солара "подгрява" студената вода от ВиК мрежата от +12 до +35..40 градуса в първия бойлер и после "подгрятата" вече вода се дозагрее във втори бойлер от котела или на ток, то предполагам ще успеен да вкараме във водата енергия и от солара, при това много повече отколкото при варианта с един бойлер с двете серпентини.

    Допълнително загубата на енергия при циркулацията на водата от солара до бойлера е по-голяма, ако водата е с висока температура (работи във високо температурен режим, загрявайки бойлер с 2 серпентини включен към котел).
    Отделно ефективността на самите панели чета, че е по-голяма, ако работят в нискотемпературен режим. Най-малкото загубите от топлообмен между тях и околната среда ще са по-малки.

    Т.е. системата се изполаща ако се използва. Във вварианта с двустепенно подгряване на водата, предполагам че слънцето ще се "използва" през годината по-дълго време - дори и през късна есен и ранна пролет (а вероятно може и през зимата, но едва ли) . Системата се оскъпява с допълнителен бойлер, но може да се окаже, че двустепенна система с 2 бойлера би се изплатила по-бързо от едностепенна система с един бойлер с 2 серпентини.
    Въпрос на сметки е, които за момента не знам как да направя. Можете ли да помогнете?

    Има ли някакъв практически смисъл това, за което говоря, или мисля в грешна посока?

  6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #20

    Отговор: БГВ от два бойлера, солар и термопомпа/котел

    Ами точно напротив - най-добрата схема е с бойлер с 2 серпентини една над друга - соларът подгрява целия обем до температура според слънцегреенето, а котелът доподгрява горната половина, ако има нужда. Има слънчеви зимни дни, когато соларът се справя без да има нужда от доподгряване. Може да се сложи електровентил на котелната серпентина, който да отваря само в определени часове, след приключване на слънцедобива. Както е известно топлата вода се движи само нагоре, а не нагоре, така че котелът не пречи на солара. При еднообемен бойлер водата стоплена от солара се издига нагоре сама и по този начин се топли целия обем, ням нужда от трипътни вентили, помпа за рециркулация, всичко е много просто. Сложните схеми, които замисляш са за заварено положение, когао имаш бойлерите, но щом сега ще купуваш всичко няма смисъл да усложняваш нещата.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2015
    Мнения
    17
    #21

    Отговор: БГВ от два бойлера, солар и термопомпа/котел

    Опитвам се да намеря работеща (кракната) версия на програмата "Polysun Solarthermal".

    Свалих Траял версията, но в нея не мога да задам произволни географски координати ...

    Търся работеща (макар и по-стара) версия на програмата.

    Някой може ли да помогне с линк?

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2007
    Мнения
    25
    #22

    Отговор: БГВ от два бойлера, солар и термопомпа/котел

    .....
    Този пост е редактиран от new_tv; 08-03-15 в 17:46.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2015
    Мнения
    17
    #23

    Отговор: БГВ от два бойлера, солар и термопомпа/котел

    PolySun програмата има онлайн вариант на адрес:

    Online calculator - Product - Vela Solaris AG | Polysun Simulation Software

    Демо версията може да се свали от тук:
    Demo download - Downloads - Vela Solaris AG | Polysun Simulation Software


    Намерих и една немска програма също с онлайн версия:

    Online Solar Calculation and Simulation of Solar Thermal Systems

    и фри офлайн вариант:

    thermal simulation software T*SOL | Valentin Software

    Някой попадал ли е на други подобни програми?

  11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #24

    Отговор: БГВ от два бойлера, солар и термопомпа/котел

    Каква е целта?

  12. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2015
    Мнения
    17
    #25

    Отговор: БГВ от два бойлера, солар и термопомпа/котел

    Целта е да се направят различни варианти на системата с моя профил на дневна консумация на БГВ, и да се видят различни схеми- едностъпално и двустъпално подгряване на водата (с един или 2 бойлера), с различни видове панели, раююлични обеми на бойлера/бойлерите и ценово и като възвръщаемост на инвестицията във времето как стоят нещата. Дали примерно преоразмерена система от към брой колектори с най-простите медни колектори и драйн бак система за защита от завиране няма да се изплати по-бързо от друг вид конфигурация на системата ... Нямам опит в тази материя и трябва да се ориентирам, макар и само теоретично чрез симулации. Т.е. да се убедя на базата на факти (макар и от симулации) каква система ми трябва и защо точно такава ми трябва. Пълно щастие няма и всичко е въпрос на някакъв компромис с определени изисквания, параметри и др. Въпроса е как да направим смислените компромиси ...

  13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #26

    Отговор: БГВ от два бойлера, солар и термопомпа/котел

    Съжалявам, че не мога да ти помогна с програмите, но ще се радвам да намериш достъп и да стигнеш до моето мнение, макар и по заобиколния начин. Досега завряла система, изпълнена от мен не съм видял, както и клиент, който да не е доволен от работата на солара, освен в 2 случая на слаби панели, но там ме викаха само за монтаж - консултацията и покупката вече бяха факт. Дрейнбек не съм изпълнявал, особено във вида "направи сам", който е модерен напоследък

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #27

    Отговор: БГВ от два бойлера, солар и термопомпа/котел

    Лазар ти е написал кое е най-изгодното решение. Според мен и без да смяташ с хиляди софтуери само като сложиш 1000 лева (ако не и повече) за допълнителни вентили, контролери и помпа, един качествен водосъдържател минимум 2300 лева, то 3-4 бона разлика в крайна сметка няма да ти се избият с консумация на няколко душа.

  16. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2015
    Мнения
    17
    #28

    Отговор: БГВ от два бойлера, солар и термопомпа/котел

    Lazar , може ли да ме ориентираш какви плоски колектори си заслужава да се използват? В смисъл такива с 5% по-добри параметри, струващи 50% и повече % по-скъпо вероятно не си заслужават от гледна точка инвестиция-възвръщаемост ...
    Какви марки и какви ориентировъчни цени имат? (това да не се приема за реклама, а по-скоро за инфо от опита на специалист без търговски интерес)

    Алуминиев или меден? Въпроса ми е по-скоро свързан с това подлежат ли на ремонт и въобще възможен ли е ремонта (предполагам медните ако подлежат на разглобяване - относително лесно могат да се презапоят и ремонтират спрямо алуминиевите ...) Подлежат ли на разглобяване? Може ли да им се подмени стъклото при счупване от градушка например? Възможно ли е да се херметизират надеждно след разглобяване? Възможно ли е да се подмени термо-изолацията им (по форумите казват, че ватата се разкапла от конденза получаващ се в панела). Това вярно ли е?

    Т.е. питането ми е за практическата и експлоатационната страна на системите и компонентите им ...

    Аз също не съм фен на "голямата автоматизация" :-)

  17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #29

    Отговор: БГВ от два бойлера, солар и термопомпа/котел

    Изборът си го прави всеки, съобразявайки се с много фактори, но изобщо не говорим за 50% разлика в цените, като разбира се е коректно да се сравняват аналогични продукти, поне по площ. За алуминките какво да говорим - те са само един размер (най-малкия), на един производител, бюджетен вариант, не подлежат на ремонт. Медните обикновено подлежат на ремонт - правил съм доста сложни ремонти на пенели. Наскоро бях подготвил една кратка сравнителна табличка с цени и размери - вижда се, че като се поставят нещата на местата си разликите в цените са минимални и като се вземе предвид качеството, ефективността, мястото на покрива - изведнъж нещата се обръщат
    Tablica.png
    emilvtc, доколкото разбирам, на тебе ти трябва поне 300л бойлер, за него се препоръчват 2 панела Бош, или 2 панела Висман, или 3 панела Сънсистел по 2м2, 3 (а по-добре 4) алуминиеви (които са за 80л бойлер), така че взимаш калкулатора и смяташ
    Този пост е редактиран от Lazar; 10-03-15 в 12:23.

  18. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2015
    Мнения
    17
    #30

    Отговор: БГВ от два бойлера, солар и термопомпа/котел

    Заиграх се с демо версията на VELA. За съжаление не мога да въведа реални географски данни и профил на реална почасова седмична консумация на вода, а осреднена дневна консумация 150 литра и дефолтен профил. Наклона е твърдо зададен и със сигурност не е оптималния.

    Идеята е да се направи относителна оценка на различни варианти на системи при еднакви условия.
    Т.е. да се оцени големината на бойлера, броя на панелите и схемата им на свързване (паралелно или последователно). Също и за вариант с двустъпално подгряване на водата в 2 бойлера, макар, че симулираната схема е различна от моята която обмислям. (демо версията на програмата не ми позволява симулация на нарисувана от мен хидравлична схема)

    Правих симулации и с вакумен панел, но резултатите не са по-добри от тези с "unexpensiv" панел, който ми дава програмата (каквото и да означава това). Та без да се зададат параметри на реални панели, оптимални наклони и конкретни географски координати - това сравнение е некоректно. За това не прикачам симулацията от него.

    Това, което виждам е, че оптимизационната задача "инвестиция"-"възвръщаемост"-"печалба след изплащане" - никак не е проста работа и много зависи от точното конфигуриране на системата с правилните компоненти.

    Съществуват ли в БГ фирми и можете ли да ми препоръчате такива с грамотни инженери, които да могат да проектират (не знам как може да стане без използването на подобни симулаторни програми) оптимална система съобразно местоположението и конкретната консумация, която да се изплати в рамките на гаранционния си период и имаща експлоатационен живот поне 2-3 пъти по-дълъг от гаранционния на системата? (в случая цената на системата не е от значение, стига да не надхвърля 2000-5000 лв)

    (В случая говоря за проектиране. Относно изпълнението и монтажа предполагам, че и в този форум има добри майстори)
    Прикачени изображения Прикачени изображения

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Термопомпа
    От pavcho във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 12
    Последно: 13-04-14, 18:39
  2. Термопомпа
    От Tony06 във форум Продава
    Отговори: 2
    Последно: 21-01-12, 18:36
  3. проблем с бойлера
    От david75 във форум Ремонт и сервиз - Бяла техника
    Отговори: 5
    Последно: 01-10-09, 20:16
  4. от бойлера та до ел.таблото
    От naiven във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 8
    Последно: 10-09-09, 22:04
  5. Солар Клима - не правете тази грешка никога!!!
    От relaxxx във форум Черен списък
    Отговори: 23
    Последно: 26-08-09, 23:41

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе