Програмата за Енергийна ефективност не я ли спряха вече? Не разчитайте на нея при сметкообразуването. И отделно дори и с нея крайната отбивка на практика не е 20%, а по-малко.
Програмата за Енергийна ефективност не я ли спряха вече? Не разчитайте на нея при сметкообразуването. И отделно дори и с нея крайната отбивка на практика не е 20%, а по-малко.
Реално при подовото се вдига прах, може да се появят миризми от настилките, както и се увеличават проблемите с разширени вени.
От друга страна, при подово градиента на разпределение на температурата е най-добър, а
и комфорта е несравним, също позволява да се поддържат по-ниски температури в помещението без да се губи комфорта.
За енергийна ефективност-програмата не е спряна, а просто са свършили парите за тази година и затова не е актуална сега. Очаква се през 2016 даже да са доста повече средствата които ще отпусне държавата (около 3 милиарда лева, за сравнение за 2015 бяха 1 милиард). Въобще не го смятам за сигурно че ще стане, но ако стане-си е доста помощ. И вярно че не са 20%, а около 17-18% след като банката си вземе нейното.
За прахоляк-не ми говори. Ела да видиш в апартамента ми в централната част на Варна, с два климатика и два ADAXa какво чудо се събира за 2-3 дни. Това е доста комплексен проблем и не зависи само от вида на отоплението. Спрял съм се на подово-заради комфорта (и заради факта че ми писна да викам по децата да си обуват пантофите и да не ходят боси по гранитогреса).
Вече как ще го захранваш това подово е отделен въпрос. Някой предпочитат газ-тя тръбата е до входната ми врата, но нещо не ме влече с тези монополисти у нас (но не го и изключвам като вариант). Дърва и въглища-е не мерси. Само на ток-е че аз ще платя къщата още веднъж за следващите 10 години. То май извода е че най-доброто решение е да се премесим в някоя по-южна държава дето не им трябва отопление
климатици за лятоска и преходните сезони и пелети/гас за другите два месеца. въпроса е колко си струва да се инвестира в инсталация която ще се ползва 60-90 дни но за кефа...
слагай и кабел за ел подово с тръбите - не струва пари а след време като остане излишен ток когато паднат цените на панелите ще може да го пускаш него вместо това на вода.
Кефът е да имаш една инсталация, която само да си работи без да я мислиш и да я докосваш - както лятото, така и зимата.
Не е кеф да сменяш източници, да купуваш пелети, да ги мъкнеш и тн...
Хайде сега питайте Модератора Лазар кой съм аз и как се отоплявам и после твърдете подобни неща.
Живея в къща с ниско температурно подово (макс 30 отиваща вода) вече трета зима.
Отопляема площ 180 м2 сметка в най студения месец 150 лв. За отопление и БГВ.
Няма прах нито по пода нито по мебелите.
Не съм развил разширени вени все още.
Всички стаи са с грес, всяка седмица чистачката чисти с парцал от микрофибър всички настилки със специален препарат за почистване
Zygot, ти виждал ли си на живо подово отопление, ама истинско, направено по правилата? Стига приказки в стил "една жена казала". Аз също съм с подово отопление, изградил съм доста на клиенти с различни източници, със и без смесителен вентил - с термопомпи и кондензни газови котли температурата се диктува от котела, а с пелетни котли е нужен смесителен вентил. Подовото отопление вдига най-малко прах, защото няма конвекция - нито естествена (както при радиаторите), нито принудителна (както при конвекторите). Подовото отопление топли чрез излъчване, лъчите не вдигат прах. Освен това подът се чисти лесно и редовно, за разлика от питата на конвектора и вътрешността на радиатора, където се трупа прах
Тия глупости с праха и аз мога да кажа, че са само празни приказки.
Това си представям, че може да се получи единствено, ако има огромно дТ под/таван и действително се създаде някаква конвекция в комбинация с някакъв под, който не е чистен с месеци.
Ми като не искаш да е така, тогава прочети това
Може да се ориентираш направо към страница 6 на документа, където едни "професрои" от един университет казват "The room floor is warm and warm air moves up, lifting dust upwards from the floor and equipment and bringing dust into the zone of human respiratory organs."
И графика са си дали хората
Не че нещо срещу жените, ма май няма такива сред провелите изследвването
Отбелязвам, че това е изследване на реални инсталации с технически калибрирани уреди
Празни са твоите приказки аз съм ги виждал на живо нещата. Това, че някой е направил сериозна инвестиция в подово не го прави автоматично добра инвестиция. Ценете си парите и здравето.
Празни приказки е силно определение можеш ли да сложиш авторитет зад него или си проветряваш устата.
Прочетох статията- най малко прах имали с чугунени радиатори , в кутии под прозореца! Велико заключение . Всеки сам си решава , аз за мен съм решил въпроса с домашния прах и подаването на свеж въздух в къщата. А тук никой не се замисля за свежия въздух.