Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 49
Like Tree16Одобрявам

Варна - нова къща, нужда от съвети, помощ и професионални мнения за отопление, изолация и дограма

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    May 2013

Отговор: Варна - нова къща, нужда от съвети, помощ и професионални мнения за отопление, изолация и дограма

Цитат Първоначално публикувано от P.Hristov Виж публикацията
    Ми като не искаш да е така, тогава прочети това
    Може да се ориентираш направо към страница 6 на документа, където едни "професрои" от един университет казват "The room floor is warm and warm air moves up, lifting dust upwards from the floor and equipment and bringing dust into the zone of human respiratory organs."
    И графика са си дали хората
    Не че нещо срещу жените, ма май няма такива сред провелите изследвването
    Отбелязвам, че това е изследване на реални инсталации с технически калибрирани уреди
    Направих си труда да прочета така нареченото изследване и разбрах 2 неща:
    1. Ако си смениш чугунените радиатори с ламаринени(разликата между единия и другия метод на отопление) и праха се увеличава 4 пъти
    2. Ако има магистрала наоколо по добре да не проветряваш

Живял съм досега през целия си съзнателен живот в няколко жилища с различни типове отопление: печки на дърва, на дизел, акумулиращи, парно с чугунени радиатори, газови печки, климатици И т.н. сигурно и други дето не се сещам.
    Навсякъде в тези пода е бил покрит с рошави настилки, мокети, килими, черги.
    При всички горепосочени прахта си я имаше много И се почистваше трудно, всеки месец тупане на килими, пране на черги И др. подобни.

В момента при подовото отопление прахта е в пъти по малко от всички други видове отопления.

Може това да е така поради гладкия под и лесното му забърсване.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Варна

Отговор: Варна - нова къща, нужда от съвети, помощ и професионални мнения за отопление, изолация и дограма

Интересно ми е
    Цитат Първоначално публикувано от rosen_setcom Виж публикацията
    В момента при подовото отопление прахта е в пъти по малко от всички други видове отопления.
    Как вида отопление влияе на прахта в помещението. а това че сте на (предполагам) теракот заради подовото се разминава сериозно с думата комфорт поне в моето съзнание.
    Може това да е така поради гладкия под и лесното му забърсване.
    Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Къде си ги виждал, можеш ли да снимаш? Ама не е толкова кисело гроздето, само се пуашиш. Със сигурност конвекторното отопление е много по-скъпо като инвестиция
    Ако не ги снимам мнението ми не важи ли?
    Никъде не съм коментирал цени, а само качества. Подово съм наблюдавал при косо падаща светлина как прахта се вдига с завидни темпове от теракота. Който теракот по спомен е желателен за настилка при подовото.

Както казах всеки си преценява просто помагам с лични наблюдения.
    kalcheff1 одобрява това.

4. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Май приятел топлеше първият етаж от бившата му къща с подово и ми е казвал, че няма прах (а и аз не съм виждал като съм му бил на гости). Но ми е казвал, че има терморегулатор, който на повече от 32-33 градуса не му се е налагало да пуска. А майсторите го предупредили, че над 35 не е желателно да качва. Просто пример от животът, аз не разбирам от такива неща още и само чета

5. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003

интересно ми е дали са се отзовали питаните и какви решения са взети .

6. Novice
    Тук е от
    Dec 2015
    Живее в
    Varna

Ще кажа естествено когато се спрем на най удачния вариант. Даже и ще покажа. Довършителните работи ще са през лятото, но дотогава трябва да съм наясно къде и какво ще се слага.
    Изникна още един вариант: Палетна камина вързана към водно подово и слънчеви колектори към 500 л бойлер. За лятото мулти сплит система която също така ще се ползва и за отопление през не толкова студените дни или за по бързо първоначално затопляне. НО възниква следния въпрос: през облачните дни когато температурата е достатъчно висока и не се изисква палене на камината - какви са вариантите за топлата вода в 500 л бойлер??? ако се наредят 3-5 облачни дни и температура на вън около 15-20 градуса например, панелите няма да смогнат да загреят водата! Какви са вариантите са подсигуряване на топла вода? С електрически нагревател-то е ясно. Други опции? Не съм наясно с кпд-то на соларните панели-слънце ли им трябва през цялото време, или дневна светлина? до колко може да се разчита на тях през облачни дни? Термо помпите доколко градуса могат да загреят водата в бойлера?

7. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

В общи линии термопомпите могат да загреят до:

55 - нискотемпературните машини
    65 - среднотемпературните машини (аз така им викам иначе и тея се водят високотемпературни)
    80 - високотемпературните машини

8.  

9. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

Варна е идеален град за отопление с термопомпа .. рядко пада под -10 ,дори под -5 не е за дълго .. с нея ще си топлиш и бойлера ,можеш да се охлаждаш лятото ..
    AC_From_Hell одобрява това.

10. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

При подово отопление има прах.Има прах и при отопление с климатици.

Казвам това като страдащ хронично от дихателни заболявания от тримесечна възраст.

За мен подовото отопление е най-комфортно, НО трябва да се проектира и изпълни заедно с построяването на апартамента/къщата.В противен случай за мен е неизгодно - трябва да се прави основен ремонт и да се кърти всичко до бетон/тухла за да се направи подовото.Понякога това излиза по-скъпо отколкото ако продадеш жилището и си купиш ново което е без замазка и проектираш и изпълниш всичко от начало до край.

Хубавото е че при подово с теракот/гранитогрес може да си закупиш робот, който всеки ден, през ден или поне два пъти седмично да обира праха.

За наличието на прах зависи и в какво населено място живееш и къде точно е разположено жилището ти.В добре озеленени населени места растителността "обира" праха от въздуха и е по-малко запрашено, стига зимата огромната част да не се отопляват с твърдо гориво.Виждал съм зимата над Копривщица зимен 'смог" от напалените печки, образуван от изгорените дърва, въглища, пелети, екобрикети ...Беше направо буквално увиснал над населеното място при пълно безветрие.

В градове като София, Пловдив и други по-големи градове има много голямо количество прах особено лятото.Зимата ако има валежи от сняг и/или дъжд прах не се вдига толкова от земята, но пък има много прахови частици от изгореното твърдо гориво в отоплителни печки.

България е държавата с най-голямо прахово замърсяване на въздуха причинено от печки на твърдо гориво.

Отделно улиците лятото, пролетта и есента се мият много рядко, да не кажа почти никога ...
    Този пост е редактиран от justify; 17-12-15 в 14:06.

11. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003

Цитат Първоначално публикувано от Dimitar Nikolov Виж публикацията
    Ще кажа естествено когато се спрем на най удачния вариант. Даже и ще покажа. Довършителните работи ще са през лятото, но дотогава трябва да съм наясно къде и какво ще се слага.
    Изникна още един вариант: Палетна камина вързана към водно подово и слънчеви колектори към 500 л бойлер. За лятото мулти сплит система която също така ще се ползва и за отопление през не толкова студените дни или за по бързо първоначално затопляне. НО възниква следния въпрос: през облачните дни когато температурата е достатъчно висока и не се изисква палене на камината - какви са вариантите за топлата вода в 500 л бойлер??? ако се наредят 3-5 облачни дни и температура на вън около 15-20 градуса например, панелите няма да смогнат да загреят водата! Какви са вариантите са подсигуряване на топла вода? С електрически нагревател-то е ясно. Други опции? Не съм наясно с кпд-то на соларните панели-слънце ли им трябва през цялото време, или дневна светлина? до колко може да се разчита на тях през облачни дни? Термо помпите доколко градуса могат да загреят водата в бойлера?
    радвам се че сам си стигнал до варианта който ти предложих.

сега махни соларките - просто за момента не ги мисли. те са екстра която може да се добави на по късен етап. за себе си съм смятал - соларки може ако се спре до 6-700 лева - няма избивка иначе. вакумен колектор с бойлера и без него 2-та месеца зимата.
    буфера също не е нужен - може да го сложиш със соларите след време...
    и да се обоснова за буфера - съвременните "пелето-горячи" поддържат температурата много точно - нямаш отпадна енергия която да съхраняваш - камината/котела си намаля и това е - енергията стои събрана на чували по 15 килограма и е складирана за цяла зима. найс а?
    сега топля 100-120м2 северен апартамент без грам изолация на 1 етаж и си блъскам главата с един котел на дефро и много кофти направена инсталация с радиатори - ами кротнал съм го на 20 килограма или чувал и половина на 24 часа. ръчнал съм го на 45 градуса и толкова държи , няма термо глави няма термостати, инсталацията не е смятана за нискотемпратурна, не било хубаво за котела щото се скъсявал живота... ала бала. вечер угасва по някое време от 23 сутринта е паднало на 19.7-20 градуса при 0 външна температура. когато паднат температурите ще напълня бункера вдигам градусите, клечката клечката и една седмица го не мислиш.
    общо взето малко не вярвах че без допълнителна електроника ще може да се постигне нещо такова но се случва.
    ммм да и прах няма, защото кучето се вре навсякъде и обира но има парченца куче навсякъде
    orlincho одобрява това.

12. Junior Member
    Тук е от
    May 2013

Цитат Първоначално публикувано от justify Виж публикацията
    При подово отопление има прах. ...
    По точно е да се каже че типа на отопление няма отношение към количеството прах в дома а само върху мястото на отлагането му.

Съгласен съм че ако подовото създава голяма температурна разлика под таван(лоша изолация и високотемпературно подово) ще има и голяма циркулация на прах отдолу нагоре.

Най важния фактор за мен е типа подова настилка което директно влияе върху възможността за почистване и задържане на прах.

13. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Най важния фактор за мен е типа подова настилка което директно влияе върху възможността за почистване и задържане на прах.
    В този ред на мисли, какво ви е мнението за многослоен паркет върху подовото ? Или твърдо трябва да е теракот/гранитогрес. Ще има ли и разлика в отоплението и консумацията ?
    Благодаря

14.  

15. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Ламинат може - почти всеки модел се предлага във вариант за подово отопление - минава една допълнителна процедура, която увеличава топлопроводимостта му, разлика в цената няма по памет. Обикновен ламинат също няма проблем споделят клиенти.

Ако е паркет - в никакъв случай.

16. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич

Доколкото помня има специално пригоден за подово отопление, многослоен паркет/трислоен по точно/ с дебелина 12мм.
    oldgraf, AC_From_Hell и Miro1972 харесват това.

17. Member
    Тук е от
    Dec 2014

Варна - нова къща, нужда от съвети, помощ и професионални мнения за отопление...

Цитат Първоначално публикувано от tony34al Виж публикацията
    Доколкото помня има специално пригоден за подово отопление, многослоен паркет/трислоен по точно/ с дебелина 12мм.
    Моята първа ОВК инджинерка Таня Маринова от София ( никога не се обръщайте към нея) ме беше наредила да слагам многослоен паркет на Listone Giordano 11мм за подово! Разбирайте минимална цена 110€ [emoji81]. Оказа се комисионерка на REHAU .
    Когато се окопитих и попрочетох това-онова ,стана ясно ,че нискотемпературното водно подово понася и 14мм многослоен естествен паркет . Задължително лепен! Мразя ламинат!
    estqwerty, oldgraf и AC_From_Hell харесват това.

18. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Понася, вярно е, но повечето хора искат стандартния дебел паркет, който не понася.
    oldgraf одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отопление на къща с Дайкин
    От Foregner във форум Климатици Daikin
    Отговори: 44
    Последно: 13-02-14, 12:46
  2. Отопление на етаж от къща
    От rony67 във форум Други начини за отопление
    Отговори: 0
    Последно: 03-11-12, 21:38
  3. Изолация на къща и нова дограма
    От kolev във форум Топлоизолация и дограма. Вентилация и обработка на въздуха
    Отговори: 0
    Последно: 26-02-12, 02:09
  4. Изолация на стара сглобяема къща
    От __SHADOW__ във форум Топлоизолация и дограма. Вентилация и обработка на въздуха
    Отговори: 6
    Последно: 03-11-10, 13:37
  5. Изолация на тръба извън къща
    От Yasen6275 във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 6
    Последно: 15-09-06, 11:13

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе