Страница 3 от 3 ПърваПърва 123
Резултати от 31 до 44 от общо 44
Like Tree13Одобрявам

Комбинация Термопомпа и газов котел

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    69
    #31

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Здравей idealist,

    Точно затова започвам отрано да се образовам, за да мога да взема информирано решение. Ако наистина е така, разбира се че няма смисъл да се прави промяна в температурата по няколко пъто на ден. От друга страна в спалнята основно се спи, така че спокойно може там да се поддържа по-ниска температура, отколкото в дневната. Все пак ще съм ти благодарен, ако споделиш чалъма, виждам че и на други хора им е интересно :-)
    pepitoff одобрява това.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2007
    Мнения
    25
    #32

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Добра е комбинацията.
    Аз имам такава.

  4. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #33

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Уау, Г-н Грешен човек, наистина ли един евростандарт е лъжа? Напомнете ми на следващите избори да Ви издигнем за евродепутат, че да ги оправите тези европейци.
    Защо да добавям на газов котел, особено пък кондензен, смесителен вентил за подово? Температурата на подаващата вода се задава от котела - кеф ти 30-35-40*С за подово, кеф ти 80*С за подгряване на бойлер - той сам си решава с колко да работи. Говорим за битова инсталация с един температурен отоплителен кръг, което не означава, че не могат да се правят сложни инсталации с няколко отоплителни кръга с различни температури на подаване в границите 30-80*С. Аз питах за трипътния вентил за бойлера (разпределителен), който при газовия котел си е вграден и влиза в цената (онези 2000-2500лв цена на котел).
    Колко е минималната температура, която можеш да подаваш? При термопомпите вече е 20, което си е полезно за пасивни къщи и моменти, когато няма почти никаква нужда от отопление.

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Като станат 2 за лев ще ги слагаме по-често, то е ясно.
    Те отдавна станаха, ама нали от яд и омраза никога няма да се излъжеш да продадеш Панасоник или Самсунг.

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Ще си позволя и аз един едит - Колкото до "моноблока" Г-н Грешен човек (пак оправдахте името си), това е пак Ваше тенденциозно грешно и объркващо наименование, поради което дори и аз не първоначално разбрах погрешно, да не говорим за човек без никаква представа. Моноблок термопомпа не знам дали някой произвежда в момента, може и да има, но това е най-евтина конструкция, при която няма вътрешно тяло с управление (за по-евтино), а топлообменника фреон/вода е естествено в това единствено тяло.
    Случая с Compress 6000 е съвсем различен, там не се търси поевтиняване, напротив външното тяло задължително се комбинира с някое от 4-те вътрешни тела, които се предлагат като опция в зависимост конкретния случай, като трите са моноенергийни и единия е бивалентен - така ги е нарекъл проиводителят. Но моноенергийни не идва от моноблок, а от факта, че резервния източник на енергия е отново електричество, докато бивалентния има трипътен вентил за подпомагане от газов котел. А щом при задължително наличие на вътрешно тяло топлообменика не е в него, значи причината е друга, това си има плюсове и минуси, но така е решил производителя, няма какво да го коментираме. Но е тенденционно подвеждащо да се каже, че Compress 6000 е моноблок - да престанем с грешните твърдения. Ето едно от вътрешните тела на "моноблока" с вграден бойлер 200л - едно абсолютно компактно решение, при което се избягват всякакви външни тръболяци, вентили, задвижки, кабеляци - всичко е събрано във вътрешното тяло:
    Г-н Безгрешен човек, всъщност Вие продължавате да ръсите глупост след глупост и бисер след бисер с всяко едно свое изказване на тема термопомпи. Терминологията, която използвам в конкретните постове е най-фундаменталната, която съществува в нашият бранш и е абсолютна срамота, че не я познаваш, ами си и позволяваш да твърдиш, че тенденциозно обърквам хората. Това вече минава всякакви граници, собственото ти незнание се обръща срещу теб и много се излагаш. Тъй като все пак, за разлика от теб обичам да се аргументирам, ето ти термини от климатичната техника и тяхното значениe.

    Сплит система в тази сфера наричаме оборудване, което е от разделен тип (външно и вътрешно тяло). Телата се свързват помежду си с тръби за хладилен агент, за да образуват херметически затворена хладилна система.

    Мулти сплит система в тази сфера наричаме оборудване, което е от разделен тип, но с повече от по 1 брой външно или вътрешно тяло, например 1 външно и 2 вътрешни или обратното (и преди някой да ме е наплюл "обратното" се прави обикновено с VRF системи)

    Моноблок система в тази сфера наричаме оборудване, което е ФАБРИЧНО ХЕРМЕТИЧЕСКИ ЗАТВОРЕНО (даже така се тълкува и в директивите за работа с хладилни агенти) и готово за въвеждане в експлоатация. Тоест оборудване, което няма "фреонов монтаж".


    В момента 99% от производителите (ама тия дето му разбират, а не тия дето купуват на килограм и брандират) на термопомпи въздух-вода произвеждат както сплит системи, така и моноблокове (самите те също ги наричат така, не си го измислям) няма да давам излишни линкове към каталози, в които всеки може да прочете наименованията и да се убеди в думите ми, но ще изброя няколко марки:

    Панасоник, Самсунг, Дайкин, Мицубиши, ЛГ, Фуджицу-Дженерал, Хитачи и тн и тн

    С изключение на Самсунг и Мицубиши, където концепцията е друга (не е поевтиняване), при всички останали от изброените по-горе марки, сплит и моноблок машините са С АБСОЛЮТНО ЕДИН И СЪЩ ХАРДУЕР. Платки, части, каквото се сетиш. Никой от производителите не търси икономия, на практика производството на един моноблок може да излезе по-скъпо, отколкото на сплит, заради по-голямото количество ламарини. Да не говорим, че се променя шасито на външното тяло и какво ли още не, което е свързано с доста промени в поточната линия, докато иначе тя може да си бълва на 95% идентични тела за термопомпи, комършъли и каквото и да е.

    Моноблок системите са измислени и се произвеждат по две много фундаментални и съвсем различни причини от това, което си представяш ти:

    1) Тези системи нямат "фреонов монтаж". Те са фабрично сглобени, тествани за 15 минути работа във фабриката и са доставени на пазара за хора, които се занимават с отоплителни системи, но нито знаят какво е хладилен агент, нито дали хапе или лае... По този начин производителите си отварят вратата към огромен пазар, пълен с хора, които нямат понятие от термопомпи, ама им се занимава с тази техника. Втората причина за тези моноблокове са изискванията на ЕС за квалификация на персоналът работещ с хладилни агенти. В България за тази работа започна да се чува масово преди 2 години, на Запад преди дооооста повече. Миналата седмица за пръв път ми се случи да ми поискат копие от сертификата за работа с хладилен агент, за да мога да си го купя, досега никога не е било така, а на Запад го правят отдавна. Същото важи и за сплит термопомпа или дори климатик - не могат да се продават свободно, защото не са херметичвески затворено оборудване, което всеки може да си монтира сам. Моноблоковете обаче са - отива Пешо в магазина - кеш енд кери. Монтажът на система от разделен тип задължително се извършва от лице със сертификат за работа с хладилен агент, който е в две или три категории, които дават различни права за работа с хладилният агент.
    Едит: Добавям и факта, че например Бош, които досега са имали досег само с хора, които правят хидравлика посредством един моноблок могат да продължат да се възползват от тях. Докато иначе не могат...

    2) Тези системи нямат вътрешно тяло, което ги прави подходящи за монтаж на места, където просто физически няма място за въпросното вътрешно тяло. Компактна система...

    Относно моноенергийни, моновалентни и бивалентни системи не смятам да развивам месали в момента, те не са предмет на разговора, но естествено нямат нищо общо с това дали термопомпата е сплит система или е моноблок. Това са съвсем различни неща и понятия.

    Въпросното елегантно решение на производителя, което толкова те радва, прехвалените марки, които непрестанно обиждаш го имат от доста години вече и успешно го продаваме и монтираме на достатъчно много обекти. Просто да си знаеш, че слънцето нито е изгряло с Бош или друг от твоите любими производители, нито ще залезе с тях...


    Цитат Първоначално публикувано от bobivg Виж публикацията
    Защо на по-мощните Тошиби мощността при -20 е малка от колкото на малките модели?
    Навремето Тошиба имаха серия ESTIA. После изкараха и ESTIA Powerfull. Сега вече има само ESTIA Powerfull. Вероятно таблицата съм я правил по времето когато и двата модела са били на пазара и затова има данни за 8кВт и 11кВт с една буква P отзад, които са Powerful, а останалите нямат, защото са стандартната серия.

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Защо не говориш с шефа си да ти разреши вечер да се прибираш с някой служебен лаптоп, сутриш ще го връщаш в офиса? Така ще можеш да пишеш свободно по форумите не само в работно време, а денонощно.
    Г-н Правилен, не знам дали обръщате внимание, ама май нямам нито един пост в общоприетото работно време. А постове събота и неделя имам, защото за разлика от повечето лежащи по плажа господа и дами аз съм предпочел да седна на тихо в офиса, да напиша някоя офертичка, да пусна тук някое коментарче в отговор на твоите глупости, да прочета всички новини, които съм получил от фабриките, но естествено нямам време през седмицата и тн и тн.
    Този пост е редактиран от AC_From_Hell; 29-08-17 в 20:38.
    Ventsislav Negentsov одобрява това.

  5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #34

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от AC_From_Hell Виж публикацията
    Колко е минималната температура, която можеш да подаваш? При термопомпите вече е 20, което си е полезно за пасивни къщи и моменти, когато няма почти никаква нужда от отопление.
    Каква стайна температура гоним при отопление с вода 20*С?


    Цитат Първоначално публикувано от AC_From_Hell Виж публикацията
    Те отдавна станаха, ама нали от яд и омраза никога няма да се излъжеш да продадеш Панасоник или Самсунг.
    Яд и омраза не, но ако си усетил някакво раздразнение към възвеличаването им, да знаеш че не е към машините

    Цитат Първоначално публикувано от AC_From_Hell Виж публикацията
    Г-н Безгрешен човек, всъщност Вие продължавате да ръсите глупост след глупост и бисер след бисер с всяко едно свое изказване на тема термопомпи. Терминологията, която използвам в конкретните постове е най-фундаменталната, която съществува в нашият бранш и е абсолютна срамота, че не я познаваш, ами си и позволяваш да твърдиш, че тенденциозно обърквам хората. Това вече минава всякакви граници, собственото ти незнание се обръща срещу теб и много се излагаш. Тъй като все пак, за разлика от теб обичам да се аргументирам, ето ти термини от климатичната техника и тяхното значениe.

    Сплит система в тази сфера наричаме оборудване, което е от разделен тип (външно и вътрешно тяло). Телата се свързват помежду си с тръби за хладилен агент, за да образуват херметически затворена хладилна система.

    Мулти сплит система в тази сфера наричаме оборудване, което е от разделен тип, но с повече от по 1 брой външно или вътрешно тяло, например 1 външно и 2 вътрешни или обратното (и преди някой да ме е наплюл "обратното" се прави обикновено с VRF системи)

    Моноблок система в тази сфера наричаме оборудване, което е ФАБРИЧНО ХЕРМЕТИЧЕСКИ ЗАТВОРЕНО (даже така се тълкува и в директивите за работа с хладилни агенти) и готово за въвеждане в експлоатация. Тоест оборудване, което няма "фреонов монтаж".


    В момента 99% от производителите (ама тия дето му разбират, а не тия дето купуват на килограм и брандират) на термопомпи въздух-вода произвеждат както сплит системи, така и моноблокове (самите те също ги наричат така, не си го измислям) няма да давам излишни линкове към каталози, в които всеки може да прочете наименованията и да се убеди в думите ми, но ще изброя няколко марки:

    Панасоник, Самсунг, Дайкин, Мицубиши, ЛГ, Фуджицу-Дженерал, Хитачи и тн и тн

    С изключение на Самсунг и Мицубиши, където концепцията е друга (не е поевтиняване), при всички останали от изброените по-горе марки, сплит и моноблок машините са С АБСОЛЮТНО ЕДИН И СЪЩ ХАРДУЕР. Платки, части, каквото се сетиш. Никой от производителите не търси икономия, на практика производството на един моноблок може да излезе по-скъпо, отколкото на сплит, заради по-голямото количество ламарини. Да не говорим, че се променя шасито на външното тяло и какво ли още не, което е свързано с доста промени в поточната линия, докато иначе тя може да си бълва на 95% идентични тела за термопомпи, комършъли и каквото и да е.

    Моноблок системите са измислени и се произвеждат по две много фундаментални и съвсем различни причини от това, което си представяш ти:

    1) Тези системи нямат "фреонов монтаж". Те са фабрично сглобени, тествани за 15 минути работа във фабриката и са доставени на пазара за хора, които се занимават с отоплителни системи, но нито знаят какво е хладилен агент, нито дали хапе или лае... По този начин производителите си отварят вратата към огромен пазар, пълен с хора, които нямат понятие от термопомпи, ама им се занимава с тази техника. Втората причина за тези моноблокове са изискванията на ЕС за квалификация на персоналът работещ с хладилни агенти. В България за тази работа започна да се чува масово преди 2 години, на Запад преди дооооста повече. Миналата седмица за пръв път ми се случи да ми поискат копие от сертификата за работа с хладилен агент, за да мога да си го купя, досега никога не е било така, а на Запад го правят отдавна. Същото важи и за сплит термопомпа или дори климатик - не могат да се продават свободно, защото не са херметичвески затворено оборудване, което всеки може да си монтира сам. Моноблоковете обаче са - отива Пешо в магазина - кеш енд кери. Монтажът на система от разделен тип задължително се извършва от лице със сертификат за работа с хладилен агент, който е в две или три категории, които дават различни права за работа с хладилният агент.
    Едит: Добавям и факта, че например Бош, които досега са имали досег само с хора, които правят хидравлика посредством един моноблок могат да продължат да се възползват от тях. Докато иначе не могат...

    2) Тези системи нямат вътрешно тяло, което ги прави подходящи за монтаж на места, където просто физически няма място за въпросното вътрешно тяло. Компактна система...

    Относно моноенергийни, моновалентни и бивалентни системи не смятам да развивам месали в момента, те не са предмет на разговора, но естествено нямат нищо общо с това дали термопомпата е сплит система или е моноблок. Това са съвсем различни неща и понятия.

    Въпросното елегантно решение на производителя, което толкова те радва, прехвалените марки, които непрестанно обиждаш го имат от доста години вече и успешно го продаваме и монтираме на достатъчно много обекти. Просто да си знаеш, че слънцето нито е изгряло с Бош или друг от твоите любими производители, нито ще залезе с тях...
    Извинете Г-н Грешен човек за впечатлението, което съм създал у Вас и благодаря за лекцията от името на всички читатели!

    Цитат Първоначално публикувано от AC_From_Hell Виж публикацията
    Г-н Правилен, не знам дали обръщате внимание, ама май нямам нито един пост в общоприетото работно време. А постове събота и неделя имам, защото за разлика от повечето лежащи по плажа господа и дами аз съм предпочел да седна на тихо в офиса, да напиша някоя офертичка, да пусна тук някое коментарче в отговор на твоите глупости, да прочета всички новини, които съм получил от фабриките, но естествено нямам време през седмицата и тн и тн
    Не мой тъй Г-н Грешен, стига с тая работа. Събота и неделя са за почивка - идете на плаж, поогледайте лежащите там дами, не ги критикувайте - галете ги, любете ги...

  6. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #35

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Каква стайна температура гоним при отопление с вода 20*С?



    Яд и омраза не, но ако си усетил някакво раздразнение към възвеличаването им, да знаеш че не е към машините


    Извинете Г-н Грешен човек за впечатлението, което съм създал у Вас и благодаря за лекцията от името на всички читатели!


    Не мой тъй Г-н Грешен, стига с тая работа. Събота и неделя са за почивка - идете на плаж, поогледайте лежащите там дами, не ги критикувайте - галете ги, любете ги...
    По въпроса за стайната и аз се чудих първоначално, но бързо стигнах до пазарният отговор - търсенето определя предлагането. Явно търсене има, щом пускат такива продукти.

    Възвеличаване чак не бих казал. Защитаване обаче категорично да. Няма никакво основание да се твърди, че продукт, който по нищо не отсъпва, а във всяко едно отношение, било то конкретизирано в параметри или време за доставка на резервни части например, задминава всеки един конкурентен продукт е посредствен.

    Лекции съм готов и с най-голямо удоволствие бих изнасял на всеки, който желае да научи нещо, било то ти, било то клиент... Няма нужда от ирония и подогравателно отношение на тази тема.

    Не мой тъй, ама понякога няма как иначе.

  7. Senior Member Аватара на KI_YOOU
    Тук е от
    Nov 2014
    Живее в
    Русе
    Мнения
    2,071
    #36

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    И двамата сте от Варна, седнете на бира и се разберете като мъже кой крив и кой прав.

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #37

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от AC_From_Hell Виж публикацията

    Няма никакво основание да се твърди, че продукт, който по нищо не отсъпва, а във всяко едно отношение, било то конкретизирано в параметри или време за доставка на резервни части например, задминава всеки един конкурентен продукт е посредствен.
    Продължаваш обаче в същия дух! Аз като човек с доста по-голям житейски опит (да се изразя тъй по-меко) , няма как да забравя толкова бързо, че точно външните тела на тези две марки до оня ден бяха синоним на ледени топки, ледени елхички, ледени висулки и други ледени форми, и да повярвам, че изведнъж станали лидери. Същата работа, като да ме убеждава някой, че Форд от тема за вицове и подигравки станали най-надеждната марка автомобили

  10. Banned
    Тук е от
    May 2017
    Мнения
    2,482
    #38

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Лазаре,защо си против Форд?
    През 1997 купих ново Мондео 1.8 тд,продадох го 2007г на 250 000 км
    Сменял съм два пъти агренажна група,накладки-консумативи,турбокоректор и авансатор.
    В Германия минавах 40-45000км на година.
    Германците карат от 50-100000 км на година.
    Така,че си правете сметката дали десет годишната Ви кола е 170 000 км???
    Този пост е редактиран от Viking72; 30-08-17 в 09:34.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    69
    #39

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от new_tv Виж публикацията
    Добра е комбинацията.
    Аз имам такава.
    Здравей new_tv,

    Каква точно система имаш (марка, модел...)?

    Моля те дай повече подробности. Има ли възможност за настройка на превключване от ТП на ГК не само според температурите, но и според цените на тока и газта? С подово ли се отоплаваш или по друг начин?

    Благодаря предварително.

    - - - - - - - - - -

    Lazar & AC_From_Hell,

    Виждам, че сериозно сте се захапали и стигате до по-дълбоки води, в което няма лошо разбира се, но ще ми помогнете ли с отговори на по-простичките ми въпроси. Аз наистина съм лаик и затова се надявам на вашето експертно мнение. Не ми се иска да се хвана с първата попаднала (или препоръчана) ми фирма и да правя каквото те ми кажат...

    Ето отново въпросите:

    1. При тези параметри колко кВт ми е необходимо за отопление?
    2. Как се правят двата температурни кръга, един (нискотемпературен) за подовото и втори за топлата вода (високотемпературен)? Всъщност трябва ли да са два или бойлерът по някакъв начин работи паралелно за отоплението и за топлата вода?
    3. Ако все пак хибрида има смисъл, какво бихте ми препоръчали - готово решение като това на Daikin или сглобяване на модули от различни производители? Всъщност кой още предлага такива хибридни решения?
    4. Каква е идеята на буфера, при всички варианти ли го има (само ТП, само ГБ, ТП+ГБ) и къде се поставя?

    Благодаря!

  12. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2007
    Мнения
    25
    #40

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от Arthur Dent Виж публикацията
    Здравей new_tv,

    Каква точно система имаш (марка, модел...)?

    Моля те дай повече подробности. Има ли възможност за настройка на превключване от ТП на ГК не само според температурите, но и според цените на тока и газта? С подово ли се отоплаваш или по друг начин?

    Благодаря предварително.

    - - - - - - - - - -

    Lazar & AC_From_Hell,

    Виждам, че сериозно сте се захапали и стигате до по-дълбоки води, в което няма лошо разбира се, но ще ми помогнете ли с отговори на по-простичките ми въпроси. Аз наистина съм лаик и затова се надявам на вашето експертно мнение. Не ми се иска да се хвана с първата попаднала (или препоръчана) ми фирма и да правя каквото те ми кажат...

    Ето отново въпросите:

    1. При тези параметри колко кВт ми е необходимо за отопление?
    2. Как се правят двата температурни кръга, един (нискотемпературен) за подовото и втори за топлата вода (високотемпературен)? Всъщност трябва ли да са два или бойлерът по някакъв начин работи паралелно за отоплението и за топлата вода?
    3. Ако все пак хибрида има смисъл, какво бихте ми препоръчали - готово решение като това на Daikin или сглобяване на модули от различни производители? Всъщност кой още предлага такива хибридни решения?
    4. Каква е идеята на буфера, при всички варианти ли го има (само ТП, само ГБ, ТП+ГБ) и къде се поставя?

    Благодаря!
    Строителят ми беше направил тръбните разводки, с изводи за радиатори и конвектори, без подово. Бях си купил предварително една от последните бройки на Теси GBA16, както и мини бойлерче (за отопление на басейн), което гарантира налична 5л топла вода, след което минава на проточно нагряване. Монтира ми ги Lazar, без проблеми, за което му благодаря. После ми монтираха ТП - HP1F7 DC - от solar.bg, основно за охлаждане, но и за отопление - в преходните сезони. Не купих "маркова", защото не ми се даваха много пари.
    Управлението на котела е със седмичен термостат на Теси, а на ТП и конвекторите - с дистанционни като климатик. Не е най-доброто решение, сега вече има по-голям избор, и цените са по-ниски.
    Имам предвидени конекции за слънчеви панели и буфер, но засега ми се струва безсмислено, защото сметките ми са прилично ниски.

  13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #41

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от Arthur Dent Виж публикацията

    Lazar & AC_From_Hell,

    ще ми помогнете ли с отговори на по-простичките ми въпроси. Аз наистина съм лаик и затова се надявам на вашето експертно мнение. Не ми се иска да се хвана с първата попаднала (или препоръчана) ми фирма и да правя каквото те ми кажат...

    Ето отново въпросите:

    1. При тези параметри колко кВт ми е необходимо за отопление?
    2. Как се правят двата температурни кръга, един (нискотемпературен) за подовото и втори за топлата вода (високотемпературен)? Всъщност трябва ли да са два или бойлерът по някакъв начин работи паралелно за отоплението и за топлата вода?
    3. Ако все пак хибрида има смисъл, какво бихте ми препоръчали - готово решение като това на Daikin или сглобяване на модули от различни производители? Всъщност кой още предлага такива хибридни решения?
    4. Каква е идеята на буфера, при всички варианти ли го има (само ТП, само ГБ, ТП+ГБ) и къде се поставя?

    Благодаря!
    Arthur Dent,
    понеже за втори път се обръщаш към мен, ще ти кажа моите 2 виждания по въпроса. Ако можеш да си позволиш реномирана система, то едно от решенията е на Bosch термопомпата, която обсъждахме в няколко страници в комбинация с газов котел от същата марка. Предимството е, че двата уреда имат общо управление и ти дават различни възможности. Например въвеждаш цени на ел. енергия и на газ и управлението чрез неговите си алгоритми само избира кога кой уред да работи. Друга опция е да избереш при каква температура да се включи газовият котел. Буфер е препоръчително да се сложи заради по-плавната работа на термопомпата, а и заради наличието на 2 топлизточника трябва да има хидравличен изравнител, а буфера върши и тази работа. Достатъчен е малък буфер 50-100л. Ако е само газов котел няма нужда от буфер. При наличието на газов котел, бойлерът може да е малък - има такива по 100л с достатъчно голяма серпентина, която се връзва директно към газовия котел - той има специални изводи за това. В котела има вграден трипътен разпределителен вентил, който насочва водата към бойлера или към отоплителната инсталация, като бойлерът е сприоритет. Когато работи за бойлер, котелът работи с висок мощност и температура. Колко киловата ще са ти необходими може да се каже след ОВК проект, но според мен 7-10кВт.
    Ако искаш да минеш тънко, можеш газовия котел да го комбинираш с по-евтина термопомпа, но тогава губиш от възможностите, които дава общото управление. Във всички случаи бойлерът се топли от газовия котел, защото е много по-просто и евтино като вложение.
    VanDan и pepitoff харесват това.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    69
    #42

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Здравей Lazar,

    Благодаря ти. Ще имам в предвид този вариант като стигна до искане на оферти. Честно казано ми се струва, че по-добре да бъдат от един производител, та дори и не най-доброто, отколкото да се прави комбинация от топ котел и евтина термопомпа или обратното. Не знам дали съм прав, но нали идеята е именно както ти си написал да може да се програмират задено, като цялостна система.

    Виждам, че ми препоръчваш Compress 6000 AW. Има ли принципно предимство на моноблок системите спрямо тези с разделени външни и вътрешни тела или конкретно този модел е по-добър от другия (Compress 3000 AWS)?

    Какъв котел+бойлер+буфер (или някакви комбинирани) би ми препоръчал на Бош?

  16. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2013
    Мнения
    90
    #43

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от Arthur Dent Виж публикацията
    .....
    . Все пак ще съм ти благодарен, ако споделиш чалъма, виждам че и на други хора им е интересно :-)
    Експериментирайте и мислете логично. Твърде малко са събитията и ситуациите в живота, които са алогични.

  17. Member
    Тук е от
    Feb 2017
    Живее в
    Враца
    Мнения
    379
    #44

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Такава дискусия се развихри кой от какво разбира, кой прав и кой крив, а за начина на регулираре на нощна температура в спалните ни дума (освен философски размисли)...

    Sent from my D5803 using Tapatalk

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 3 ПърваПърва 123

Подобни теми

  1. Избор газов котел
    От ivan72 във форум Отопление
    Отговори: 1349
    Последно: 14-03-24, 11:59
  2. Избор на газов котел.
    От gogo.s във форум Отопление
    Отговори: 174
    Последно: 30-06-19, 08:58
  3. Отговори: 10
    Последно: 29-12-16, 11:40
  4. UPS за газов котел
    От taralion във форум Отопление
    Отговори: 14
    Последно: 06-06-16, 21:09
  5. Отговори: 31
    Последно: 31-03-15, 09:47

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе