Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 44

Комбинация Термопомпа и газов котел

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    69
    #1

    Комбинация Термопомпа и газов котел

    Здравейте, предстои ми решаване на сложната задача по избор на технология за отопление и климатизация на апартамент в новострояща се сграда. Всъщност строежът дори още не е започнал, така че имам достатъчно време да се ограмотя и да взема (надявам се) правилното решение.

    От всичко, което изчетох до момента в този форум (благодаря на всички за богатата информация) за момента клоня към следната комбинация за отопление - термопомпа въздух вода, комбинирана с кондензен газов котел. Идеята е при температури, при които термопомпата не е ефективна, да работи основно газовия котел и обратно. Същевременно е добре да има някаква климатизация през лятото, въпреки че не сме фенове по принцип, но през последните години се увеличиха дните, в които в София не се диша, а и дневната ще бъде с изложение, предразполагащо към жегясване :-)

    Основни параметри на апартамента:
    1. Квадратура (полезна площ, без стени и балкони) - 110 кв.м. Иначе общата е 140 кв.м. Тъй като кооперацията е малка, апартаментът на практика заема половината етаж и затова е разположен в три посоки – 7,5 м. на югоизток, 18 м. на югозапад и 9,7 м. на северозапад.
    2. Квадратура и посока на външните стени на стаите:
    a. Дневна с кухня (41 кв.м.) – югоизток (тук е и терасата) и югозапад
    b. Спалня 1 (21 кв.м.) – югозапад и северозапад
    c. Спалня 2 (12 кв.м.) – северозапад
    d. Спалня 3 (13 кв.м.) – северозапад
    e. Сервизни помещения (общо 11 кв.м.)
    f. Антре и коридори (общо 12 кв.м.)
    3. Изолация – 10 см. Не знам точно каква.
    4. Дограма – PVC, трислоен стъклопакет, най-вероятно Rehau.
    5. Отопление в целия апартамент - подово.
    6. Топла вода – предпочитам да си има бойлер вместо да е проточен вариант.
    7. Климатизация – само в дневната.
    8. Извод за газ – в дневната, от вътрешната страна на терасата.
    9. Възможност за поставяне на външно тяло – на терасата или на стена на дневната.

    На първо четене въпросите ми са следните:

    1. Има ли някой във форума, който да има такава хибридна система и ако да, ще се радвам да разкаже впечатления.
    2. Моля за мнение дали изобщо има смисъл от такава система или по-добре да си карам само на газ + един климатик за дневната.
    3. До момента това, което ми се наби в главата като ровех насам-натам е системата на Daikin Altherma - Хибридна термопомпа Daikin Altherma | Технология | Daikin Още нямам идея за цени, но ми звучи скъпо :-). Предполагам, че има и някакви алтернативи, дайте съвет какво още да гледам като вариант.
    4. Какво ще ме посъветвате за бойлера като принцип и като обем. Семейството е четиричленно, като в едната баня ще има вана, която ще се ползва редовно, знам че това има значение за бойлера.
    5. Подово отопление ще има навсякъде, като настилките ще бъдат теракот или гранитогрес в коридорите, сервизните помещения и евентуално половината дневна (кухнята), ламиниран или естествен паркет (трислоен за над подово) в спалните и най-вероятно в другата половина от дневната. По-скоро ще е ламинат, но засега не изключвам и естествен като вариант.
    6. Тъй като не съм се отоплявал до момента с подово, имам известни съмнения дали ще бъде достатъчно за най-студените дни, тъй като две от спалните са със северозападно изложение. Смятате ли, че е удачно да оставя изводи за евентуално добавяне на радиатор или конвектор в спалните? Не си падам по конвектори по принцип, така че не ми се иска да слагам.
    7. Соларни панели – тъй като мисля да слагам козирка на терасата, която е 7 кв.м., би могло да се съчетае с поставяне на панели над козирката, но често казано това не ми е приоритет и не съм сигурен, че го искам за момента. Ще се радвам, ако чуя мнения дали трябва да се отнеса по-сериозно към тази възможност.
    8. Тъй като живеем във времена, в които всичко се командва от мобилните телефони, не би трябвало да има проблем цялостната система по поддържане на температурата да може да се програмира предварително, както и да може да се променя в реално време онлайн. Трябва ли да искам още изначално системата да има такава функционалност или няма да има проблем постфактум да се сложи нещо подобно (https://nest.com/thermostat/meet-nest-thermostat/), което да я командва?


    Със сигурно ще възникват и други въпроси тепърва, но засега май стига толкова :-) Ще се радвам на всякакви мнения и коментари по темата.

    Благодаря предварително!

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #2

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Аз направо ще отговарям на поставените въпроси без да коментирам много:

    1) Възможно е да има, но досега не знам за такъв човек (рядко посещавам последните няколко години)

    2) При наличието на подово отопление, по-правилният въпрос е дали изобщо има смисъл от газов котел, при положение, че една термопомпа би работила във възможно най-благоприятният за нея режим, още повече, че се намираме в държава, в която всичко е наопаки - токът е евтин, а газта е скъпа.

    3) Този продукт е прекрасен за една държава от Западна Европа - евтина газ, скъп ток, дълъг отоплителен сезон, минимална нужда от охлаждане, в България, както вече стана дума, всичко е наопаки.

    4) Категоричния минимум е 300л заради ваната, ако ще се топли от термопомпа, ако ще е газов котел, тогава може и по-малък, защото ще получиш почти проточен бойлер, ако котелът е достатъчно мощен и разбира се бойлерът е подбран правишно - не е някое изчадие с някаква смешна серпентина.

    5) Това не е въпрос, изглежда ОК

    6) Това подлежи на топлотехнически сметки, но опитът сочи, че при зададените от теб параметри (изолация, стъклопакет и тн) не би трябвало да има никакъв проблем само с подово отопление. Горещо препоръчвам конвектори за охлаждане в спалните с оглед запада - следобедният сън няма да е сън, а пот в лято като това.

    7) Соларните панели си струват, ако има консумация на БГВ. Щом ще използвате ваната често, тогава не е лоша инвестиция. Не е лошо да се помни, че солар с под 300л бойлер и малка консумация е тъпотия, защото се избива много бавно.

    8) Вече почти всичко може безпроблемно да се управлява през смартфон. Конкретно на мен гнездото не ми харесва, защото то подава он-оф сигнали, което е крайно неикономично при наличните в момента начини за управление на тези системи.

  4. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #3

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Наличието на газов котел обезсмисля десетократно по-скъпа инвестиция като термопомпа. Цената на газа в България е една от най-ниските в Европа и няма основание това съотношение да се променя драстично. Цената на тока също е една от най-ниските в Европа, но това няма да е задълго, защото логиката е такава и токът ще поскъпва с все по-бързи темпове. А комбинацията от скъпо вложение, скъп ток и скъпи ремонти ще направи отоплението с термопомпа най-неизгодно в следващите години. Вярно, че при липса на газ термопомпата е една от алтернативите, заедно с пелетните системи. Вярно е, че при наличие на съществуваща система система за отопление с конвектори е разумно да се добави просто една евтина термопомпа за охлаждане, но при наличие на подово + газов котел за отопление е безсмислено да изграждаш система с конвектори + термопомпа за охлаждане. Един или два климатика за охлаждане е много по-разумно.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  5. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,593
    #4

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Лазар, цената на газа е доста променлива величина. Преди 8г. започнах на 0.52лв.м3, към 2012-14 стана 1.26лв.м3, 2015-16г. слезе на 0.66лв.м3, а сега пак скочи над 0.80лв.м3. Тези сравнения с някакви средни цени не вършат работа. Няколко пъти съм писал, че от 7-8 абоната около мен само аз май останах на газ. За мен няма друга алтернатива за отопление на стара еднофамилна къща без хамалогията и смрад.

  6. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #5

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Термопомпата в никакъв случай не е десетократно по-висока инвестиция. Подходяща маркова машина за този апартамент има в момента за 6500 намалена от около 11000. Колко струва възможно най-висок клас газов котел, защото тази термопомпа (WH-MXF09D3E8) е точно такава? Защо ремонтите да са скъпи? Съвсем нормални са си. Да не говоря, че водя точна статистика за това на какви модели какви ремонти сме правили и мога да я споделя с количества и дори цени. От количествата ясно ще се види смешният процент, ако не е и промил на дефектите.

    Таблици със средна цена и то от абсолютно неясен източник и начин на калкулация (таблицата дава енергийни стойности, които зависят от много фактори) са чиста заблуда за потребителите.

    За да подкрепя и мнението си за хибридната машина, погледнете референтните калкулации от производителя за тестовите обекти - всички са с високо или среднотемпературни системи, тогава газта може да се върже при ниски минусови температури. Идва и въпросът, ако се спрем на термопомпа, защото можем да се охлаждаме и си вземем котел, за да ни е евтино при ниски минусови, то кога ще се избие котела от разликата в сметките при едно подово отопление?

    За справка:

    Силистра - януари 2017 - 9кВт т-кап в 90м2 етаж от къща, 10см изолация, с подово и 200л БГВ - 90 лева само за термопомпата, на отделен електромер е, защото е единствен трифазен консуматор.

    София, Малинова Долина - януари 2016 - 12кВт т-кап в 220м2 къща с 15 см изолация, отопляеми 200м2 с подово и 300л БГВ - 130 или 140 лева, отново отделен електромер, защото клиента не искаше да повярва, че било толкова ефективно.

    Рогачево до Варна - януари 2017 - 16кВт Самсунг, двуетажна къща около 200м2, 3см изолация, стара дограма и кофти стъклопакети, вентилаторни конвектори - 310 лева сметка за всички консуматори.

  7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #6

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Ами затова говоря - че сметките са същите като на газ, а инвестицията е несравнима, да не говорим за сигурността. Днес бях на оглед на пореден обект (160м2) със скъпа инсталация със термопомпа 15кВт и буфер 500л с проточна серпентина за БГВ, хиляда помпи, трипътни вентили със задвижки - котелното е направо атомна централа. И накрая човека си поръча един пелетен котел за да му е топло. И цялото вложение за десетки хиляди става излишно

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #7

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Какво значи, за да му е топло? Каква е периферията? Ако е нискотемпературна (както предполагам заради многото вентили, които вероятно са смесителни) тоя буфер е неземна глупост и единственото, което може да произвежда е огромна сметка за ток, а наистина и клиента може да остане на студено накрая, ако оборудването е неправилно подбрано.

    И какво за сигурността? По-ненадеждни ли са термопомпите или?

    Какво е несравнимото на инвестицията? Питах колко струва най-високият клас котел, но не получих отговор. 6500 лева за термопомпа срещу колко за котел? При еднаква периферия.

    Нкската инвестиционна култура, която позволява съществуването на всякакви кретени, които изграждат малоумни системи е над 90% от причините за такива мъртво-родени обекти.

    Аз нямам нито един клиент, който да е недоволен от сметката си, но правя нещата както трябва, а не както повечето "колеги".

    Казусите са прекалено сложни, за да се коментират голословно без пълни данни за ситуацията.

  10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #8

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Отоплението е с конвектори и няма как да е нискотемпературно, след като има високотемпературен буфер заради проточното БГВ. Инсталацията беше доста кадърно направена, рядко виждам такива, защото обикновено няма кой да плаща. Не знам защо искаш да сравняваш ценово евтин клас термопомпа с най-висок клас газов котел и то толкова "висок", че лти в облаците и никой не знае за него. Знам, че имаш предвид цените на Vitodens 200 и 300, но никой в Бг не си слага такива, така че няма какво да ги ползваш за база. Има достатъчно добри котли на цени между 2000 и 3000лв, така че нека вземем за база тях. Например един комплект 14кВт котел, + 150л бойлер, + стайно управление е на цена 2600лв. Това нещо те топли икономично и сигурно ако ще навън да е -30 или -50*С и ти произвежда гореща вода на корем. Заема жилищна площ половим квадратен метър и харчи ток 150Вт, не му трябва трифазен ток. Работи със всякакви отоплителни инсталации - стари, нови, радиаторни, конвектори, подово. Не му трябва никакво друго външно оборудване, като трипътни вентили, буфери, помпи, паяжина от тръби. Няма външно тяло, което да бръмчи на съседите. или да се обледява, да грози фасадата. Единствениянедостатък е, че не охлажда, но пък има евтини климатици под 1000лв. Охладителния сезон е 2 месеца, а не 6 като отоплителния. Сега докато пиша охлаждането в къщи не работи, макар да сме август. Охлаждам се с термопомпа и конвектори, а се топля с подово с котел на слънчогледови пелети. Тази пролет рано ми свършиха пелетите и един месец се топлих с термопомпата, но ми излезе двойно по-скъпо и то при най-благоприятни условия за ТП въздух/вода, пък и мощността и е по-малка (10кВт) и не става за зимата. Става само за сравнение. Аз не твърдя, че твоите кклиенти ще са недоволни от сметките си, не казвам, че ще са големи, а казвам, че ако се топлят на газ, сметките им ще са същите, само че при много по-малки инвестиции. Я кажи колко струва една конфигурация 14кВт + нискотемпературен бойлер + трипътен вентил (щото няма вграден) + буфер (щото без него не е добре) + помпа отопление + цялата съпътстваща арматура, както е по учебник. Кажи колко струва от твоите прехвалени марки и колко струва това от някоя по-истинска марка
    Този пост е редактиран от Lazar; 26-08-17 в 20:04.

  11. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,593
    #9

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Аз пък казвам, че сметките на газ ще са по-високи при едни и същи условия спрямо тези с термопомпа. Иначе другото е вярно.
    Как пък около мен няма нито един, който да се похвали с малки сметки на газ. Моите са си доста тежички, но пак съм доволен от комфорта.

  12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #10

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от VanDan Виж публикацията
    Аз пък казвам, че сметките на газ ще са по-високи при едни и същи условия спрямо тези с термопомпа. Иначе другото е вярно.
    Как пък около мен няма нито един, който да се похвали с малки сметки на газ. Моите са си доста тежички, но пак съм доволен от комфорта.
    VanDan, тенденциите в съвременното строителство са за максимална изолация с цел минимални топлозагуби и наистина поставените цели се постигат. Моите изолации и дограми са отпреди 10 години, твоите са още по-стари предполагам. Сега вече изолация 10см е масова практика и дори не ги харесват - е как няма да малки топлозагубите? Като са малки топлозагубите няма значение с какво се топлиш. Замисли се - има голямо значение дали ще плащаш по 5 лв на ден за отопление или по 10лв (аууу - двойно!), но изобщо няма да ти направи впечатление ако вместо 5ст плащаш 10ст - все е нищо, нали? Ама има голямо значение дали ще дадеш за изграждане на отоплителната инсталация 5К или 20-30К, нали? И като дадеш 30 хилки пак не си сигурен дали ще те топли при -15 и -20! Това исках да кажа, като споменах за сигурност - че в големия студ по-сигурно отопление от огъня НЯМА!.

  13. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    1,589
    #11

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Харесва ли ни, или не, по някакви соц. причини, електрическата мрежа е развита доста обширно в България, и такава заигравка в цените, каквато наблюдавахме в последните няколко години в цените на газа не е възможна, или ако стане, ще е съпроводен с политически сътресения. Мисля че газовите дружества го разбраха това, и ограничиха развитието на мрежата си. Познавам доста хора, които са кандидатствали за присъединяване и по някакви причини, чиито източник са газовите дружества, им се бавят проектите. Щото става следната ситуация. Влагат газовите дружества немалки средства в развитие на мрежата, присъединяват определено количество абонати, става една галимация с цените, половината от абонатите се отказват от услугите им, консумацията на оставащите абонати, не покрива разходите по поддръжка на мрежата. Оттам цената за оставащите абонати още се вдига, и ето ти омагьосан кръг, от който трудно ще се излезе, или няма, поне докато има ресурс за използване на останалата от соц-а електроенергийна система.

  14.  
     
  15. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #12

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Заигравка с цените на газа от страна на газовите дружества няма как да стане, заигравката беше от световната конспирация. Газът е много пряко обвързан с цената на нефта и следваше неговия тренд. То не че останалите енергоизточници не са обвързани, но по-косвено и реагират по-бавно. Колкото до развитието на газовата мрежа - това е резултатът от лош маркетинг, ограничен капитал и липса на опит в началото. В началото след спечелването на концесията се изсипваха едни пари на масата - действайте! Заради лошия маркетинг тези пари се заравяха не там където трябва и това доведе до лоша възвръщаемост. Готовите пари от кредити свършиха, а заради неосъществената очаквана бърза възвръщаемост, съвсем логично развитието на мрежата замря. Заради липса на опит и подходящи кадри се допуснаха огромни грешки при изграждане на ОИ и избор на уреди, което доведе до неправилна работа, огромни сметки и попарване на първоначалния ентусиазъм. Това в комбинация с повишаване на цените на газа в световен мащаб доведе до огромна криза и застой в бранша, който имаше и голям оздравителен ефект - изчезнаха от пазара всички парашутисти, работещи чрез корупция и останаха само кадърните и упоритите. Не говоря за районите, където газификацията сега навлиза - там още кълбото не се е завъртяло . Слава Богу тези мрачни времена минаха, грешките се анализираха, междувременно и цените на горивото паднаха и бранша започна да се възражда. От 1-2 години се наблюдава отново сериозен интерес и това е разбираемо предвид поуките, които се взеха и натрупания професионализъм, комбинирани с връщането на нормалните цени на горивото

  16. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,593
    #13

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Докато хората с малки и средни апартаменти с бодването на 1-2 климатика връзват по някакъв начин зимата с приемливи за тях сметки няма да има навлизане на газификацията. Нищо, че баните и тоалетните им са умрели от студ и твърдят, че на 20гр. им е жега.

  17. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #14

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Отоплението е с конвектори и няма как да е нискотемпературно, след като има високотемпературен буфер заради проточното БГВ. Инсталацията беше доста кадърно направена, рядко виждам такива, защото обикновено няма кой да плаща.
    Точно това се опитах да кажа - ефективността и мощността на термопомпата заминават при постоянна температура на топлоносителя 55 градуса. Възможно е самата инсталация да е направена много кадърно, но концепцията й очевидно е некадърна. Защо, при положение, че конвекторите могат да се задоволят с 10-15 градуса по-ниска температура на топлпносителя, която води до достатъчно големи икономии трябва да се правят глупости с проточен буфер? Губи се всякаква ефективност и мощност и резултатът в крайна сметка е недоволен клиент, останал на студено срещу маса пари инвестиция и сметки. Естествено, виновна е термопомпата, а не грешната концепция. Това е като при котлите - някаква неправилно изградена система и после защо имали 500 лева газ, а дори им било хладно на моменти - котелът ли е виновен или системата? Нека да бъдем малко по-обективни.

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Не знам защо искаш да сравняваш ценово евтин клас термопомпа с най-висок клас газов котел и то толкова "висок", че лти в облаците и никой не знае за него. Знам, че имаш предвид цените на Vitodens 200 и 300, но никой в Бг не си слага такива, така че няма какво да ги ползваш за база.
    Напротив, не искам да сравнявам ценово евтин клас термопомпа с най-висок клас газов котел. Искам да сравнявам най-висок клас термопомпа с най-висок клас котел и точно така съм го поставил в поста по-горе. Никой в БГ не си слага такива, така че изчезват от сравнението? Това е меко казано смешно. Със сигурност има достатъчно такива продадени в БГ, дори и аз имам продаден такъв на мой обект, където инвеститора държеше на диверсификация на топлоизточниците. Това, че конкретната термопомпа е намалена почти на половин цена не я прави по-лоша, прави я по-неиздодна за теб, защото тезата ти почива върху някакви също толкова несъществуващи (или "каквито никой не си слага") термопомпи по 25 000 лева, които действително биха направили инвестицията в самият топлоизточник n-кратно по-голяма.

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Има достатъчно добри котли на цени между 2000 и 3000лв, така че нека вземем за база тях. Например един комплект 14кВт котел, + 150л бойлер, + стайно управление е на цена 2600лв. Това нещо те топли икономично и сигурно ако ще навън да е -30 или -50*С и ти произвежда гореща вода на корем. Заема жилищна площ половим квадратен метър и харчи ток 150Вт, не му трябва трифазен ток. Работи със всякакви отоплителни инсталации - стари, нови, радиаторни, конвектори, подово. Не му трябва никакво друго външно оборудване, като трипътни вентили, буфери, помпи, паяжина от тръби. Няма външно тяло, което да бръмчи на съседите. или да се обледява, да грози фасадата. Единствениянедостатък е, че не охлажда, но пък има евтини климатици под 1000лв.
    Останах с впечатлението, че говорим в случаите, където термопомпата би била в силата си, а именно подово отопление, така че ще се придържам към него. Един такъв комплект би бил:

    Термопомпа 14кВт - 8200 (отново висок клас машина)
    Бойлер 200л с двойнонавита нискотемпературна серпентина - 1000 (защото говорим за истинска система, а не за дръглив бойлер от елдом)
    Трипътен вентил със задвижка - 250 (италиански, марков, месинг, холендрови връзки)

    Сумарно стана 9450 лева. 3.63 пъти по-високо от твоята инвестиция с неясно колко висок клас котел и вероятно някакъв супер измислен бойлер и то без да включвам евтините климатици в сметките ти.

    Това "нещо" също ще те топли икономично и сигурно, заема почти същата жилищна площ и също така не му трябва трифазен ток. Работи със всякакви инсталации, най-икономично с подово, най-зле с високотемпературни радиатори. Може и да охлажда, дали през подовото или вентилаторни конвектори, това е извън темата в момента. Това "нещо" също така има изключително тихо външно тяло, което гарантирам, дори и работейки на максимална мощност ще бъде по-тихо от сопите под 1000 лева, с които смяташ да грозиш няколко фасади и да бръмчиш доста повече и то на повече съседи. Същото "нещо" може да бъде монтирано на покрив или в някоя ниша, защото носи достатъчно дълъг тръбен път. Тогава няма и да се вижда.


    Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Охладителния сезон е 2 месеца, а не 6 като отоплителния. Сега докато пиша охлаждането в къщи не работи, макар да сме август. Охлаждам се с термопомпа и конвектори, а се топля с подово с котел на слънчогледови пелети. Тази пролет рано ми свършиха пелетите и един месец се топлих с термопомпата, но ми излезе двойно по-скъпо и то при най-благоприятни условия за ТП въздух/вода, пък и мощността и е по-малка (10кВт) и не става за зимата. Става само за сравнение. Аз не твърдя, че твоите кклиенти ще са недоволни от сметките си, не казвам, че ще са големи, а казвам, че ако се топлят на газ, сметките им ще са същите, само че при много по-малки инвестиции. Я кажи колко струва една конфигурация 14кВт + нискотемпературен бойлер + трипътен вентил (щото няма вграден) + буфер (щото без него не е добре) + помпа отопление + цялата съпътстваща арматура, както е по учебник.
    Я сподели сега каква е твоята термопомпа, за да видим дали е обективно да сравняваме супер евтините ти пелети с нея. Горе казах, сам можеш да добавиш буфер и циркулационна помпа към сметката.

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Кажи колко струва от твоите прехвалени марки и колко струва това от някоя по-истинска марка
    Не мога да разбера защо марките, които коментирам според теб са прехвалени. Споделял съм и след малко пак ще споделя сравнителната таблица (макар и малко остаряла вече), която включва коментираните от теб "истински марки". Какво им е по-истинското? Всъщност май те са прехвалените, ама да не си отварям устата, че пак някой търговски представител ще вземе да ме плаши със съд хахахахаха. За сметка на това мога пък да кажа какви са външните тела на термопомпите на твоите прехвалени производители на газови котли:

    Bosch - LG (изключвам моноблока, който явно си е тяхна разработка)
    Viessmann - Airwell (произведени в Германия, колкото и аз съм произведен там)
    Hoval - Daikin
    Immergas - Samsung и UTC (Carrier / CIAT)

    Ето я и таблицата, пък нека всеки сам за себе си да оцени качествата на машините и коя колко струва всъщност, защото от километър се вижда при кои брандове се плаща за лепенка и при кои се плаща колкото трябва. В момента 9кВт т-кап във вариант моноблок WH-MXF09D3E8 може да се купи за 6500 лева, а 14кВт сплит Самсунг AEN160YDEHA AEX140EDEHA за 8200 лева, на промоция до изчерпване на количествата.

    35/7 Номинална мощност COP при номинал Максимална мощност COP при максимал Мощност при 2° COP при 2° Мощност при -7° COP при -7° Мощност при -15° COP при -15° Мощност при -20° COP при -20° Цена
    Toshiba 8kW P 8,00 4,76 16,92 3,98 15,19 3,53 11,92 2,92 9,37 2,43 7,77 2,13 10890,00
    Melco 8kW Z 8,00 4,65 12,36 4,34 12,11 3,22 11,35 2,84 10,11 2,39 7,47 2,25 11818,00
    Daikin 8kW 7,40 4,45 10,02 3,94 8,71 3,33 7,21 2,61 4,95 1,74 3,83 1,32 10212,00
    Pana 9kW T-Cap 9,00 4,84 9,00 4,84 9,00 3,59 9,00 2,85 9,00 2,56 9089,00
    Toshiba 11kW P 11,20 4,88 18,05 4,20 15,67 3,61 12,79 2,94 11,23 2,59 9,19 2,12 13260,00
    Melco 11kW Z 11,20 4,46 14,82 4,04 13,46 3,10 14,51 2,54 13,59 2,17 10,46 2,14 12554,00
    Daikin 11kW 11,20 4,60 11,38 4,31 11,33 3,65 10,41 2,87 10,24 2,28 8,61 2,04 12432,00
    Samsung 12kW S 12,50 4,70 12,50 4,70 11,71 3,47 11,79 2,66 10,34 2,39 9,44 2,22 9865,00
    Pana 12kW T-Cap 12,00 4,74 12,00 4,74 12,00 3,44 12,00 2,72 12,00 2,42 11646,00
    Toshiba 14kW 14,00 4,50 16,74 4,24 13,59 4,36 10,79 3,56 8,34 2,95 6,36 2,39 13531,00
    Melco 14kW Z 14,00 4,22 16,42 3,79 15,79 2,71 15,66 2,44 14,00 2,15 11,77 2,08 13761,00
    Daikin 14kW 14,50 4,30 14,55 4,24 14,30 3,46 13,69 2,65 12,29 2,17 10,49 1,90 13554,00
    Samsung 14kW S 14,00 4,50 14,00 4,50 13,26 3,43 13,21 2,62 11,58 2,35 10,57 2,18 10243,00
    Pana 12kW T-Cap 12,00 4,74 12,00 4,74 12,00 3,44 12,00 2,72 12,00 2,42 11646,00
    Toshiba 16kW 16,00 4,30 16,76 4,30 14,59 4,12 11,25 3,46 8,63 2,84 7,25 2,76 15023,00
    Melco 16kW 16,00 4,10 17,28 4,03 13,42 3,07 12,37 2,65 9,55 2,10 8,03 1,74 13324,00
    Daikin 16kW 16,00 4,25 16,10 4,20 15,62 3,33 14,89 2,60 12,88 1,96 11,64 1,86 15540,00
    Samsung 16kW S 16,00 4,30 16,00 4,30 15,20 3,26 15,10 2,50 13,24 2,24 12,08 2,08 11192,00
    Pana 16kW T-Cap 16,00 4,28 16,00 4,28 16,00 3,10 16,00 2,49 16,00 2,32 17319,00

    Относно газта и електроенергията - всичко е въпрос на инфраструктура. Естествено, че е милион пъти по-интелигентно една държава да бъде газифицирана, както е на запад. Инфраструктурата е милион пъти по-евтина, тъй като можеш да пренасяш огромни мощности с елементарна тръбна разводка, станции и тн. При електоенергията инфраструктурата е страшно чудо, да не говорим, че там и енергоизточниците трябва да се изграждат и да се наливат милиарди в тях, докато на газта от недрата и трябва много малко, за да бъде добита. Навремето в България нещата също са се правели наопаки, както и сега. Построили АЕЦ, ама как да го пуснат като не могат да го натоварят... давай подстанции, трифазен ток във всеки дом и акумулиращи печки на нощна тарифа... Безумие, но такова е...

    Едит: Пропуснах да спомена нещо важно. С изолациите и стъклопакетите се постигат много добри резуштати в режим отопление, но не чак толкова добри при режим охлаждане. Напоследък 90% от къщите със супер изолации и стъклопакети имат значително по-сериозен охладителен товар, отколкото отоплителен. В бъдеще тази тенденция ще продължава, защото всички искат светлина и бягат като дявол от тамян от външното засенчване, което на практика е единственото решение за намаляване на охладителния товар.
    Този пост е редактиран от AC_From_Hell; 27-08-17 в 14:51.

  18. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #15

    Отговор: Комбинация Термопомпа и газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от AC_From_Hell Виж публикацията
    Навремето в България нещата също са се правели наопаки, както и сега. Построили АЕЦ, ама как да го пуснат като не могат да го натоварят... давай подстанции, трифазен ток във всеки дом и акумулиращи печки на нощна тарифа... Безумие, но такова е...
    Бе то много интересно да спори човек с тебе, стига да има време. Направо ще ме попикаеш. Значи нямало какво да правят енергията от първия построен блок в Козлодуй и давай да строим подстанции и да пускаме директива народът да се топли с акумулиращи печки... И така още 7 блока, че последните 2 - мегаватови. . Боша бил LG, само дето няма LG с СОР над 5, ама сигурно им е такъв договора - хайтек машините да нямат право да ги продават със собствено лого. Дали пък и Волвото не Хюндай, а?
    Като правиш конфигурацията забрави да добавиш още 2 бона за буфер, втора помпа и арматура около тях, щото не на всякъде може да се изгради подово, пък с конвектори е лошо без буфер. Или им го спестяваш на клиентите за да постигнеш ниска цена? Ама то кво са 2 бона за наведен клиент? Уф, много сими забавен, ама нямам време

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Избор газов котел
    От ivan72 във форум Отопление
    Отговори: 1349
    Последно: 14-03-24, 12:59
  2. Избор на газов котел.
    От gogo.s във форум Отопление
    Отговори: 174
    Последно: 30-06-19, 09:58
  3. Отговори: 10
    Последно: 29-12-16, 12:40
  4. UPS за газов котел
    От taralion във форум Отопление
    Отговори: 14
    Последно: 06-06-16, 22:09
  5. Отговори: 31
    Последно: 31-03-15, 10:47

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе