И аз имах подобни разсъждения и намерих 2 системи по-евтини от honewell. Погледни в моята тема.
И аз имах подобни разсъждения и намерих 2 системи по-евтини от honewell. Погледни в моята тема.
В крайна сметка измислихте ли нещо работещо с CR100?
Съживявам темата с едно питане. В крайна сметка сложих CT200 в хола и Салус термосати за спалните и карам втори сезон в момента. Първият сезон нещата се получиха много добре, температурата в спалните по естествен начин беше малко по-ниска от хола (заради слънце, кухненски уреди и т.н.) и сметките супер - доволен. Този сезон, обаче, имам новородено и работя от вкъщи. Съответно вече изискванията към спалните са за същтата или по-висока температура от тази в хола.
И тук идва проблема - в хола става топло в 10-11ч и котела спира, а спалните имат нужда от още малко. Измислих малко скалъпено решение - имах един допълнителен Салус термостат за хола, който не го монтирах (защото там имам CT200). Това което направих е, да закача термостата на задвижките за хола и му сложих график който е с 1.5ч по-назад спрямо графика на CT200. Тоест, CT200 се опитва да достигне заданието от 6ч сутринта, но задвижките на хола за затворени и така спалните имат 1.5ч преднина и по този начин изравнявам температурите (горе-долу). Обаче нещо в мен ме човърка от вътре и не ми харесва такова скалъпено решение. Тук идва въпросът ми:
Как за използва външният комутационен контакт на Bosch 2500? Упътването е малко "изгубени в превода", но оставам с впечатлението, че идеята е към тази клема да свържа управлението за котел на клемната шина на подовото (Salus). И когато някой от термостатите отвори да се стартира котелът. Правилни ли са ми расъжденията? Клемата е фабрично шунтирана в момента, при отваряне котела дава грешка (така пише и в упътването) и могат да се измерят 24V.
Ако е така, как реагира котела на смесен сигнал - на EMS шината CT200 му казва "спри", на външният комутатор му се казва "работи"?
Щом ти е важна температурата в дадена стая, просто премести там CT200, другите термостати ги спри. Другият начин е само Стайни термостати, проста логика с релета(паралелно на задвижките) и котела да работи в он/офф и премахване на CT200.
Този пост е редактиран от sdhinkin; 17-12-20 в 14:42.
Местенето не е вариант, защото нямам окабеляване в другата стая. Иначе може би наистина добър вариант е само с термостати и реле за on/off от клемната шина. Но съм капризен и си искам online контрола и приложението, за да си виждам консумация. А и за това CT200 не малко пари са дадени. Май няма вариант в който всичко да е както го искам, докато Бош не се сетят освен TRV-та да поддържат и подово
Ако четат хора които планират подово, може би като съвет - не виждам особен смисъл от модулация за подово отопление. Температурният диалазон е твърде тесен за да има смисъл. Ако правя заданието втори път, може би бих го направил без CT200 а само с термостати. Ако се държи на модулация - да се предвиди кабел за сензор за външна температура и да се модулира по нея между 30-45 градуса примерно.
Несъм наясно с Бош и CT200, но дали не е вариант, навсякъде с термостати и логика за ОН/ОФФ, а CT200 да седи на някакво ниско задание(за да недава заявка за отопление, тя ще идва от логиката). така ще си гледаш онлайн нещата.
От упътването личи че On/Off и EMS Bus (CT200) се включват на една и съща клема. Което според мен изключва едновременната им работа. За това попитах за въпросния "външен комутационен контакт", но никой не ми отговори за предназначението му, как се ползва и дали може да се ползва паралелно с EMS.
Няма как да се ползват паралелно вързани на котлето(поне технически погледното) он/офф и CT200 термостати. Колкото за този "контакт", това което аз разбрах е - това е нещо подобно на защита от прегряване. Даже излиза грешка ако е махнат моста. Ако котела спира като се махне моста и после безпроблемно тръгва като се възтанови, може да се измисли следното - зададени високи градуси CT200, котела да работи и със стайните термостати да се затварят задвижките и при затворени всички задвижки, с реле да се прекъсне "късото" на този контакт. Дори една от стайте да изстине - отваря се задвижката и се закъсява контакта - и котела тръгва.
Предназначението на този контакт е да се включи температурен ограничител за подово отопление, например ТВ1 на Бош или някакъв друг термостат, който да спре котела, ако по някаква причина подаващата вода подмине 50*С. Тогава котелът спира и изписва грешка.
Лазаре, а котела ще тръгне ли без допълнителна намеса, само с възтановяване на контакта? То е ясно че няма да го използва по предназначение, но ако това е решението на задачата - защо пък да не се възползва човека.
Мисля, че няма да тръгне без ресетване. Според мен решението на проблема е много просто - или чрез дебитомерите да се намали циркулацията в хола, за да може спалните да изпреварват, или направо да се затвори единия кръг в хола - това вече ще се реши по метода проба-грешка.
Този пост е редактиран от Lazar; 18-12-20 в 13:54.
Аа, ето какво било... Ясно, благодаря за информацията! Иначе в момента в който се затвори веригата, котела тръгва веднага, няма нужда от ресетване. Иначе още от самото начало дебитомерите на кръговете за хола са едвам отворени, а на спалните са до край. Затварянето на кръгове си го мисля от самото начало, спира ме това че пода ще се усеща хладен в част от помещението. Имам значи няколко варианта, нито един не е перфектен, но всички ще сработят. Благодаря за отзивите.
Възкресявам темата, защото най-накрая ми премина мързела и се хванах да осъществя един мой план от доста време.
На кратко - изградил съм доста сериозна система за домашна автоматизация и въпросният проблем от темата винаги ми стоеше като трън в очите - хем исках модулацията (с подово не знам за какво ми е, но пуст инат), отдалеченият достъп и отчитането на изхабена енергия от CT200, хем исках индивидуален контрол на стаите. Това го има с термо главите на Бош, но за момента не е налично за подово отопление.
След като намерих малко свободно време изградих система, която постига точно това.
- задвижките на подовото вместо към клемната шина на Салус, ги включих към 4 канално wifi управляемо реле
- температурите по стаите се подават от zigbee безжични температурни сензори Aquara (вече си ги имах заради домашната автоматизация)
С помощта на софтуер създадох "виртуални" термостати използвайки данните от термометрите и релетата за да управлявам подовото. Когато някой от кръговете има нужда от отопление се проверява актуалната температура в хола (където е CT200) и се подава команда на CT200 да вдигне заданието с няколко градуса над тази температура. Така се включва котелът и започва подгряването на един или няколко кръга. Ако няма отворен кръг, сваля заданието под текущата температура, което гаси котела.
Тука вече ме губиш като фен. Аз съм от другата страна барикадата - ти си гледаш своя потребителски интерес, пък аз защитавам котела, т.е. твоя финансов (инвеститорски) интерес. Как така котелът ще работи за 1 или 2 кръга, че и 3 да са? Това е пагубно за него. Това, което искаш може да стане при централно парно, но с котел не е добре.