Аз ще се включа с обратна връзка (тъй като липсва) и моите "5 с'тинки" по темата - какво изградиха от Арес и как се държи системата!
Както писах за мнение в темата за избор на газов котел (мнение #336) в апартамента има изградена инсталация за парно, но предвидена за парно от топлофикация.Ползвахме я нея. Недостатъка е, че "качествения" строител я е направил с полипропиленови тръби (16мм) тръби, които са дебелостенни и чистия диаметър е малък!
Радиаторите:
Спалня - 15бр. алуминиеви, H600
Детска - 25бр. алуминиеви, H600
Кухня+дневна - 20бр.алуминиеви, H600 - като вратата от коридора е премахната и стената между кухнята и малкия коридор я няма.
Голямата тераса е затворена. Жилището е с външна изолация, недобра според мен! Вътре е навсякъде гибсокартон - лепен за тухлите!!! Изложение - изток/запад са стаите! Втори етаж - отдолу неотопляем апартамент, отгоре са с климатици и конвектори на ток!
Котел: VICTRIX MAIOR 28kW TT 1 ErP, сложил съм на 40гр. като температура за отопление!
След 2 седмична работа нонстоп на котлето, наблюденията са ми следните:
Градусите, които поддържам са 24 навсякъде, даже 24.5 Комфорта е на шест. На толкова им е ОК на моите хора, аз съм по тениска и къси гащи!
Радиаторните глави са на 3ка през цялото време, само от време на време вдигам този в дневната на 4-ка.
Разход, който съм засякъл за тези 2 седмици - 6-7м3 за денонощие!
Работата на котела, която съм забелязъл е, че при тези настройки вдига до към 56-57гр., изключва горелката, почива малко, докато температурата на дисплея спадне до към 33-34гр. включва пак и този процес се повтаря! Общо взето не много добре според мен, защото е "цък-цък", но това предполагам е заради малкото сечение на тръбите от колектора до радиаторите. Споделете и вие? Не съм пробвал да отворя на 5 всички радиатори и да намаля още малко градусите, но при положение, че сега ми е ОК, не виждам смисъл да го правя.
Купих си и термостат (SALUS it500), не съм го връзвал още, но както един колега тук каза, не знам дали с него нещата ще са по-различни, но бих го ползвал за включване, когато ни няма за повечко дни!