Джак, конденз има на 3 места, ама ти явно не знаеш къде е третото?
Изпратено от моят MI 4LTE с помощта на Tapatalk
Джак, конденз има на 3 места, ама ти явно не знаеш къде е третото?
Изпратено от моят MI 4LTE с помощта на Tapatalk
Някои неща се учат и по трудния начин. Имам в предвид почистването на климатик от хора без знания и опит. За такива случаи народа е казал - " Ако имаш килограм брашно го дай на фурнаджия дати направи хляб за да не останеш гладен."
Питата с четка не се чисти. Правилно центрована дюза на пръскачка с налягане около 2,5 до 3 Bar изплаква предварително обработения с препарат топлообменник до блясък. Безконтактно. Правил съм го няколко пъти на двуредов (дали не беше двата пъти и триредов?) топлообменник. Проблем са дългата подготомка и вероятността от неприятни странични ефекти. Следващият път ще направя снимки!
100 лева веднаж на 3-4 години нищо не са.Като знаеш само за какво ги даваш.Тук юзърите изказват различни мнения относно възможността за самопрофилактика.Това ,което съм видял с очите си на петгодишна машина,никой не може да ме убеди че ще се изчисти без пълно разглобяване ,мощен компресор,яка водоструйка и много чегъртане.
Това, което си видял е климатик на някой дето 5 години не се е сетил, че този тип машини /както и всяка друга машина/ искат обслужване и профилактика. Моите климатици се почистват и мият поне веднъж годишно и такива "мизерии" не можеш да видиш.
Стига глупости, джак! Нямаш снимка на топлообменника от вътрешната страна. Ако е дву- или триредов, без водна струя с точната плътност и скорост, ще останат кални налепи. Оправдано е свалянето на вътрешното тяло на висок клас машина веднъж на 4 или 5 години, защото живота и е около 10+ малко. Ежегодното разкачване на тялото за чистене на скъпа машина с R410A или R32 си е руска рулетка. Чистенето на място е по-трудно, по-дълго и по-скъпо. Ако се намери кой да го направи за 100 лева както трябва, си е чист подарък!
Следващият път, когато се наложи да го мия ще ти го снимам и отвътре. Пролетта му правих пълна профилактика с разкачване на ваничката и измиване на турбината, тогава гледах от вътрешната страна топлообменника и нямаше мухъл по него. Както беше отвън, така и отвътре. На панасониците ваничката е проблематична, защото е леко наклонена напред и над стиропора постоянно се образува една локва, която не се оттича. И да го държиш с часове на вентилатор, водата просто си стои там.
Много е важно, като се почиства на място, какъв препарат се използва.Аз използвам подобен и резултата е много добър:
www.youtube.com/watch?v=nxV9ECBF_aQ
Много хора ме питат на лични каква е цената на такава профилактика.Цената на профилактика извършена на място без демонтаж е 50лв.Много трудно се навива някой на демонтаж , извършване на профилактика
и монтаж като чуе цена 100-120лв.И аз съм съгласен с демонтиране ,но клиента преценява според финансовите си възможности.
Този пост е редактиран от bobovo; 29-07-17 в 15:08.
100 леи е цената на такова почистване в Румъния и продължава около час, до час и половина. Свалят вана и турбина, но при някои модели не се наемат за тези пари. Не ползват водоструйка и подходящ ръкав за мръсната вода. Понеже се налага да го правят почти на всеки 2 години, имам съмнение, че не цялата мизерия се отмива. Там машините за домове и офиси не се вакуумират. Животът им е около 3 години най-ниския клас, до около максимум 5 години масовите. Скъпи клими не купуват. Не се отопляват с тях, което би означавало около два пъти по-кратък живот в България.
Още по-фрапиращи са случаите при ремонт на стари хладилници по малките села. Фреон не се използва, защото няма кой да го плати. Пълнят пропан-бутан и си заминават, оставяйки храдилника В РАБОТНО СЪСТОЯНИЕ. Не го разбирам как става, но става.
100 лева не ме плашат.Плаши ме "майстора" кат сглоби наново вътрешното тяло и като го пусне на топло то да духа студено,а като пусна на студено да духа топло ,а жалузите своенравано да се въртят на където си поискат .Некой нагоре в постовете беше нписал - толкова ли не можете се оправи с една веялка....А тая веялка си е всъщност една доста сложна машина.
Някой да знае как се разглобява това чудо....Че преди малко му свалих филтрите и направо се уплаших....не е беше чистено с години..
Sent from my LG-G3 using Tapatalk
Най-вероятно се разглобява както повечето - на долния ръб пред жалюзите се виждат 3 капачета. Махаш ги, развиваш 3-те болтчета, след това от горната страна трябва да има три щипки, откачаш ги внимателно и тях, и издърпваш целия панел напред. Преди това обаче изключваш щепсела от контакта и махаш филтрите.