Центрофугира ли нормално? Възможно е да е претоварена или не добре балансирана и ако не може да центрофугира няма да свърши програмата.
Центрофугира ли нормално? Възможно е да е претоварена или не добре балансирана и ако не може да центрофугира няма да свърши програмата.
Да, тя си пере както преди нямам други проблеми с нея. Даже този проблем ми е от 2 месеца, но вече ми писна да я изключвам от тока и да чакам няколко минути да отвори вратичката. Пробвах и този тест , не откри проблеми и накрая изписа END, но пак не можах да отворя вратичката на пералнята.
Вероятно е да е програматора. Ще трябва специалист да я види. Аз имам много подобна сушилня Горение и програматора ми прави подобни проблеми.
Здравейте пак, оказа се заключващия механизъм на вратичката.
Привет на всички!
Послушах Gena_bs и смених казана на пералнята (Hotpoint Ariston AQXL 109 EU) с нов, вместо да ремонтирам стария.
Всичко пасна идеално, пералнята стартира, пере, но когато трябва да центрофугира, прави опити да завърти по-бързо барабана, за 1-2 секунди и пак намаля, мотора не може да набере скорост.
След около 10-ина опита, пералнята спира и започват да мигат лампичките:
- бутон вкл./изключване
- символите за цикъл по време на пране (пране, източване на водата, изплакване...)
а тези лампички светят:
- индикатор за заключена врата (символ ключ)
- 50 °C (тук не съм сигурен дали не мигаше, но със сигурност светеше)
Проверих маркучето на ниво-регулатора, не е запушено, а и водата се източва напълно.
Някакви идеи и насоки за проверка?
Предварително благодаря на отзовалите се!
Този пост е редактиран от Palev; 17-05-21 в 09:03.
Преди 7-8г купих АЕГ пералня по мнения от форума 7ма серия ~700лв. Година след това брата нa жената взе аристон за ~1к лева. Сега е за лагер, а се оказва, че не е разглобяема.
Поздравления за всички които помагат!
Някой знае ли как се образуват кодовете за грешки при Аристон Акуалтис?
В случая при мен свети 50 °C, на снимката показва 8, това какво означава?
![]()
А някой знае ли F08 при перални машини Hotpoint Ariston какво означава, в нета ми излиза противоречива информация?
Да съм подготвен, като извикам майстор, да не ми измисли някакви несъществуващи повреди!
F08 : Нагревателят е прекъснал или ниворегулатора е залепнал в положение «пълно».
В повечето случаи грешка F08 е свързана с утечка в нагревателя на корпус , влага в куплунзите или на самата платка.
1. Проверяват се контактите на куплунга CN1 на платката.
2. Въстановяват се връзките на CN1.
3. Възстановяват се връзките на ниворегулатора.
4. Заменя се нагревателя,ниворегулатора или платката.
Форум битова техника :: Кодове за грешки :: Перални :: Аристон (service-ruse.eu)
..................................................................
Код на разбивка 08: Неадекватен контрол на нивото на водата. Проверете компресителната камера, пресостата и съединителя. Нивото на водата може да се повиши недостатъчно в уреда, проверете потока на влизане в уреда.
Tout-electromenager.fr -Documentation technique- Lave-linge-Ariston,-Indesit,-Scholtes.
Тук има доста писано: https://washerhouse.com/oshibka-f-08-ariston/
Най-лесно е да провериш с мултицет нагревателя, както е показано на клипа най-долу.
За нагревателя прочетох, че е една от опциите, но новия казан дойде в комплект с нов нагревател и термо датчик, малка е вероятността да е изгорял за една седмица, а и друг път ми е горял нагревател, но не ми е излизала грешка.Другото, което подозирам е ниво-регулатора, но така или иначе влязох във връзка с електрончика на сервиза на Аристон във Варна и днес го чакам да я закачи на тестер и да си покаже![]()
Здравейте, пералнята е на поне 12+ години, работи, но при центрофуга почва да лумти яката - все едно се удря вътре нещо. Не дава грешки, защото я спирам като почне да става мазало, понеже имам чувството, че ще стане всичко във вода, ако я оставя.Понеже в момента нямам време да викна техник, почнах да я пускам от 1200 на 800 и лумтеше доста по-малко и нямах проблем, докато днес не я спрях окончателно, защото видях, че излиза малко пушек отвътре - явно барабана сериозно се търка в нещо. Въпроса ми е, имате ли идея какъв може да е проблема и има ли оправия или да почвам да търся друга.
Най-вероятно амортисьори и от там думкането.
Здравейте, пералня AEG L 98690 FL се държи все едно няма ток - не иска да включи. Ток в нейния контакт има, пробвано с друг уред, а и пералнята я пробвах към друг контакт и не светва.
Моля за съвет или препоръка за майстор или фирма по домовете.
Благодаря предварително![]()