ДА такива хора се хвалят с външния вид и масичката на TV и няма д разберат истинските качества на това което приетжават .
Аз бих му отговорил "Ако не ти хареса :връщам го в старото положение и пиенето от мен"
ДА такива хора се хвалят с външния вид и масичката на TV и няма д разберат истинските качества на това което приетжават .
Аз бих му отговорил "Ако не ти хареса :връщам го в старото положение и пиенето от мен"
Наистина културата ни в това отношение е много ниска.
На запад, хората доста по-често прибягват към презина калибрация, а там това струва пари.
Доколкото знам, пълна калибрация от ISF струва между 300-500$.
И което е по-важно, хората дори и да не искат да дадат тези средства се опитват сами да постигнат някакви задоволителни резултати.
Тука хората масово дават пари за скъпи модели без да имат и малка представа как трябва да го гледат.
Аз съм на мнение, че ако няма поне да опиташ да го понастроиш според стандартите е все едно какво ще си купиш и е излишно да ръсиш пари за скъп телевизор, който ненастроен пак ти дава нереалистични цветове, реже детайли от образа и са пуснати разни екстри, които вкарват допълнителни дефекти в образа. Със същия успех може да ползваш 2-3 пъти по-евтин телевизор.
adtomov,нали не смяташ да се занимавам с това,което си написал.Само ше ти го потретя "Не смятам да заформям някакьв спор.Всеки с предпочитанията и мненията си.Това,което споделих е моя собствен опит с различни дискове за калибрация и изводьт,който се налага ,че резултатьт не винаги е по-добьр....."
loshdancho,не се притеснявай много.Вероятността да си увредил плазмата е малка.Ще ти препорьчам следната проста рецепта за справяне с остатьчно изображение при плазмите.Между другото продават и специални дискове за тая цел.Сьщият ефект, само че безплатно се постига по следния прост начин:
1.)Включваш плазмата на аналогов сигнал(антена).
2.)Излючваш антената.Картината вече представлява само шум(снежинки)
3.)Забравяш за плазмата за известно време(около30мин).Обикновено толкова е достатьчно за премахване на дефекта,но при по-тежки случаи можеш да увеличиш периода,колкото смяташ за необходимо.За проверка след това просто включи някой от ext. входове без да подаваш сигнал на него(blanc)и провери дали има нужда от още.Проверено е и както казах по-горе не смятам да споря.Всеки с правото си да знае толкова,колкото може.
Ами, НЕ, разбира се. Есенцията на това, което съм написл в предишния пост, ако не си разбрал, е, че всичко е въпрос на личен избор.Първоначално публикувано от bbbbbbbb
Първоначално публикувано от lazarus18
Да това е така по някога. Причината за това при мен се оказа (не знам защо) не отговаряща на никакви стандарти за настройки видеокарта.Първоначално публикувано от bbbbbbbb
доста време си блъсках главата и защо не става ,аджеба калибрирането , до момента в който Lazarus 18 ме попита от какво получавам сигнала и тогава ми просветна. ( използвам ТV основно за монитор)
-Не може сигнала да е тотално омазан и да чакам резултат.
Имам чуство че и пори теб е подобен проблема щом се влошава крайния резултат след калибриране.
Защо не пробваш да зададеш оптималните настройки за TV според производителя и тогава да се опиташ да започнеш процеса с корекция от източника ( ако го позволява ) после леко донастройваш TV и пак източника и пак TV.......
Поне при мен стана и резултата ме изненада ( очарова ).
И не забравяйте все пак че темата е "........ за начинаещи", и човешкото око строго субективно
достатъчно за домашни условия е и грубо калибриран телевизор без колоримртър , останалото е за професионалисти!
Реших да си калибрирам телевизора, прочетох мнението на lazarus18, че е по-добре да калибрираш спрямо собствения си телевизор, а не спрямо нечии други настройки, но неможах да открия почти никаква информация за моя или поне подобен на моя телевизор, затова пробвах следните настройки:
http://www.tweaktv.com/tweak-my-tv/c...n37c550-3.html
Обнадеждаващо е че, картината наистина ми се стори убита, както се споменава и в темата, ама все пак бих искал да чуя мнението ви, както за сайта, така и горе-долу за дадените настройки. Една от най-големите ми забележки, като абсолютен лаик, е към нивото на backlight, малко ниско е за мен, но може и просто така да ми се струва (визуално говоря).
Samsung LN37C550 е американски модел с друго шаси и процесор. Неговите настройки едва ли ще паснат на твоят телевизор ,но ти си преценяваш.
Яаа, действително имало професия калибровчик, само че в Америка.
http://www.bestbuy.com/site/Electronics+Promotions/regularCatcmcat217300050005/pcmcat217300050005.c?id=pcmcat217300050005&h=488/
Здравейте колеги,
преди 2-3 дни си взех Тошиба 40xv733g. Отлични първи впечатления, нищо общо със старото ми ЛГ 3000.
Но за калибрацията на картината май ще имам нужда от помощ. Немога да изтегля и testDVD01_8, затова ги направих на око. Изглежда добре картината, но все пак ако някой има този модел или ги разбира, ще помоля да погледне настройките ми и да каже мнението и съветите си. Ето тук съм качил снимки с настройките - http://dox.bg/files/dw?a=3673d05dda
Благодаря
Бих желал и аз да помоля за оптимални настройки на Тошибата, съответно за филми и SD. Можете ли да ми кажете защо не ми е активно менюто Basic Colour Adjustment.
Доколкото разбирам трябва да се цели стандарт D65 или 6500k. Също цветовата температура най-близко до него е да е сложена на 2. На мен ми червенее малко, в сравнение с това, ако е на 7, но щом това е стандартът, така да бъде. Може ли някой от екипа или който си е калибрирал телевизора да ни помоигне. Извинявам се, ако излизам че ме мързи и искам на готово, не е така. Но просто не разбирам от километри и т,н, а и ме е 'страх' да не прецакам нещо. Сега, сигурно за всеки тв си е различно калибрирането и не се препоръчват "готови" настройки, но все пак ще ме "доближат" към станарта. И така моля за съдействие.
Здравейте,
От скоро имам Philips 40PFL5625H. Опитах да го калибрирам според съветите и методите постнати тук, както и чрез двете DVD-та към които има линкове на 1-ва страница.
Резултатите бяха различни без да съм наясно кога са били най добре и най зле.
Потърсих в нета за евентуални готови настройки за тоя телевизор, но не открих. Открих само за 52PFL5605 и понеже панелите са едни и същи само размера е друг реших да ги пробвам. Резултата беше доста осезаемо затъмняване на картината, но пък на тестовите DVD-та изглежда добре само може би яркостта беше толкова ниска, че на табличката с правоъгълниците(от предните постове) се виждаха тези от долната дясна половина.
И сега въпроса или по скоро дилемата.
Дали е удачно да ползвам настройките публикувани тук http://www.flatpanelshd.com/review.p...&id=1279009235 направени с помощта на специализирано оборудване за по голям размер със същия панел като технология?
Дали мога да ползвам частично тези публикувани настройки - да увелича яркостта докато не се виждат както трябва правоъгълниците, но да запазя настройките на гамата, червеното, зеленото и на синьото?
Дали да не нулирам настройките и да взема едното DVD за калибриране и да го направя изцяло според него?
След дълги и неуспешни опити, накрая постигнах може би най-доброто съотношение и засега така ще гледам
Настройките са за СД, ползвам телевизия от Виваком
Става дума за TOSHIBA 40XV733G
Режим на картината > стандартен
задно осветление +90
контраст +95
яркост -5
цвят -5
нюанс +3
острота +35
3Д цветове > изкл
температура на фона +6
червено контраст -15
червено подсилване -6
автоматичен сензор за яркост > изкл
активно управление на фон осветление > изкл
ниво черно/бяло > 0
стат гама -15
намаление на шум Mpeg /DNR > изкл
Резолюция + вкл на +5 ниво
Activ vision m 100 > вкл
Стабилизация филм > гладко
Според мен тия настройки говорят ,че има нещо нередно в изходящия сигнал и би трябвало картината да е синьо/зелена и ярко "препържена" /с това +90 на задното осветление може да го ползваш за основно осветление в стаята /. Моите настройки за гледане на ТВ от тунера или от СТБ /без да се задълбочавам много -за сигнала от нашите ТВ просто няма смиъл/ са :
Режим на картината: Стандартно
Задно осветление: 58
Контраст: 91
Яркост: 3
Цвят: 0
Нюанс: 0
Острота:0
Управление на 3D цветовете: вкл.
Настройка на основните цветове: не съм ги променял
Температура на цвета: 4 /друго не съм променял/
Авт. сензор за яркост: изкл.
Акт. у-ние фон: вкл
Ниво черно/бяло: 7
Стат. гама: 3
Намаление шум: MPEG№ : ниска ;DNR :изкл.
Resolution+ : вкл. ; Ниво : 4
Active Vision M100: вкл.
Стабилизация на филм : гладко
Експертен режим : не съм променял нищо
За гледане на ХД филми през HDMI ползвам режим "Филм" с леки промени тук/там е много добър ,а и обикновено се гледа вечер на ниско осветление.