Първоначално публикувано от
boboev Както вече писах, не се примирявах с привидно добрите резултати от калибрирането по PAL стандарта, затова и продължих с опитите. Онзи ден мисля, че постигнах добър успех. Ключов се оказа моментът с избора на еталонни изображения. Не знам защо, но бях пропуснал факта, че ентусиастите, създали HCFR, са си направили прекрасно DVD именно за PAL/SECAM и то точно за нуждите на техния софтуер. Напълно безплатно е и може да се свали от
http://www.homecinema-fr.com/colorimetre/index_en.php
Скролвате малко надолу, докато стигнете до точка Patterns DVD и кликате на .ISO файла. Има една подроност – след като го дръпнах и директно се опитах да го запиша като image, не се получи правилна DVD структура. Чак след като записах всички файлове от VIDEO_TS папката директно на DVD, сработи. И още една подробност – малкото текст, който има в DVD-то е на френски, но не е голяма драма, малко е и в краен случай гугъл може да го преведе, ако дотолкова не се оправите.
И така, този път започвам с настройките, а след това и с графиките. Аз малко се поизненадах, защото настройките се получиха доста различни от това, което бях постигнал преди, но пък графиките показват, че така трябва да са. Иначе като усещане за картинката, на пръв поглед ми се стори, че много червенее и стойностите на черното са твърде ниски, но след като изгледах първа серия на “Кръстникът”, сега като връщам предишни настройки и не ме радват.
Настройки, версия 2 от 24.07.2010г.
Режим на картината "Професионален2", тъй като при мен "Професионален1" се използва за REC.709.
Контраст: 53
Яркост: -3
Цвят: 28
Рязкост: 6
Еко-режим: Изкл.
P-NR: Изкл.
Настройката на цвета е важно да е на 28, тъй като този телевизор няма отделни настройки на светимостта или яркостта на всеки отделен цвят и само чрез глобалната настройка на цветовете можем да постигнем правилното процентно съотношение на цветните яркости, а именно R+G+B=100%, където R=21%, G=71%, B=8%.
По-нататък, ето и допълнителните настройки (за да имате достъп до тях, трябва предварително да сте ги активирали от Меню - Настройки - Разширени (isfccc) - Вкл.):
При тези настройки понеже няма цифрово изражение на стойностите, с +1 обозначавам бутването на плъзгача с една степен надясно, а с -1 съответното бутване наляво:
Баланс на бялото:
R-ниво - +10
G-ниво - 0
B-ниво - +5
R-изключване - +9
G-изключване - +2
B-изключване - +8
Режим цветове:
R-нюанс - 0
G-нюанс - +7
B-нюанс - +3
R-насищане - 0
G-насищане - +16
B-насищане - +7
Гама - 2.2
Ето и графиките:
Тук съм много доволен от постигнатите стойности на Delta E. Игнорирам отчитанията на 0, 10 и 20 IRE, тъй като там грешките на колориметъра са гигантични и обикновено не се взимат насериозно:
Кривата на светлодобива успях да я залепя за еталонната, въпреки че тези 75 cd/m2 на мен са ми малко ярки, но пък уредът казва, че така е по стандарт. Ако не ми харесва, ще си намаля малко контраста.
Гамата винаги лекинко играе, но важното е, че общото ниво е където трябва
Ето и събраните в центъра цветове:
И отново най-слабата част - самият цветен баланс. Резултатите за много по-добри от предишните, но пак магентата леко бяга. За окото обаче, разликите са трудно видими, да не кажа направо невидими.