Отговор: Мнения и Избор на телевизор (инфо в първите постове)
Здравейте! В Германия започна Black Friday и се колебая между два OLED телевизора 65 инча, LG B4 за 800 Евро и Grundig gob 9490 Singapur Fine Arts за 1000 Евро. Кой да избера, за втория не намирам никакви тестове? Основно за филми и футбол в не много светъл хол.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Handoo
Здравейте! В Германия започна Black Friday и се колебая между два OLED телевизора 65 инча, LG B4 за 800 Евро и Grundig gob 9490 Singapur Fine Arts за 1000 Евро. Кой да избера, за втория не намирам никакви тестове? Основно за филми и футбол в не много светъл хол.
двата модела на които си се спрял са от 2024 година.
Марката Grundig от години е собственост на турската Beko https://www.bekoeurope.com/
Grundig 55 GOB 9490 Singapore
https://www.grundig.com/at-de/produk...-9490-singapur
LG B4 е по-подходящ за геймъри и потребители на LG екосистемата, с по-добър AI и повече портове. Grundig предлага по-добра цена и Google TV интеграция, но с по-малко гейминг опции.
Ако приоритет са игри и най-ниска латентност + широка поддръжка на геймърски формати (G-Sync, FreeSync, 4×HDMI2.1), LG OLED55B4 е по-ориентиран към геймърите.
Ако искаш Android/Google екосистема, повече „smart“ интеграции (Google TV + вграден Assistant) и звуков фокус (Sound by ELAC / Dolby Atmos), Grundig 55 GOB 9490 Singapur е отличен избор.
Разликите са забележими в OS, портовете и гейминг функциите, където LG предлага по-богат набор.
Яркостта около 600–660 nits в HDR е добра за стая със умерена светлина, но не е на ниво за силно осветена дневна с много слънце, където отраженията могат да окажат влияние.
| Характеристика | LG OLED55B4 | Grundig 55 GOB 9490 Singapore |
| Тип дисплей | 4K OLED | 4K OLED |
| Резолюция | 3840 x 2160 (4K UHD) | 3840 x 2160 (4K UHD) |
| Честота на опресняване | 120 Hz (native, до 144 Hz с VRR) | 120 Hz |
| Процесор | α8 AI Processor 4K (с AI Super Upscaling и AI Picture Pro) | Quad Core процесор (с IQ Image Quality enhancement) |
| Операционна система | webOS 24 (с AI Concierge, ThinQ, LG Channels) | Google TV (с Google Assistant и Chromecast) |
| Звук | 2.0 канала, 20 W, Dolby Atmos, AI Sound Pro (виртуално 9.1.2) | 2.0 канала, 30 W (2 x 15 W), Dolby Atmos |
| HDR поддръжка | Dolby Vision IQ, HDR10, HLG, Dynamic Tone Mapping Pro | Dolby Vision IQ, HDR10+ |
| Гейминг функции | VRR, ALLM, NVIDIA G-Sync, AMD FreeSync Premium, HGIG, <0.1 ms отговор, Game Optimizer | 120 Hz (подходящ за гейминг), но без специфични VRR/ALLM (стандартни HDMI 2.1) |
| HDMI портове | 4 x HDMI 2.1 (1 x eARC, поддръжка за 4K@120Hz, VRR) | 3 x HDMI 2.1 (1 x eARC) |
| USB портове | 2 x USB 2.0 | 2 x USB 2.0 |
| Други портове | Ethernet, RF Input, RS-232C, Optical Audio Out, Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6 | Ethernet (LAN), Optical Audio Out, CI+ Slot, Bluetooth, Wi-Fi |
| Тунер | EU - DVB-T2/C/S2 | DVB-T2/C/S2 (Triple Tuner) |
| Smart функции | Multi View, Alexa/Google Assistant built-in, AirPlay 2, Apple Home, Netflix/Disney+ | Google Chromecast, Ambient Light Sensor (ALS), Family Settings |
| Уникални функции | 100% Color Volume/Fidelity, Filmmaker Mode, Always Ready, Brightness Booster | Video Perfection Index (VPI): 2000, Eco Mode (енергиен клас G SDR / F HDR) |
| Размери (с статив, ШxВxД) | 1443 x 885 x 233 mm | 1238 x 773 x 339 mm |
| Тегло (с статив) | 24.3 kg | 17.5 kg |
| | |
Ако бюджета не ти е проблем, ориентирай се към LG OLED55C4
Здравейте, пак съм аз :D
Снощи си гледахме нетфликс с жена ми и вече ми дойде в повече блуминга на иначе хубави телевизор Sony 65xg9505, който ни служи вече 5-6 години и работи без забележки. Вътрешно ми се иска също да порасне до 75 инча - гледа се от 2.8 - 3м. Въпросът е с какво актуално мога да го заменя, без да товаря излишно бюджета, но и да имам малко уоу ефект от новия. Гледам TCL 8 серия много ги хвалят и е моментно на 1900 франка при нас, но 99% ще го намалят на черен петък. Колко са добри минилед или да търся олед?
Гледа се в стая с контролирано осветление, ютюб, филми през коди, ссд, малко телевизия и нетфликс.
Нямам фиксиран бюджет, но не ми се харчи rзлишно, винаги съм търсил оптималните варианти цена/качество при всяка покупка.
Винаги съм получавал добри насоки от форума, надявам се отново някой да удари едно ,амо с малко акъл.
ПС. Попаднах на нов Philips 77OLED908 2023 модел, не отварян, мострен или върнат със стандартна 2г гаранция от голяма локална верига за 1800 франка, около 3620-50 лв. Чудя се дали да отнеса един...
Кой да избера, Lg B4, Grundig gob 9490 singapur или Panasonic z85, всички 65 инча. LG е малко по евтин, с 200 Евро.
Някой да има поглед върху бързината на работа при LG C5 с Gen2 ? Дават го само 2.5гб рам, колкото китайците C6/7/8 с Пентоник 7.
Дали цикли като китайската маркa при ХДР и при честа смяна на приложения? Или да се гледа към G5 по петъците....
Ако ги имаш парите, със сигурност взимай G5. От 2-ра серия насам си имат осезаема разлика м-у моделите и ако го ползваш по предназначине, няма да съжаляваш. Иначе и С серията е много добра.
С.Мезинов
Търсиш LG OLED65G5 и като резерва Филипса 77"
Цитат:
Handoo
Кой да избера, Lg B4, Grundig gob 9490 singapur или Panasonic z85, всички 65 инча. LG е малко по евтин, с 200 Евро.
Беше ти отговорено по назад.
Grundig gob 9490 и Panasonic z85 са производство на турските Beko - Vestel
Някои неща не са ясни за G серията:
1.Не е ли с гаранция против прегаряне?
2. Коя версия е с матов и коя с лъскав екран?
3.В БГ с един тунер ли е? Може ли да прави PIP и запис от тунер?
4.Пише DTS X , но не го поддържал от таблицата.
5.С едно дистанционно ли идва?
Цитат:
brotzki
Някой да има поглед върху бързината на работа при LG C5 с Gen2 ? Дават го само 2.5гб рам, колкото китайците C6/7/8 с Пентоник 7.
Дали цикли като китайската маркa при ХДР и при честа смяна на приложения? Или да се гледа към G5 по петъците....
Не съм сигурен че С5 е с пентоник, липсват някои екстри от тези чипсетове като AX/WIFI 6 , може и нарочно да са ги изключили, за да бутат хората към по скъпия G5.
Цитат:
brotzki
Това за зациклянето при HDR съдържание наистина ли е вярно?? Тъкмо бях се насолил към TCL 8-ма серия!?
Цитат:
brabusbg
Това за зациклянето при HDR съдържание наистина ли е вярно?? Тъкмо бях се насолил към TCL 8-ма серия!?
На Youtube имам предвид. Ако не превърташ става. Започнеш ли да превърташ, сменяш приложения,започва да "лепи" неприятно и става бавен. Сякаш рам не му стига.
G серията е с 5 години гаранция на панела. Матов екран при LG няма и не е имало, това е само при Samsung. За PIP и за тунера не съм сигурен, но това лесно може да се провери в спецификациите на модела. DTS има само в 3-та и 4-та серия. За жалост от тази година пак решиха да орежат лиценза, както беше допреди 3-та серия. Дистанционното е едно - стандартното magic remote на LG. Бързината и HDR обработката при G и С серията са на най-високо ниво. LG позлват свои процесори, които стават все по-добри с всяка изминала година. Погледни някое ревю на моделите в нета. На нашия С1 в спалнята, при някои тежки 4К HDR клипове в тубата се е случвало да зацикли, но все пак и модела е стар. При новите не би трябвало да има проблем.
Цитат:
brotzki
На Youtube имам предвид. Ако не превърташ става. Започнеш ли да превърташ, сменяш приложения,започва да "лепи" неприятно и става бавен. Сякаш рам не му стига.
Ужас, моят стар Самсунг който е на 10 години не прави така :(
Тогава не пишеше на кашона- срокът на експлоатация на изделието е 5 години...
Цитат:
С.Мезинов
Здравейте, пак съм аз :D
Снощи си гледахме нетфликс с жена ми и вече ми дойде в повече блуминга на иначе хубави телевизор Sony 65xg9505, който ни служи вече 5-6 години и работи без забележки. Вътрешно ми се иска също да порасне до 75 инча - гледа се от 2.8 - 3м. Въпросът е с какво актуално мога да го заменя, без да товаря излишно бюджета, но и да имам малко уоу ефект от новия. Гледам TCL 8 серия много ги хвалят и е моментно на 1900 франка при нас, но 99% ще го намалят на черен петък. Колко са добри минилед или да търся олед?
Гледа се в стая с контролирано осветление, ютюб, филми през коди, ссд, малко телевизия и нетфликс.
Нямам фиксиран бюджет, но не ми се харчи rзлишно, винаги съм търсил оптималните варианти цена/качество при всяка покупка.
Винаги съм получавал добри насоки от форума, надявам се отново някой да удари едно ,амо с малко акъл.
ПС. Попаднах на нов Philips 77OLED908 2023 модел, не отварян, мострен или върнат със стандартна 2г гаранция от голяма локална верига за 1800 франка, около 3620-50 лв. Чудя се дали да отнеса един...
9505 , за има блууминг значи не са ти наред настройките, един път яркостта ти е навярно голяма и второ не си настроил локал диминга