Да потърсиш причините и да ги отстраниш. Което ще реши проблема с конденза, но не и проблема с влагата. По-долу lubopiten ти го е написал. Другото решение е влагоуловител.Първоначално публикувано от bilian
Да потърсиш причините и да ги отстраниш. Което ще реши проблема с конденза, но не и проблема с влагата. По-долу lubopiten ти го е написал. Другото решение е влагоуловител.Първоначално публикувано от bilian
Абе то която и тема да отворищ все в крайна сметка се стига до....мухльо,влага,конденз и т.н....Явно проблема е сериозен и касае много хора,особено обитатели на соц.панелките!....Споровете за изолацията във всички форуми са нажежени до край-фибран,стиропор,вата,графит и какво ли не....От вън,от вътре,горе,долу!.......Истината е една-ПОМЕЩЕНИЯТА ТРЯБВА ДА ДИШАТ!!!Стремежа към "пълно запечатване",в даден момент неминуемо води до проблеми!!!По мое скромно мнение,най доброто решение са точно тези клапи за проветряване,които вече се предлагат и монтират от доста фирми.При мен дограмата е Брюгман,клапите са част от стъклопакета,т.е. изработени са заедно с дограмата и да чукна на дърво,мога да заявя,че нямам проблеми!Дори вече забравих и каква марка бяха,но са универсални и ги режат според дължината на отваряемото крило.Когато монтирах дограмата,цената им беше доста солена-100лв линейния метър,но сега най вероятно е паднала,защото и предлагането е доста по голямо!....
Да, това е едно от решенията против появата на мухъл, въпреки, че не във всички случаи помага.
Проблемът е не в запечатването на помещенията, а в неправилното изпълнени на строително-монтажните работи, неспазването на технологиите - неподходящи (калпави) материали и технологично време за изпълнението им.
Мога да дам пример - северна кухня с остъклена тераса. Калпава дървена двукрила дограма по цялата дължина, под нея бетонов панел (оригинал + тухли единички, сложени на тясната страна с отворите навън-навътре. Върху тях отвътре - плътно фаянс. Дограмата се вентилира "автоматично" и безплатно - на места пролуките между крилата са до 5-6мм, но касата е уплътнена към стените много добре. Помещението се отоплява само сутрин и вечер за по 1 час. Въпреки всичко това, всяка зима по плочките целодневно течеше конденз.
Преди точно година сложихме външна термоизолация 5см EPS някаква неизвестна марка с български материали и о чудо! При същите условия кондензът изчезна! Уточнявам, че уплътних всички фуги на самите крила на прозореца с някакви евтини уплътнения. По този начин вече почти няма вентилация или е микроскопична.
С две думи - ако при съседите под и над вас положението е същото, трябва да се търси проблема в цялата сграда. В противен случай вариантите са: разкриване нацяло на рамката на дограмата отвън и отвътре и ново "запечатване" + обръщане; нова външна изолация с EPS-F; смяна на стъклопакета или на цялата дограма. Това за съжаление води до загуба на много нерви и пари!
Успех на всички!
И аз имах влага след като смених дограмата - появява се точно там защото както каза Lupus там са най-студените места. Реших проблема много просто - отвътре залепих вътрешна изолация - XPS 7mm (отгоре боя или тапет - без шпакловане) над и под прозореца, оттогава вече 10г нито мухъл нито влага съм виждал на тези места.Първоначално публикувано от lubopiten
Здравейте колеги,
За съжаление и аз имам огромен проблем.
Ситуацията е следната: тухлена къща за съжаление без външна изолация за сега,но стаята е със вътрешна изолация (външните стени на стаята са с предстенна обшивка със каменна вата и гипсокартон) дограма KBE със добър стъклопакет , ламиниран паркет със по-дебела изолация и климатик Hitachi RAS-EC25T. Зимата започна и се ДАВИМ. Какво имам предвид: Родителите ми живеят в тази стая като ги питах как е казаха че се появява влага малко на прозорците в долната страна. Първо реших че дограмата не е ок ,но сега като се прибрах се оказа че в стаята е АД , като вдигнахме леглата всичко под тях беше във Вода.Дишайки също се усеща че въздуха е много влажен? възглавниците направо бяха все едно си ги извадил от пералнята . Сега сме в паника и се чудя какво да правим? Честото проветрение дали ше помогне? принципно климатика е нагласен постоянно стой на 20-22 градуса. Има опция за сушене на въздуха до желания процент влажност ,но тогава не е в режим на отопление т.е не могат и двете функций да работят едновременно ? Чудя се дали ако вземем Влаго-абсорбатор и се проветрява често дали ще се спасим от този кошмар?
п.с В стаята не се готви, не се сушът дрехи и няма малко дете
Ако монтираме въпросните клапи за вентилация на дограмата дали ще помогнат?
п.с2 сега се сетих нещо друго . Тъй като има комин и дупка за тръби за печка мислите ли че ако махнем капака и сложим такава "перка" няма да е напълно достатъчно ? доста сериозно вентилира през този отвор принципно
Този пост е редактиран от Globe; 26-12-12 в 12:57.
Здравейте колеги .
Да повдигна малко темата , а и да не отварям нова . Аз нямам проблем с влага засега , но ми е писнало от проветряване , защото у нас се пуши , та за това искам да питам някой от вас виждал ли е този модел за рекуперация на въздух Mitsubishi VL-100-U5-E Lossnay да се продава некъде в Бг. Като ровя в сайтовете никъде не го намирам. Дали ще върши работа в хол с кухненски бокс около 53куб.м.? Тъй като отоплението на жилището е изцяло на клими , като отворим за проветрение после климатика трябва да догонва темп. разлики и ми се струва че донякъде се губи от ефективността . Тамси мисля дали тази система няма да е по ефективна ? Ще съм благодарен да получа мнение от хората занимаващи се с вентилационни системи и познаващипо добре тази материя . Мога да кача скица на помещението за евентуални насоки относно мястото на монтаж .
Ето mirandi Рекуператор Mitsubishi Electric VL-100EU5 – Климатици Русе
В магазина на тази фирма го има мостра. Даже ми казаха, че са монтирали един такъв в жилище, където се пуши много.
Благодая biro , ще се свържа с тях , малко ми остават далечко но се надявам да се договорим . Преди 2 години , мисля че им бях писал с молба за оферта на единия апартамент ( 3бр. клими или Мулти ) и ми отговориха че не работят извън рамките на Русенски регион , щот не им се изплаща .Но може и да се бъркам , защото тогава събирах оферти от 6-7 фирми .Така или иначе начинанието ще е на лято , а и първо искам да събера мнения струва ли си инвестицията от порядъка на 800 - 1000 лева
Може да си го купиш от тях и сам да си го монтираш. Няма фреони, вакуумирание като при климатиците. Само отвор в стената. На сайта го виждам под 800лв.
На мен ще ми бъде интересно да чуя отзиви от тази машинка.
Mitsubishi Electric - climabg.com
Ето ти с 30 лева надолу.И аз го мислех заради пушенето,но за мен няма избиване.Ако ти пести 20 лева на месец зимата 3-5 месеца - то отидоха години!Отделно провери и топлообменника какъв е - ако е миещ се добре.Но повечето не могат да се мият, а се сменят и цената е .С това пушене значи всяка година!Имам филтър на Цептер с 5 филтъра вътре - точно година издържат заради цигарите -100 лева смяната .
П.С. Миналата година отворих комина в хола,сложих му хубава декоративна решетка и СЕ РОДИХ .Кеф ти вентилация - отваряш,голям студ - затваряш(99% от времето е отворено).Сутрин като влезеш в хола не смърди на .....Лятото ще му сложа канален или покривен вентилатор!
- - - - - - - - - -
https://airconditioning.mitsubishielectric.co.uk/Lists/ProductPictures/Lossnay/Vl-100EU5-E%20CAD.jpg
Виж позиция 5 - топлообменника е хартиен
Този пост е редактиран от ccankov73; 05-02-15 в 22:55.
Kолега идеята на рекуператора е освен да проветряваш без да се отварят прозорците е и да не се губи топлина.Този модел съм го виждал в действие и мога да те уверя,че е незабележим.
made in japan e,има 2 скорости и разхода му е пренебрежително малък -15/30W.Kакто каза колегата необходими са 2 отвора Ф85, един ключ за 1 и 2-ра скорост,тръби и решетки си има към машината.Тялото се монтира единствено на външна стена защото отворите са отзад.Относно филтрите през тях мисля,че минаваше само входящият въздух.Ето линк за да добиеш представа:
http://viktorelektrik.com/wp-content...L-100EU5-E.pdf
Този пост е редактиран от vlado1976; 06-02-15 в 00:03.
"Така или иначе начинанието ще е на лято , а и първо искам да събера мнения струва ли си инвестицията от порядъка на 800 - 1000 лева"
На това отговорих.
За мен - не си струва.
Въпрос на личен избор.Както казва един приятел кефа цена няма.
"кефа цена няма" - ама дали е кеф?Това чудо не съм го виждал в действие.Съдя по друго - двата вентилатора в банята ми са 150m3 на час,а това е 100 на 2ра степен.Пушил съм в банята - е опушва се.Представям си аз,жената и 2-3ма гости в хола с по цигара - тези 100 кубика на час - нищо.
Банята ми не е малка 10-11 квадрата с компенсаторна решетка на вратата,за да има от къде да смучат вентилаторите.
Съгласен съм че пести,но дали ще му свърши работа на колегата?(пушач като мен)
"В сегашните български норми за проектиране на вентилационни и климатични инсталации са определени три категории на доставка на пресен въздух в сгради без пушене на човек: А = 36 м3/час, В = 25,2 м3/час и С = 14,4 м3/час."
това е с хартиен топлообменик и го дават препоръчително да работи до -10 по спомен , има мнения из бг нета за рекуператора.