излъгал те е майстора. изолация се слага и на вътрешни стени. достатъчна е 3-4 см. дебелина. ефекта е супер. направих го преди 20 години на панелка![]()
излъгал те е майстора. изолация се слага и на вътрешни стени. достатъчна е 3-4 см. дебелина. ефекта е супер. направих го преди 20 години на панелка![]()
и аз запчовам да слагам ватата и кратона, обаче съм направил конструкцията на 6см от стената и се оказа много трудно някъде да намеря 6см каменна вата, та се чудех дали ще е проблем да сложа 5см и пароизолация и да остане 1см въздух между картона и ватата.
този 1 см въздух проблем ли е?
[QUOTE=mitakazxc;618998]и аз запчовам да слагам ватата и кратона, обаче съм направил конструкцията на 6см от стената и се оказа много трудно някъде да намеря 6см каменна вата, та се чудех дали ще е проблем да сложа 5см и пароизолация и да остане 1см въздух между картона и ватата.
този 1 см въздух проблем ли е?[/QUOTE
Защо да няма на 6см-има Ди-трейд - топлоизолация, звукоизолация, хидроизолация, бои и мазилки, окачени тавани, поликарбонатни плоскости, сухо строителство > Продукти > Топлоизолация > Минерална вата > Каменна вата на плочи
Намери си точния размер вата, не оставяй въздух между парозащитата и картона.
Няма значение, къде ще ти се получи, не е хубаво да има междина.По-добре натъпчи още един слой минерална вата 4 см на руло зад каменната.
Здравейте
Ще съм ви благодарен да дадете професионалното си мнение по моя казус.
Имам апартамент с външна изолация от стиропор/5см/ ,стените са тухлени-всички са външни .Понеже вътре освен гипскартон с конструкция друго немога да сложа ми предложиха вариант-конструкцията с минерална вата и гипскартон /цялото това нещо около 10см/.Дограмата е ПВЦ,трикамерна с ка .Чух мнения ,че ще имам проблем с влагата !??
Ако е направена кадърно конструкцията - с парозащита, няма да имаш проблеми.Колко см вата ще слагаш, че са ти оферирали 10 см дебелина.
Ами надявам се да бъде кадърно направена!За въпросната парозащита е нещо като фолио ,което е към ватата до колкото знам или допълнитело се поставя ?Не съм питал дали е включено !
Ватата ще бъде 5 см .Май ви подведох с тези 10см!!На места ще бъде 10 или по -малко или повече -просто ще изправяме стените чрез конструкцията ...не виждам друг вариант...и това ми предложиха !!![]()
Може да е вата, каширана с ал. фолио, а ако няма фолио на ватата, се слага паронепропусклива мембрана от към стаята.Гледай само ватата да е плътно по профилите, да няма междина между нея и мембраната или картона.Ако трябва да натъпчат още вата, там където е повече от 5 см.
Много благодаря за бързия отговор!Информацията наистина ми е полезна !Понеже квадратурата е доста и ще хвръкне сериозна сума наистина искам да е направено както трябва ,за да не се налага след това да се прави наново !!Виждам ,че сте от Ямбол ,но все пак можете ли ди ми препоръчате /предпологам ,че сте в тези среди /фирма от София или около София !?Благодар още веднъж!
Ами да ти кажа, аз съм любител майстор /е, малко доста напреднал с материала от повечето майстори/, не познавам хора от София, които да ти препоръчам.Някой от форума, ако познава такива и да е доволен от работата им, може да ти даде някаква насока.
Надявам се някои да има информация и да ми препоръча фирма ..все пак за още едно мнение и оферта !Благодаря !
Да кажа и аз моето мнение,на базата на собствен опит/И аз не съм специалист в тази сфера/....Еди1 е отворен пич,явно разбира ,но...в случая не спазих неговата препоръка!Най голямата дилема ми беше,дали да слагам пароизолация изобщо!Изчетох много неща,питах майстори,любители...стигнах дори до специалистите в демо центъра на Кнауф в Будапеща.....И най любопитното е,че не получих еднозначен отговор-да или не на пароизолационната мембрана!!....Другите неща са ясни,конструкция,вата,плътност,майсторлък.....Крайното решение трябваше да взема аз!...След много дълго умуване...не поставих мембрана!Опитвах се да разсъждавам логично,имам много добре изпълнена външна изолация с оргинален австрийски Неопор,дограмата е най висок клас-Брюгман със специални клапи срещу конденз....Живея на вън,но скоро си бях в БГ.Резултат до тук-няма никакъм мухал или конденз!Но все пак е минала само година,а и жилището е все още необитаемо....Разликата е,че при мене е бетон,а не тухла....Преди да вземеш окончателното решение,задълбай точно за тази пароизолация!Това е съвета от мен!Успех!
Има резон в приказката на словака, но с условието, че още не обитава къщата и я няма естествената житейска влага в помещенията.Вярно е, че теорията често не е на едно мнение и то не само за парозащитата, ами и по доста други въпроси за изолацията, ама практиката, знаете е 2 крачки напред от теорията.Парозащитното фолио обикновено е презастраховка и поради ниската цена се слага често.Иначе може и без нея, но е необходима добра вентилация на помещенията, да не се готви вътре без добра аспирация, да не се сушат дрехи, тогава проблеми никакви.Като се остави разстояние между мебели и стена, да има движение на въздуха в стаята, и се проветрява веднъж-дваж на ден по 15 минути, няма да има проблеми.Ал. фолио на ватата има две роли - парозащита и задържа топлина зимата, като стената е по-топла и дори да има по-всока влажност, не кондензира.При тази сграда, колегата казва, че всички стени са външни и риска от конденз зад стената, към стаята/въпреки 5 см изолация от вън/ хич не е малък.Все пак е и от значение огледа на място на този, който ще прави конструкцията.При тези външни стени, аз бих си сложил парозащита.Не каза дали тавана ще го "ватираш", но тав си сложи парозащита.