Само означението на стандартния за EU Енергиен етикет https://www.gov.uk/government/upload...ergy-label.pdf . На него има синьо говорителче и вдясно от него пише 40db.
Колкото е по-ниска стойността, толкова е по-безшумен. Въпреки, че това е относително по обективни и субективни причини.
А силата на звука от клокоченето на хладилния агент и вибрациите се разбират чак когато го отнесеш и инсталираш вкъщи!
За тези "параметри" няма етикет, за съжаление! Според "водещите" производители, това било нормално и това е отбелязано в официалните документи за покупка. Не става въпрос само за Liebherr, а и за AEG / Electrolux, Gorenje, Candy... От другите марки не съм се интересувал подробно.
Сравнявал съм на слух в магазин работата на Samsung 38db и Hotpoint 39db. Шумът беше в различни честотни диапазони и по-малко дразнщ беше на последния.
Инверторен компресор - зависи от компресора и сглобката на хладилника.
Например Embraco VEMZ9C в чисто нов български Liebherr CUP3513 / 39db при високи и максимални обороти е доста по-шумен и работи с повече вибрации. За клокоченето да не споменавам. Сравнявам го с "пенсионирания" 7 годишен "германец" CP35030 / 38db с конвенционален ACC Kappa HTK12AA. При приблизително еднакви обеми и еднакви условия. Стария не разбирах кога работи и се чуваше само превключването между хладилните кръгове. Никакво шупортене или клокочене на хладилен агент не съм чувал при него!
Не мога да дам точни данни за шума, защото измерването му в домашни условия не е коректно.