Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 39
Like Tree5Одобрявам

Български пощи - ще има ли оправия някога ???

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #1

    Български пощи - ще има ли оправия някога ???

    Сигурно темата е банална, защото оплакванията от БП се сипят масово от недоволни клиенти по форумите, т.к. от оплаквания до ръководителите резултат няма. Ще обощя накратко защо хората с основание негодуват, но по-скоро ме интересува причината тази неразбория там да продължава. Дали е вярно предположението, че БП умишлено се тласкат към фалит, за да могат да бъдат купени на безценица по-късно, както много други държавни предприятия? И ако е така, не е ли време вече всичко това да приключи, в името на получаването на някаква качесвтена услуга от крайния клиент, без значение кой ще намаже от цялата работа? А възможно ли е, просто всичко да се дължи на калпаво упраление и безразличие ?!
    Та какво толкова дразни хората:
    - обща минимална производителност, изразена в брой обслужени клиенти за единица време, дължаща се от части на наследената от комунизма бумащина, компютърна неграмотност, въпреки наличието на компютри и просто пипкане на едни възрастни дебели лелки
    - хаос в организацията - наличие на едно гише за всеки вид дейност, като от това се получават опашки на 2 гишета, а на останалите 4-5, лелите си бъркат в носа и го удрят на лаф, което дразни чакащите, вместо това всички гишета да са универални и да работят успоредно.
    - и внимание, най-голямата простотия напоследък- разширение дейностите извършвни от БП за сметка на още по-голямо влошаване на качеството на услугите. Какво общо има заплащането на ток, телефон и др. с Пощите ?!?!? И други абсолютни глупости, като партия с куфарните търговци от дадена козметична фирма.
    - ТОТАЛНА НЕНАДЕЖДНОСТ НА УСЛУГАТА, предоставяна от БП. Какво имам предвид- ако не ти пука, дали получателят ще получи писмото, ще ти струва 50 стотинки, заедно с плика и си готов. Хубаво, ама на повечето хора им пука, най-вече защото за лаф-моабет използват електронната поща, а с конвенционалната изпращат документи и пратки. Та, за да спим спокойно, ще трябва да се бръкнем с 2 лв за препоръчано писмо. Това за мен е рекет - "Плати повече за да ти свършим работата" За какъв * има тогава обикновена услуга?! Всеки, който е ползвал която и да чуждестранна поща знае, че там всичко което пуснеш, си пристига.

    Последно едната лелка ме направи на 2 ст. задето използвах употребяван плик със залепени бели квадратчета, където са били старите адреси и клейма. "КАКВО Е ТОВА?? ВИЕ 18 ст. НЯМАТЕ ЛИ?? ЩЕ МИ ПОЛЗВА СТАР ПЛИК! ДАЙТЕ МУ ЕДИН ПЛИК ОТ 18 ДА СИ ГО НАДПИСВА! " Именно от това ме беше страх, щото отидоха още двайсет минути докато пак ми дойде реда, т.к. и за да си купиш плик се редиш на опашката за изпращане на писма, вместо някоя от булите на гише ЗАПИСИ, например, да ги продава докато скучае. Както и да е, не можах да преглътна грубиянщината на служителката на БП и я попитах къде е шефа на клона, ами честито "АЗ СЪМ", ми отвърна тя. Отидох до Централна, да говоря с големия бос - ниииищо. Говорил съм с него не едникратно във връзка с различни проблеми и накрая се предадох. Нищо не се променя. До кога ?!
    Ами ако човек улучи времето за раздаване на пенсии? Е тогава става страшно, едно, че се разнасят аромати от ходещите гробове, но и като решат да обиколят гишетата, я да платят тока, я телефончето, хайде по някоя и друга приказка с лелите от вътре, все пак се познават добре - всеки месец се виждат с тях, че някои и по едно писамце да пуснат, неизвестно на кой, направо не им се прибира в къщи на тези хора, а останалите разчитат на БП за спешни неща и за свършване на работата, която БП трябва по принцип да вършат ПРИЕМАНЕ И ДОСТАВЯНЕ НА ПОЩЕНСКИ ПРАТКИ.

  2.  
     
  3. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #2

    Отговор: Български пощи - ще има ли оправия някога ???

    Е като не ти харесва що ходиш там? Куриери има колкото искаш....
    justify и iwan33 харесват това.

  4. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    349
    #3

    Отговор: Български пощи - ще има ли оправия някога ???

    Повечето малки пратки от Китай минават през БП и няма как да не се ходи до там. Нещо наистина не е наред, сякаш нарочно им се спира развитието. Нямат елементарни услуги за известяване при пристигане на пратка. Служителите им обикалят с торби с пратки и в повечето случаи никой не намират и ги връщат обратно, и после отново ходиш до БП. Да пуснат една система за известяване с смс или по ел.поща, било то и с някакво минимално запращане или някакъв вид портал, където да може да се посочва коя пратка да се достави и коя да си стои в пощата.
    За плащане на сметки си има и електронни услуги, но там не се дава подробна информация за плащаната сметка.
    Въобще както за всичко в страната някой има интерес нещо да не работи и да працаква хиляди поради собствени облаги.

  5. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #4

    Отговор: Български пощи - ще има ли оправия някога ???

    бъди убеден, че и теб са те попържали по същия начин, виждайки как си се опитвал да се правиш на тарикат с рециклиран стар плик, съответно създавайки излишна опашка

  6. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #5

    Отговор: Български пощи - ще има ли оправия някога ???

    Всичко е в управлението. И да, определено искат да бъдат купени за стотинки от наши хора. Няма такова малоумие, каквото има там. Пращаш писмо, тя пише в една тетрадка, после пише на компютъра, после пише бележка една и дава касов бон като набира сумата ръчно. После една друга в някаква друга тетрадка записва и отмята това което слага в чувала. Вечно нямат за кутии за колети както и всякакви опаковъчни и уплътняващи материали. До нас пощата работи до 19, а пункта в нея с малкото неща затваря....в 15. Тръгвам с колет, кашона отворен, в лявата ръка руло с бяла хартия и канап, понеже е отворен няма как да е надписан затова маркер се кипри в левия ми джоб. И като ми дойде реда -15 минути само за мен. Ако има 10-на като мен преди мен - носиш мешка с вода и храна за един ден. Приема една, а останалите 10 минават покрай нея и се бъзикат "Хайде бе Мимче, отиваме за кафе..." и мимчето бърза ли бърза пишейки почти на китайски. След ден взимаш бележката за да вкараш RIxxxBG то в някой сайт за проследяване и опа....това 6 ли е или 0 , 3 или 9, 8 или 6. Търсиш с очи за условията на ребуса, някакъв хинт и евентуалната награда, но няма такива.

    Цитат Първоначално публикувано от Pat Виж публикацията
    Е като не ти харесва що ходиш там? Куриери има колкото искаш....
    Ми щото колкото щеш куриери има ама вътре в страната, за навън другите не са изгодни. За 37кг два кашона с 5000 диплянки А4 за Австралия, Сидни ми взеха 238лв. Пристигнаха за 17дни. Искаш ли да знаеш най-ниската оферта на колкото искаш куриери колко беше, пак три цифри ма първата е 7. В пощите слагат на кантара и мерят и по тарифата. Другите ползват формулата (А х Б х Ц) в сантиметри /6000 - т.е. кашон със страни 50см го тарифират на 20кг, независимо дали той тежи 15 или 10 или 5....и в този момент усещаш как ти влиза
    Този пост е редактиран от Tommorow; 21-08-13 в 11:20.

  7. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #6

    Отговор: Български пощи - ще има ли оправия някога ???

    възрастни дебели лелки
    е това е много точно казано.Веднъж дори когато отидох да си получа една пратка от Англия едната се скара с мен, че вече същият ден по-рано съм си я получил.Аз вярно получих, но имах 3 пратки като двете дойдеха в един ден.

    И аз не издържах, но тъй като знам как стоят нещата и след като дълго едната
    дебела лелка
    ми обясняваше как съм си взел по-рано през деня пратката и сега съм дошъл едва ли не ей-така за да си доставя удоволствие да си искам пратка която вече съм получил и за да ги нервирам и карам да ми дадат вече получена от мен пратка и обясних спокойно, че пратките са 3, като две са дошли в един и същи ден.Тя си настояваше, че съм си получил пратката.Тогава я помолих да погледне книгата-регистър в която се отбелязват пратките-на което тя се съгласи след 6-8 минутна "тирада" накоито всички чакащи на опашката станаха свидетели.От книгата регистър излезна, че едната пратка съм я получил(което си беше така)и съм се подписал за получаването й, а най-отдолу с химикал бях дописан втори път с втора пратка за получаване която не бях получил и не се бях подписал.Тогава тя млъкна, но не се извини за поведението си като продължи да мърмори под носа си така, че да не мога да разбера какво точно казва.
    Съвсем учтиво и обясних, че колкото повече пратки имат толкова по-добре за БПощи и за самите тях, тъй като ще имат работа=печалба и няма да има съкращения на персонала(четири месесеца преди това бяха съкратили около 20% от персонала).Тя само това и чакаше, скочи и викна "Вие за нас много-много не се грижете, ние и без вас ше се оправим...".Честно казано нищо не отговорих. Просто с някои хора нормалния разумен диалог със смисъл в него не е възможен.Подписах, взех си пратката и сбогом... до следващата пратка...

    Така или иначе имат 2-3 млади служителки под 30 години, като едната от тях си личи че е интелигентно момиче.Когато е на работа се редя на нейното гише.Обсулжването е бързо, "гладко" и без излишни реплики и загуба на време.Разбираме се вече почти само с поглед.Дори 3-4 пъти когато отида по-късно и тя приключва(нейното гише/каса е затворено), но има друга дежурна каса/гише на която работи друга служителка, по младата служителка просто ми намира пратката и излиза отвън гишетата където идва с протокола/списъка за предаване при мен, подписвам се и ми предава пратката.Дори лична карта не ми иска, тъй като вече ме познава по име и лице.Другите чакащи на опашката гледат малко накриво, но тя така или иначе е извън работно време и обслужването с предимство на практика е един израз на добра воля от нейна страна.Не е длъжна да обслужва извън работно време, но пък не й и пречи да го направи.
    Моят съвет е ако има по-интелигентна служителка насочи се към нея.Постепенно ще те запомни и обслужването ще минава по-леко и гладко за теб.Без излишни нерви и загуба на време.

    Аз от 10 години ползвам по-често БПощи и обслужването се подобрява макар и много бавно.Голяма грешка направиха, че съкратиха преди около 2-3 години предимно млади служителки до 30 години и оставиха 50+ годишни лелки.Те са постоянно намръщени и говорят едно напрегнато и сърдито, сякаш не харесват изобщо работата която работят и едва ли не клиентите на фирмата са им виновни, че те работят тази работа.Това се се отразява страшно зле на бизнеса им, доколкото те(служители и администрация на фирмата) го възприемат за бизнес, а изглежда по -скоро го считат за вид чиновническа работа...

    Най-голямият минус за мен е липсата на свой собствени опаковки и опаковане на пратките от самата фирма БП.Всички останали национални пощенски оператори - DHL, Royal Mail, UPS и други имат собствено опаковане на пощенските пратки, нашите пощи нямат такова опаковане, а от друга страна искат когато отидеш пощенската пратка да е незапачатана в опаковката в която си я опаковал.Освен това изискват опаковане само в твърди опковаки(кашони от картон или други подобни).Не можеш да опаковаш и пуснеш в плик както е в Royal mail, DHL или UPS.
    Когато пратката е опакована в опаковка на пощенския оператор така че при отваряне да се наруши целостта на опаковката получателят винаги можеш да види, че целостта на опаковката е нарушена и да откаже да я приеме по тази причина и да я върнеш без да я приемеш.Докато при БП някой служител може да ти е окрал пратката или част от нея и ти иди доказвай, че е нарушена целостта на такава пратка, след като няма единна уеднаквена опаковка по която веднага да си лиши че е с нарушена цялост.При "самоделните" опаковки на потребители, трудно получателя може да разбере дали след като е предадена на БП някой я е отварял, "взел" каквото му харесва и отново затворил с тиксо/лепило.Те всички опаковки са с подръчни материали -лепило или тиксо.
    Отгоре на всичко това и услугата на БПощи е по-скъпа от тази на Royal mail ...

    П.П. Г-н Калчев, не съм сигурен, че съвета ми е най-правилният за Вас, тъй като от написното досега оставам с убеждението че сте малко "свой собствен вид човек" ...
    espace одобрява това.

  8.  
     
  9. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    1,589
    #7

    Отговор: Български пощи - ще има ли оправия някога ???

    Ама то не е само БП. Във всички държавни предприятия положението е аналогично. Ей туй, писането нещо на компютър и след това на куп вътрешноведомствени бланки не мога да си го обясня. Та по този повод един възрастен колега казваше "Откак сложиха тези компютри работата се обърка"
    Като не може кадърно да се управлява едно предприятие, какъв е проблема да се даде за управление на външна фирма, като се обвърже крайния резултат с възнаграждението, което ще се получи, пък и на твърда ставка да е, но да се заложат критерии, които трябва да бъдат достигнати и така да бъде платено. Голяма философия.
    Този пост е редактиран от fbr; 21-08-13 в 11:30.

  10. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #8

    Отговор: Български пощи - ще има ли оправия някога ???

    Цитат Първоначално публикувано от Tommorow Виж публикацията
    Всичко е в управлението. И да, определено искат да бъдат купени за стотинки от наши хора. Няма такова малоумие, каквото има там. Пращаш писмо, тя пише в една тетрадка, после пише на компютъра, после пише бележка една и дава касов бон като набира сумата ръчно. После една друга в някаква друга тетрадка записва и отмята това което слага в чувала. Вечно нямат за кутии за колети както и всякакви опаковъчни и уплътняващи материали. До нас пощата работи до 19, а пункта в нея с малкото неща затваря....в 15. Тръгвам с колет, кашона отворен, в лявата ръка руло с бяла хартия и канап, понеже е отворен няма как да е надписан затова маркер се кипри в левия ми джоб. И като ми дойде реда -15 минути само за мен. Ако има 10-на като мен преди мен - носиш мешка с вода и храна за един ден. Приема една, а останалите 10 минават покрай нея и се бъзикат "Хайде бе Мимче, отиваме за кафе..." и мимчето бърза ли бърза пишейки почти на китайски. След ден взимаш бележката за да вкараш RIxxxBG то в някой сайт за проследяване и опа....това 6 ли е или 0 , 3 или 9, 8 или 6. Търсиш с очи за условията на ребуса, някакъв хинт и евентуалната награда, но няма такива...
    Като го чета това, прихвам да се смея, ама като постоя 45 мин. на опашката, хич не ми е весело, а ми омекват краката. Та това със сухата храна си е баш практично.
    Жалко, че в "моя" клон няма нито млади, нито интелигентни дами, които да ме "харесат" и да ми спестят доста главоболия и време. Всъщност се чувствам касметлия, когато случа на една едричка лелка, която поне не ме хока. Нищо, че като удря клеймата поема дълбоко дъх и издава едно "ПУХХХХ", все едно печата тежи 40 кг, после докато си записва в халваджийския тефтер някакви си техни неща и набира съсредоточено на компа с 2 показалеца още малко техни си неща, идват още няколко дълбоки вдишвания последвани от "ТАКАААМ". Човек от страни като гледа, ще си каже, че трябва да плащат вредни за тази тежка и отговорна работа. Но, както казах, поне е спокойна и не е зла. Иначе, всякакви любезности от рода на "добър ден" и "лека работа" са просто излишни, дори не те поглеждат в очите, да не говорим за някакъв сходен отговор.
    В малкото случаи, когато мога да мина метър с частен куриер, направо изпадам в екстаз как всичко е автоматизирано и е нужно само едно кратко тел. обаждане, дори не трябва да си разкарвам задника до никъде или всеки път да си казвам адреса, а цената пак е същата като на БП, ако човек е уцелил правилния курирер и е сключил договор с него.

  11. Moderator Аватара на avenger
    Тук е от
    Mar 2007
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    759
    #9

    Отговор: Български пощи - ще има ли оправия някога ???

    Не само при БП няма оправия,по-зле от тях са м и бм експрес/друг път/,които уж имат куриери,ама ако изтървеш разносвача,/а това почти винаги се случва,щото оня минава 10-11:00 часа сутринта в раб.ден/,чакаш поне 2 дена,за да си получиш пратката.Не е случайно и това,че НОИ и НАП работят с тях/просто наш човек е сключил договора,за сметка нервите на клиентите/.Конкретен случай-чакам писмо от НАП,разносвача е минал в петък 10:30 сутринта и естествено кой да му отвори,оставил е бележка.Звъня на телефона,час по-късно и служителката ми обяснява,че днес куриера не може да мине,ама и аз не мога да си го взема от офиса им,щото писмото е в куриера.Кога мога,викам аз.Амииии........ в понеделник след 12:00 часа ??????Оказва се,че не работят в събота-3 напълно изгубени дни.В понеделник,единствено малкото гише я спаси от близка среща с мен.Така че,споко-има и по-загубени от пощите.

  12. etg
    etg е офлайн
    Administrator
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    1,393
    #10

    Отговор: Български пощи - ще има ли оправия някога ???

    Потвърждавам за МиБМ. Две пратки имахме през тях, и двата пъти случката е една и съща. У нас има човек. Никой не е звънял нито на звънеца, нито на някой телефон. И двата пъти на входната врата на блока около 13 часа се появява лепенка, че е идвано в 11 и на адреса не е имало никой. Каква е врътката - не знам, може би някой не е успял да мине навреме, и за да не се издъни е казал, че е идвал, но не е имало никой, и по-късно минава и лепва лепенката. Ама пък и двата пъти да е така...

  13. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #11

    Отговор: Български пощи - ще има ли оправия някога ???

    Цитат Първоначално публикувано от etg Виж публикацията
    Потвърждавам за МиБМ. Две пратки имахме през тях, и двата пъти случката е една и съща. У нас има човек. Никой не е звънял нито на звънеца, нито на някой телефон. И двата пъти на входната врата на блока около 13 часа се появява лепенка, че е идвано в 11 и на адреса не е имало никой. Каква е врътката - не знам, може би някой не е успял да мине навреме, и за да не се издъни е казал, че е идвал, но не е имало никой, и по-късно минава и лепва лепенката. Ама пък и двата пъти да е така...
    Едва ли.....
    Сега като стана въпрос се сетих, че лепенки с това име на фирма редовно виждам залепени на входната врата на блока....

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #12

    Отговор: Български пощи - ще има ли оправия някога ???

    Същата работа и при мен преди месец! Ходих после да си търся писмото от НОИ в някакъв офис след 3 дни.

  16. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #13

    Отговор: Български пощи - ще има ли оправия някога ???

    Аз пък продължавам да твърдя, че няма по-зле от БП. На няколко пъти не ми идваха препоръчани писма и в последния момент преди да ги върнат ги вземах на място от клона. На въпроса ми защо никой не ми ги носи. Отговорът беше "Ами идвали са колегите, но вас ви е нямало." "Ами известие?", питам аз. "Ами сигурно са оставили, ама ги духва вятъра." Та БП дори не ползват лепенки,ами едни малки, широки 2 пръста хартийки, които ги оставят някъде и като нищо наистина може да ги е духнало я течение, я вятър. Буквално тяхното е вятър работа

  17. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #14

    Отговор: Български пощи - ще има ли оправия някога ???

    Потвърждавам за М&BM.
    Вчера намерих лепенка с посочен час, а в доста широк интервал около този час "бях наличен". Днес по телефона, получих потвърждение от служителката, че такива "странни" разминавания се случват често.

  18. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #15

    Отговор: Български пощи - ще има ли оправия някога ???


Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 3
    Последно: 27-06-14, 11:51
  2. Отговори: 30
    Последно: 25-06-11, 00:05
  3. Отговори: 49
    Последно: 15-02-05, 13:30
  4. codecs Оправия
    От Pe6oveca във форум Общ - софтуер
    Отговори: 12
    Последно: 22-01-05, 14:48
  5. Какво мислите за "Български пощи ЕАД"
    От Whiskey във форум Анкети
    Отговори: 8
    Последно: 23-05-04, 11:11

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе