Fear-a прав ще излезе.
Щатите си одобриха Фазъра и почнаха задължителните ваксинации - военни, учители….засега.
Fear-a прав ще излезе.
Щатите си одобриха Фазъра и почнаха задължителните ваксинации - военни, учители….засега.
Нещо не се връзва - логически.
Още един мислител с логика...За твое добро - не ти трябва да се занимаваш с тези 558 страници.
Некоректно е сравнението с изграждането на определена резистентност или повишен праг за реакция спрямо някои "вещества" - цитираните пчелна или различни видове змийска отрова. Подобен ефект при някои от тях (не всички змийски отрови са еднакви по състав и действие) става, защото те предизвикват нещо като алергична реакция. Там действат други патофизиологични процеси. Не е едно и също това, което става в организма при внасяне на вещество (отрова) и при навлизане на вирус. Вирусите, макар и да не се водят за "живи организми" имат все пак по-сложна структура и някои характерни свойства. Основно е свойството да навлизат в клетките на заразения и там да се репликират (възпроизвеждат) в голям брой. Това го няма при никое "вещество". При този процес се получават и мутациите, които променят понякога вируса.
Тази материя на мен ми е доста трудна за сериозно разглеждане, въпреки че ми се е налагало да изучавам основите и базовите неща. От рода на Биофизика, Биохимия, Физиология, Патофизиология, Анатомия, Патоанатомия, Микробиология, Имунология (с различни клонове като например Имунохематология), Алергология, Инфекциозни болести, Вирусология. Това с ваксините пък си е отделна наука. И пак се чувствам като пълен лаик четейки някои сериозни специализирани публикации. Не искам да засегна никой, но ще е доста трудно дори и за умен и образован, но в друго направление човек ей така за няколко месеца с четене на публикации в интернет, да навлезе в материята, да разбере основните принципи и накрая да е способен да прави задълбочени изводи и собствени разработки относно патология и борба със сравнително нов за човечеството инфекциозен агент. Че те светилата още не са разбрали и открили всичко. Да не говорим какво материално оборудване е необходимо за сериозни научни изследвания в тази област.
Времето на енциклопедистите и сериозните научни разработки от бюрото в къщи е почти привършило. Дори и да има изключения за някои области на науката.
Този пост е редактиран от VanDan; 24-08-21 в 10:52.
Благодаря за разяснението! Въпроса ми беше породен от следното предположение:
Ако човек поема периодично малки дози вируси, под прага на заразяване, организма реагира на тях и ги неутрализира. Може ли да се предположи, че той си създава някакъв "мини имунитет" при всяка среща с този вирус, натрупва се някакво количество антитела и информация в Т клетките и това да води до повишаване на прага, при който вече настъпва заболяване?
Примера с отровите не предполагаше показване еднаквост на рекцията на организма, а само ефекта на "натрупване на защитни сили".
Този пост е редактиран от Lupus; 24-08-21 в 10:45.
Продължаваш да правиш асоциации с други процеси и вещества. Не, механизмът на действие не е на същия принцип. Няма "натрупване" на имунитет количествено, няма термин "привикване". Винаги има първичен и вторичен (последващ) имунен отговор. Може да говорим за "опресняване" на имунната памет, но не и за количествени натрупвания. Просто при периодични срещи с вируса, имунната система се държи в определено активно състояние. Но никога не е изключено при определени обстоятелства - висок вирусен товар, специфично моментно състояние на организма и имунната система да се получи пробив в защитата и заболяване. Още повече при променящ се инфекциозен агент. И това всичкото варира при различни причинители и различни хора.
Това са си мои лични разсъждения. На база спомени какво съм учил и срещал като материали и аз като теб от различни източници. Не се считам достатъчно компетентен, за да съм сигурен, че ти отговарям с абсолютна достоверност на всички въпроси. Според мен дори в цялата страна са единици хората с подходяща компетентност. Този клон на медицинската наука тепърва има още много да се развива.
Този пост е редактиран от VanDan; 24-08-21 в 11:24.
Още веднъж благодаря за разяснението! Ето тази различна реакция на организма ми убягваше в аналогията. Все пак схващането за "опресняване на имунната памет", предполага наличие на такава и на съдържание в нея. Какво те кара да мислиш, че освен "опресняване" няма и "добавяне" на нова информация в имунната памет?
Aууу, ама ти доброто ли ми мислиш?
Какво друго имаш, като съвети? Разбрах, че не трябва да се занимавам с тия 558 страници - ще те послушам.
- - - - - - - - - -
Ще се въздържам от коментари, но ще наблюдавам темата. Интересно ми е. Ще дам път на мислителите без логика
Да бе, надявай се някой да ти мисли доброто. Няколко страници нагоре съм писал за всеки - не приемай на сериозно и като въпрос на чест и лично достойнство кой какво ти написал. На никой не давам наклон дали да чете и пише, какво да пише и т.н. Нищо лично не съм искал да вкарам. Просто се пошегувах да не си губиш и ти времето като нас. Ние вече сме го "загубили". Но това си е твое лично право. Няма нужда никой да ти дава "съвети". Хвани Х2 като "контент криейтър" (по Фиър-а) да те въведе в темата. Аз отивам да спортувам. Все още отпуската не е свършила.
Освен Ицката-Х2, може и бай Лупи да те въведе в дебрите на темата. Той е сериозен форумец. Ицката е много разхвърлян из много теми.
Този пост е редактиран от VanDan; 24-08-21 в 11:40.
Този пост е редактиран от Lupus; 24-08-21 в 11:44.
Ще излезе, че ковида не е нов вирус, който да не сме срещали и преди. Семейството е голямо.
При направени изследвания сред прясно преболедували неваксинирани, както и сред прясно ваксинирани непреболедували - са установили бързо наличие на IgG i IgA, които са индикатор за вече придобит в миналото преди това имунен отговор с/у патогена.
....................................
С оглед кампанията за ваксиниране у нас - някой виждал ли е, дали в листовката на ваксините са включени новите (от преди 2 месеца) предупреждения за възпаление на сърцето (миокардити и перикардити) след ваксинация - както са го направили американците...?! Не съм чул по нашите медии нещо/нищо...
Този пост е редактиран от Kaar; 24-08-21 в 12:34.
...щото на стр. 4 на листовките от сайта на Министерство на Здравеопазването липсва инфото...