Тук няма никаква логика, а най-обикновени правила от вероятностите и статистиката като точна наука.
Числата и процентите в новинарската статия са представени в контекста на статистиката, но на практика са далеч от нея, защото не спазват правилата от тази наука.
----------------------
В България има 7 000 000 млн население. (орентировъчно)
Осем от тях теглят карта от тесте. Седем са с червена карта, осмия е с черна.
Извод: Ако си жител на България, вероятността да изтеглиш черна карта е една седеммилионна.
... това пишат журналистите, не аз. ... За мен 12,5% са изтеглилите черната карта (една осма = 12,5%), пък и не само за мен..
Този пост е редактиран от MitkoS; 23-08-21 в 21:15.
Митко, математиката е много точна наука, но не всеки може да борави с нея. Много по-важно е да можеш да съставиш правилно уравнението, отколкото да го решиш. Ти как мислиш, дали изобщо има израелтянин, чиито организъм изобщо да не се е срещал с вируса?
Изпратено от моят SM-G975F с помощта на Tapatalk
dodo_pv, ти лъгал ли си някога ?
Не ми отговаряй, защото не те питам, а само казвам, че този въпрос се задава по доброволни тестове ("лъгали ли сте някога"), за да се оцени дали попълващия теста е адекватен в момента и по принцип.
Няма човек който "да не е лъгал някога", но много хора отговарят с "не". А всеки като малък е лъгал волно или неволно.
Напълно нормално е за мен, да има израелци, които да не са се срещали с вируса. Учудвам се, че изобщо можеш да си помислиш обратното (така си го задал въпроса, че все едно знаеш отговора)
Кой се е самоуплашил и заключил на вилата, кой религиозните му възгледи и обети го заставят да живее някъде в пещерите.
Във всяка една популация по света има хора които не са се срещали с вируса.
Ако 100% са го срещали, то това означава не стаден имунитет, а означава "супер стаден имунитет" - кой умрял-умрял, останалите вече са го прекарали някак си. ... И повече нямаше да има нужда от ваксини.
Този пост е редактиран от MitkoS; 23-08-21 в 22:02.
За това, че определени индивиди са успели да се укрият от вируса, си прав. Но имунните системи на различните организми са съвсем различни и реагират различно на вируса. Стаден имунитет би могъл да се създаде, ако голяма част от хората бяха прекарали вируса още през първата вълнá или ако преди втората, почти всички се бяха ваксинирали. Така че забрави за него. Допуснахме тъпия вирус да се разпространи сред огромни маси от хора, което го приспособи и превърна в нещо, подобно на грипните вируси. Сега ще трябват различни ваксини всяка следваща година, както се процедира с обикновения грип.
Изпратено от моят SM-G975F с помощта на Tapatalk
"Да, ама не!" би казал бай Петко Бочаров. Едно е да се срщнеш с вируса, друго е да се заразиш, а съсем различно - да преболедуваш.
Докато се интересувах от методите за дезинфекция на въздуха имах интересни разговори с наши водещи епидемиолози и вирусолози. Та на една дама и задох въпроса:"Има ли натрупване на имунитет?". Така и не получих смислен отговор....
Този пост е редактиран от Lupus; 23-08-21 в 22:37.
По-скоро няма. Въобще терминът имунитет е много общ.
Не всички "срещали се", дори боледували развиват траен и силен имунен отговор. А някои не срещали се, може да имат естествена устойчивост. Самият имунен отговор често доста намалява с времето и да кажем се нуждае от "опресняване". Още повече при изменящ се инфекциозен агент. Самата имунна система при човека все още има много да се изучава и доста неща са още неизяснени. Например в областта на автоимунните заболявания. Няма пари в тази област, сложна е и науката не дърпа с бързи темпове.
Много неизвестни има и математиката на моменти куца, както за н-ти път подчертавам.
Този пост е редактиран от VanDan; 23-08-21 в 22:37.
Лупус, от небето ли падаш тая вечер.
Среща и заразяване е едно и също !
Ако не си съгласен, кажи какво друго може да е "среща с вируса".
Ако 100% от хората се срещнат с вируса, то край с него. Но все пак "кой умрял-умрял", останалите оживяват и вируса вече не го мислят, дори и (неусетно) да ги лази периодично.
Viral load + състоянието на организма (възраст, заболявания,хранене, …) + състоянието на имунната му система към момента на срещата правят разликата м/у среща-заразяване-заболяване.
Ама вече не става само с математика, че второто и третото трудно се мерят….
Имам в предвид не точно имунитет в тесния научен смисъл смисъл на понятието, а придобиване на резистентност към все по-големи дози "вирусен товар".
Както е при пчеларите и змиярите с отровата.
- - - - - - - - - -
То и първото се оказа трудно за мерене. Спомни си какво коментирахме като метод. Доц. Л. Гломб ме отказа, казвайки, че в света има само няколко лаборатории, които могат да измерят концентрацията на вируса във въздуха.
Всички чукате на отворена врата.Никой вирусилог не може да даде гаранция за каквато и да е ваксина, зашото хората не сме някакви машини с оо
пределени параметри.На някои можеш да им сложиш ваксина и тя да не върши работа, примерно полиумиелитната ваксина има пропуски и съотвтно определен брой заразени и то със сериозни последствия, но никой не е попа дак
За сефте посещавам темата 558 страници с не знам си колко мнения. Някой който следи темата може ли да ми каже синтезирано какво се случва?
Спорим дали е по-добре нищо да не правим или е по-добре да направим нещо дори и резултата да не в перфектен. А от време на време едни пичове ни обясняват от личен опит, че земята е плоска защото те и техни познати никога не са я виждали кръгла.
абе животът не е черно-бял, ша ма извиняваш, бобка
ето аз например: нося си маската съвестно, не се ръгам в тълпи, но нямам никакво намерение да си ръгам буламачи в кръвта
това към кое ме причислява? към тия, дето нищо не правят, или към тия, дето правят нещо, макар и несъвършено?
прочее, самите плоскоземци потвърждават, че имат последователи по цялото земно кълбо!