Страница 3 от 9 ПърваПърва 12345 ... ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 123
Like Tree46Одобрявам

Какви мерки да се предприемат в здравната реформа ?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,347
    #31

    Отговор: Какви мерки да се предприемат в здравната реформа ?

    Стоматолози признаха, че са източвали здравната каса

    От догодина въвеждат втори стълб на здравното осигуряване

    http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1156504
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 10-10-13 в 16:17.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,347
    #32

    Отговор: Какви мерки да се предприемат в здравната реформа ?

    Държавата плаща годишно (от 2009 до 2013г.) по 971 млн.лева здравни вноски
    За държавните служители 21 млн.лева - на база 4% върху 230 лева !!!!
    За пенсионерите - 640 млн.лева
    За децата - 330 млн.лева

    200 000 българи са декларирали, но не са си платили здравните вноски

  4. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #33

    Отговор: Какви мерки да се предприемат в здравната реформа ?

    Цитат Първоначално публикувано от hristoslav2 Виж публикацията
    ...За държавните служители 21 млн.лева - на база 4% върху 230 лева !!!!...

    по-ужасното щеше да е, ако се начисляваха реално (ако допуснем, че написаното от теб е вярно, не ми се проверява дали е така... ), защото тогава трябваше да се буквално измислят н'ам-си-колко още милиона, които да се прехвърлят от единия джоб в другия

    изобщо, нищо не е мръднало от 25 години насам - най-сигурната и сладка служба е държавната администрация
    хем не те сменят (освен ако си на висок пост и те замете политическата метла), хем заплатката сигурна, хем ти плащат осигуровките, а ако те заплашат, че ти ще си ги плащаш, ще ти вдигнат заплатата с нужния размер...

  5. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,347
    #34

    Отговор: Какви мерки да се предприемат в здравната реформа ?

    Инфото е вярно - а това означава че държавата умишлено не плаща съответните осигуровки - от което следва, че нормално осигуряващите се, не само че плащат с данъците си техните осигуровки, но и със собствените си плащат лечението на държавните служители...и от там следват дупки в бюджета на здравната каса.
    Според мен единственият начин да се въведе ред е, държавата, да спре да плаща осигуровки и да ги прехвърли на самите служители.
    Т.е. осигуровките да се удържат от заплатите на служителите, без от това да следва увеличаване на заплатите им с цел компенсация.
    И без това заплатите им са по високи отколкото аналогичните длъжности в частният сектор.
    За пенсионерите и децата вече съм го писал - удържат се от пенсиите и от заплатите на родителите им.

  6. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #35

    Отговор: Какви мерки да се предприемат в здравната реформа ?

    Чешеш си езика в общи линии...всички до крак като попове да си платят, 6 милиона барабар с куци сакати военни педали пеленачета и сукалчета, до един по 16.80лв х 12 прави както и да го изписваш 1.2милиарда...при бюджет за 2013 - 3.3 милиарда стигащ едва до октомври. Така че ако не направиш здравната поне 60лв/м при 6 милиона имагинерни плащащи или 180лв/м+ при реалното положение отново ще гризкаш дръвцето с парите. И това за бюджет който така и така не стига...Ако искаш да стига, току виж здравната вноска се оказала по висока от минималната заплата.

    И се питам,колко основни образования трябват за да разбереш, че не може да имаме адекватно здравеопазване съпоставимо с европейското,когато доходите ни са от 6 до 10 пъти по-ниски. Това е кауза пердута.
    Този пост е редактиран от Tommorow; 01-11-13 в 00:12.

  7. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,826
    #36

    Отговор: Какви мерки да се предприемат в здравната реформа ?

    От къде я измисли тази сума 16,80?

    Основния проблем с недостига на парите е най-вече неправилното разпределение и източването. И 100 пъти повече пари да се влеят в Касата пак няма да стигат.
    Докато има близо 100 излишни болнични заведения и липса на политическа воля да ги закрият и преобразуват те ще харчат пари, които недостигат на други реално нужни болнични заведения.
    Докато има безконтролно точене на средства от фиктивни направления и болнични пътеки парите няма да стигат. Знаете ли, че има болници /най-вее частни/, на които леговата им база е заето почти на 100% целогодишно? Буквално спират възрастни хора по улицата и им предлагат да полежат 7-8 дена, което за тях си е направо курорт.
    Дядо ми например тази година на два пъти лежи с абсолютно измислена диагноза в една подобна болница. Човека е на 93 години и не им е никакъв проблем да му намерят болежка.
    Този пост е редактиран от lazarus18; 01-11-13 в 11:16.

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #37

    Отговор: Какви мерки да се предприемат в здравната реформа ?

    16,80лв/м. е минималната сума която трябва да платиш за да си здравно осигурен. Но дори при средна заплата за страната 350-400лв ( не всичко е софия ) и 8% здравна вноска сумите са 28 и 32, което отново е крайно недостатъчно. Официалните данни за средна работна заплата 2013 близо 800лв предизвикват смях във всички форуми и коментари в нета. Че се точи на поразия съм съгласен. Злоупотребата с парите на касата трябва да се третира наравно с източването на ДДС например.

  10. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,826
    #38

    Отговор: Какви мерки да се предприемат в здравната реформа ?

    То си има официална информация колко са приходите в Касата от здравни вноски. Мисля, че са 2,6-2,7 млрд.
    При положение, че има 1 млн неизрядни платци, плюс това, че държавата не внася дължимото за нейните си хрантутници и закономерно, че няма как да стигнат парите.
    Аз съм ЗА да се вдигнат драстично вноските. Да плащаш 16,80 или дори максимума и да очкакваш да получиш дори някакво подобие на лечение е смешно.
    Въпроса е да има контрол.

    Това дали средната заплата наистина е 800 лв. вече е друг въпрос. Като се има предвид, че огромна част от хората се осигуряват на много по-ниски заплати може да се окаже, че е и повече.

  11. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,347
    #39

    Отговор: Какви мерки да се предприемат в здравната реформа ?

    Цитат Първоначално публикувано от Tommorow Виж публикацията
    Чешеш си езика в общи линии...всички до крак като попове да си платят, 6 милиона барабар с куци сакати военни педали пеленачета и сукалчета, до един по 16.80лв х 12 прави както и да го изписваш 1.2милиарда...при бюджет за 2013 - 3.3 милиарда стигащ едва до октомври.
    1. Точно така, всички трябва да си плащат - включително пенсионерите, инвалидите, военните, чиновниците, студентите, а за децата да плащат родителите им. Защо в други страни да е възможно, а у нас да не е?? Това се прилага дори в латинска америка.
    2. Таксите за преглед при лекар да са еднакви за всички, а не както е сега по 1 левче за пенсионери, то и за това сутрин седят на тумби пред кабинетите...не казвам че не са болни, но между тях е пълно с хипохондрици, които само пълнят кабинетите и лекарите се възползват от тях да точат касата.
    2. Болниците да имат право да изхвърлят здравно неосигурените (отказва им се лечение) както е в щатите. Реално това са 50% от населението - 16,80 лв на месец едва ли ще ги съборят...
    2. България е на едно от първите места по брой болници на населението - време е държавата да закрие част от тях-включително и частни.
    4. Тотален контрол над действията на лекарите документално и видео- включително камери по кабинетите и операционите. В момента масово се фалшифицират протоколи от операцции, с цел получаване на по-голямо плащане от касата /източване на средства/. Другият нтачин е пациента влиза за лечение на едно ,а документално го лекуват от нещо далеч по лошо и скъпо струващо...

  12. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #40

    Отговор: Какви мерки да се предприемат в здравната реформа ?

    На мнение съм, че когато недостатъците на едно нещо като здравната каса са много повече от ползите, то то трябва да се закрие. Не да се чудим как да го направим работещо - камери мамери тинтири минтири.Кой ще ги гледа тия неща бе мъжки? Милиони часове запис...Здравнокасово ФБР? Ами ЗКФБР-то кой ще контролира да не влезе в извънслужебни финансови договорки с болниците? Аааа, сетих се - ще направим комисия за контрол на ЗДФБР - вътрешен отдел и т.н. т.н. шитни докато се омотаме. Не може да правиш едно нещо все по-сложно и по-сложно и да очакваш то да работи, най-малкото защото в един момент може да стане така, че ресурса необходим за контрол е по-голям от ресурса обект на контрол.

    След като сме малоумни, без морал, крадци и шмекери - без здравна касааа....болниците нямайки кого да излъжат ще спрат да лъжат и надписват дейности. Всяка болница да си прави фонд, който да събира от клиентите си, болните. Вноски, такси, каквото реши. Клиентите са недоволни - прехвърлят месечните си плащания в друга болница, която ги обслужва по-добре. Защо парите трябва да се наливат в казана и после да се разпределят по малоумни правила, а не си отиват по най-краткия път - здравноосигуряващ се -> здравно заведение.
    Този пост е редактиран от Tommorow; 03-11-13 в 12:21.

  13. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #41

    Отговор: Какви мерки да се предприемат в здравната реформа ?

    защото 10 болници в държавата (тези в трите големи града) ще имат бюджет 5 пъти над необходимия им, а баба Гицка от Куртово Койнаре и всички останали 5 000 човека в околните 10 села ще измрат, защото вноските им няма да са достатъчни и за скъсан на изпитите фелдшер

    не разбирам защо за някои неща сте прагматици, а за други - наивни идеалисти?!

    идеални неща няма, така че каквато и идеална схема да се измисли на хартия - на практика ще бъде опорочена

    въпросът не е да намерим идеалната схема, а да намерим такава, чието опорочаване е най-трудно!
    (тъй де, ние каквото и да намерим, все тая, просто ако ще разсъждаваме, то поне да го правим в реални, а не в имагинерни числа )

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2011
    Мнения
    1,778
    #42

    Отговор: Какви мерки да се предприемат в здравната реформа ?

    Хората отдавна са го измислили-няколко здравни каси/частни/ и медицински застраховки.Да ама не-в Булгаристан винаги ще се намери някой Прокопиев с здравна касичка под мишница от където да си смуче свежи кинти за фалиралия си бизнес

  16. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,347
    #43

    Отговор: Какви мерки да се предприемат в здравната реформа ?

    Tommorow
    Не е нужно да се гледат всички записи, а само тези , в документите за чието лечение има някакво съмнение. НЗОК и сега има инспекторат, който обаче е затруднен в намирането на доказателства за измама.
    Спомни си миналогодишният скандал в плевенската облница, когато лекарите скочиха срещу ръводството заради инсталираните камери в операционните...Повода - нарушавали правата на пациентите, а реално изкарват измамата на екипа хирурзи.

    FearMe
    Може би трябва да се приложи документ-протокол за извършени дейности от лекуващият лекар, който да се подписва от пациента и лично от него да се праща в регионалната НЗОК + добавена оценка дали е доволен от лечението. Голяма част от пациентите остават недолекувани или с грешна диагноза и погрешно лечение водещи до влошаване и странични ефекти. От протокола да зависи заплащането или санкцията за лекуващият лекар или екип.

    VLADO66
    Сега храниш с вноските си администрацията на само една каса, при няколко здравни каси ще храниш няколко администрации (+акционерите им). Поради разходите - сумите на вноските ще нарастнат.

  17. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #44

    Отговор: Какви мерки да се предприемат в здравната реформа ?

    Цитат Първоначално публикувано от FearMe Виж публикацията
    защото 10 болници в държавата (тези в трите големи града) ще имат бюджет 5 пъти над необходимия им, а баба Гицка от Куртово Койнаре и всички останали 5 000 човека в околните 10 села ще измрат, защото вноските им няма да са достатъчни и за скъсан на изпитите фелдшер
    Ей популист....Тая баба Гицка не е баба сама по себе си, тя е баба някому, твоята лична условна баба Гицка като закъса, палиш реното взимаш я от седми картофен пояс и я караш я в софето я във варна я в пловдив. Какво по различно се случва? Какво в сегашната система я топли тази баба Гицка? Някой идва ли за нея? Тия баби Гицки и сега са си прецакани и ако не умират то е защото имат близки и роднини, а не заради НЗОК....
    Този пост е редактиран от Tommorow; 03-11-13 в 13:45.

  18. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2011
    Мнения
    1,778
    #45

    Отговор: Какви мерки да се предприемат в здравната реформа ?

    Христославе,сега храним една администрация на която не и пука за обществения джоб,а гледа да напълни своя/справка скандала със завишените цени на лекарствата от Софарма/.Когато аз мога да избирам с кого да сключа договор и срещу парите си да видя черно на бяло какво ще получа,тогава ще има доверие в здравните каси като цяло,тогава може и да се получат повече пари в здравеопазването защото ще има един задължителен минимум и над него може да се надгражда.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 9 ПърваПърва 12345 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 294
    Последно: 07-11-18, 07:15
  2. Yamaha RX-V 671 + какви колони ?
    От maddog9 във форум Тонколони
    Отговори: 5
    Последно: 27-05-12, 18:56
  3. Какви 5.1 колони?
    От LexHammer във форум Тонколони
    Отговори: 13
    Последно: 26-11-11, 11:14
  4. Отговори: 4
    Последно: 01-04-08, 14:21
  5. Търси се софтуер за аптеки за здравната каса
    От stospp във форум Общ - софтуер
    Отговори: 12
    Последно: 26-09-05, 12:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе