То май и мамалигарската марка се прави от Arçelik.
По нашите магазини Indesit, Hotpoint-Ariston, Whirpool - всичко е тяхно производство. По едно време имаше и румънски изпълнения.
Sharp - Vestel.
AEG
Beko
Blomberg
Bosch
Candy
Electrolux
Gorenje
Haier
Hoover
Hotpoint-Ariston
Indesit
Miele
LG
Neo
Panasonic
Samsung
Siemens
Whirpool
Fagor
Еdesa
Bauknecht
Franke
Privileg
Siltal
Други
То май и мамалигарската марка се прави от Arçelik.
По нашите магазини Indesit, Hotpoint-Ariston, Whirpool - всичко е тяхно производство. По едно време имаше и румънски изпълнения.
Sharp - Vestel.
За жалост марките не са това, което бяха. Цялата идея за търговски марки здраво се опорочи. Гледаш телевизор JVC или Telefunken, а то само надпис. Върхът на излагациите е NOKIA - преди време китайците правеха всякакви изкривени варианти като NOKAI, а сега спокойно си слагат точния надпис в/у някакво дърво.
Хейнер и Арктик пералните и хладилнициге се правят от Беко, докато Стар лайт са китайски
Аз преди шест години купих Whirlpool. Комбинирана със сушилня. Италианско производство. Взех и (почти същата) за вгражждане - пак беше произведена в Италия.
Извадил си късмет или са били от скъпата серия.
За EMEA вече всичко ще се произвежда в Arçelik:
Whirlpool Corporation Completes Major Milestone in its Portfolio Transformation with Closing of EMEA Transaction | Whirlpool Corporation
Brands (arcelikglobal.com)
beko е само една от марките, собственост на Arçelik. Той от своя страна е част от една от най-мощните групи в Турция - Koç Holding.
Коч Холдинг – Уикипедия (wikipedia.org)
Скъпа серия... Знам ли - не ми се струваха особено скъпи, когато ги купувах. 1030 лв е била тази за вграждане, другата не ѝ намирам документ, нещо около 800 ми се мотае (EDIT: намерих - 850 лв са били), но тя е и година-две по-стара.
Между другото, идея си нямах, че е правена в Италия, но ходих да я видя наживо в магазина и там прочетох, после се потвърди и при двете поръчки. Дето викаш, случил съм
Edit: Късмет ли е, това не мога да го твърдя де Имах едно гайле със свободностоящата. Ето този. При другата го няма - допускам нЕкой марокански италианец да не си е свършил работата при настройката на пресостата. Инак съм доволен от пералните (като изключа споменатия проблем). За сушене почти не се ползват (е, добавят понякога по 30 минути, колкото дрехите да станат парещи и при простирането огромното количество влага много бързо се изпарява).
Този пост е редактиран от Karata; 03-06-24 в 20:35.
Моят Индезит е от преди 4-4.5 години за около 600лв тогава май я взех от Зора.
Сега или Уърпул или Индисит отново ще взема.
@Karata,
Наистина е Made in Italy! Дълги години да си я ползвате със здраве!
Като изключим огромния, спрямо сегашните модели (73-74dB), шум на центрофуга от 83dB,всичко друго e OK.
Не я претоварвайте и не перете на по-високи от 1000-1200 оборотa.
Едно, че се износват лагерите, които и без това не са кой-знае колко големи. Другото е, че при високи обороти дрехите също се повреждат.
Най-важното - пази контролерната платка от пикове на захранващото напрежение! Цените започват от 150-200лв. до колкото те прекарат!
Indesit-ските контролери си изтривали понякога firmware и даже фабрично имат многопинов сервизен конектор за програмиране на задния панел.
@Shandiz,
Те толкова и издържат лагерчетата при нормално ползване на пералнята. Имам предвид 2-3 пранета седмично или около 1000 цикъла.
Максимум 7г. / 2000 при качествени препарати и почистване на уреда.
Мои близки са повече от 14 години под наем в София.
С пълно обзвеждане, едра бяла техника комплект.
Излиза по-евтино, хазяите си берат гайлето за ремонтите и не се налага да се разнасят тежки и обемисти електроуреди.
В случаите, когато собствениците решат, че не им харесвате, примерно.
Сега моите хора решиха, че вместо да плащат наем, е по-добре да дават парите за месечните вноски по кредита за собствено жилище.
Но, естествено възникна въпросът с повишена трудност за избора на нова техника...
Ние сме се разбрали за по-малък наем ако ние си вземем бялата техника(хората са възрастни и не им се занимава да търсят) . После и да им е оставим тя вече ще е старичка, не ни бърка. Идеята и да не се разваля лесно и да върши читава работа.
Спряли сме се на тези двете :
https://zora.bg/product/ffb-8258-wv-ee ( Като тази я има и в emag за 668- https://www.emag.bg/peralnja-whirlpo.../pd/D31BJJMBM/)
И тази
https://www.technomarket.bg/peralni/...-ee-n-09207179
Тая последната няма живи съученици!
Останали са само мостри!
История на японските перални
https://youtu.be/DFBhbsXpiXE?si=FKnnjc9Ts-gx6lv3
Имам следната молба.
Може ли някой да постне снимка или някъв файл с бг означения на различните типове режими на работа (коя картинка за какъв тип дрехи се отнася).
Става дума за пералня Хайер, но предполагам че всико вече е унифицирано. Аз понеже съм малко прост и трудно се ориентирам...
На това не му ли викат "ръководство за работа". Нямате ли такова.