Здравейте,
Налага ми се да купя бойлер, тъй като жилището е ново и все още не е присъединено към Топлофикация.
Насочил съм се към ATLANTIC VERTIGO STEATITE 100, тъй като е със сухи нагреватели и два цилиндъра, според Вас има ли нещо по-добро, което мога да взема.
Благодаря предварително,
Поздрави
Борис
Двата цилиндъра с какво са положително нещо?
Демек естетика. Червени не са ли започнали да правят.
E, не винаги е само естетикаАз, например, купих един 50-литров (Мидея, тези идея си нямат, че произвеждат бойлери, ама нейсе). Та той беше 26 см по спомен, а аз имах 27.5 или нещо такова, позабравил съм. Ето така е ситуацията - в огледалото се вижда, че съм адски притиснат с мястото. Та има полза понякога. Аз и на вид го харесах, де
50л за миене на крака и ръце ли е? Че и само половинката да загряваш.
Ако иска и краката ще си мие само - негова си работа.
Ще има избор, колко литра да загрява, нещо което с другия вид бойлер няма да има. Отделно лятото ако е като миналата година с 3 месеца и половина 38-43 градуса температури на околната среда 50 литра са повече от достатъчни, за да се смесват със "студената" вода стоплена от околната среда до 25-30 градуса.
При предстоящото освобождаване на цените на ел.енергията за битови абонати и "пускането" на битовите абонати на свободния пазар, на някой абонати ще им се стори че са паднали от космоса когато дойде време да си плащат сметките, особено зимата.
Бойлер с два отделни водосъдържателя всеки със свой нагревател е добър избор за 1 или 2-ма и дори 3-ма или четирима човека и дава добри възможности за икономия на ел.енергия когато това може да се направи в зависимост от ситуацията. Предимството му е, че когато топлата вода от единият се изхаби, все още ще има вода от вторият, като първият ще започне да загрява водата в него.
А дали и "какво ще си мие-само краката, само главата или само задника" си решава този който ползва.
Изборът му е добър, но зависи от колко ползвателя ще се ползва за топла вода.
Единствено не съм погледнал дали си струва да харчи повече пари за този бойлер от гледна точка на това, че е по-сложен и всичко е Х 2, но като се има предвид, че най-сложният ремонт на бойлер е именно нагревателя, то при него смяната на нагревател се прави за най-много 15-на минути и то без да се източва водата, отделно че няма да трупа и варовик както при бойлерите с нагревател с пряк контакт с водата, при които трябва да се източи целият бойлер.
Отделно този бойлер ще загрява по-бързо 100-те литра от бойлер 100 литра със само един нагревател и това си е съществен плюс - едно е за 25 минути от напълно студена вода да имаш затоплена за къпане вода, друго е да чакаш по час и 20 минути да се стопли водата.
Изрично си пише, че в режим boost "загрява "за по-малко от 30 минути". Както посочих, ще има почти непрекъснато топла вода за къпане и ще стига дори за 3-4 човека къпещи се последователно.
П.П.
По-добро може и да има, ама едва ли ще е на такава цена.
То аз и тези близо 900 лева не съм сигурен, че си струват, но предвид че искате да имате избор за 50 или 100 литра, отговорът е "Да, струва си".
Единствено ако го монтирате хоризонтално, да знаете че като застанете срещу него отляво(срещу лявата ви ръка) трябва да се падат таблото с копчетата за управление на бойлера. Нагревателите трябва да по диагонал надолу от ляво където влизат(да са високата има част) , като дясната им част е по-ниско от лявата.
Wi-fi си е удобство по всяко време на годината ---> ако сте били на почивка и се прибирате, можете преди да тръгнете да се прибирате да си включите бойлера да загрее, та да имате топла вода за къпане когато се приберете от пътуването.
Този пост е редактиран от justify; 18-02-25 в 11:20.
Да де - 25л за къпане (единия балон). Малко повече от бойлер за под мивка.
Доволно тъп довод. През ден си на почивка и като се прибереш не можеш да изчакаш 15 мин за да ти се загреят 25-те литра. Може даже да ходиш на почивка само за да имаш повод да си ползваш Wifi-то на бойлера. Ама друго си е да имаш "приложение" - поне може да го коментираш на работа и по форуми.
Купувай смело и не слушай хора които нямат такива бойлери. Единственият му минус е че е по-сложен с по вече нагреватели и термостати, но пък като се развали единият термостат/реотан на другият водосъдържател си работи...
Отгоре на това както казах смяната им е лесна и бърза и може да се направи дори от човек със съвсем базови знания по електротехника стига да спазва упътванията на производителя.
Няма точене на вода, няма хамалогии...
Освен това са доста тихи и не се чуват като работят/затоплят водата. Аз се колебаех дали да купувам такъв и вместо в банята да го сложа в гардероб или в "мокро" помещение до тавана хоризонтално, но купих от Slim серията на Steatite със сух нагревател и го сложиш плътно до тавана хоризонтално в банята и съм доволен. Вече 2.5 години Атлантик не съм го изключвал(преди това имах Теси с неръждаем водосъдържател, който ползвах като го загрявах само през нощта), защото това така или иначе предстои всички битови абонати да ни набутат само една тарифа и няма смисъл да се правят сметки "за евтин нощен ток".
Повече Теси или бойлер с неръждаем водосъдържател никога повече - такъв тежък китук не ми трябва, освен това уж неръждаем, а като го сваляха от него изтече една "ръждива диря"...
Бойлерите станаха като всичко останало - ползваш и като му мине времето изхвърляш и купуваш нов. Този бойлер ще го хвърлиш когато водосъдържателя се разтече.
Едно 8-10 години поне ще си го ползваш, а след това каквото съдбата е решила- може да устиска и 17-18 години, може и да не устиска.
П.П.
На един "му се чака топлата вода", на друг не му се чака...
А за нивото на интелекта си личи как и по колко пъти се разпорежда някой друг с теб и живота ти и колко пъти "те праща на почивка или е решил, че и почивка не ти трябва или пък че прекалено често почиваш и нямаш нужда "от чак толкова често да ходиш".
За последната година преди пандемията от 52 седмици в годината се оказа, че 22 седмици не сме си били у дома а другаде... Сега да кацне някой "интелектуален капацитет" и да ми обясни че "няма нужда от толкова много" щот той така си е решил и да въвежда ред в живота ми и да определя какво мога и какво не мога и "по -колко точно" ми разрешава "да мога"... :-))
Този пост е редактиран от justify; 19-02-25 в 20:28.
Какво стана сега, май не можеш да си събереш мислите. Не ти се чака като се прибереш, искаш още докато пътуваш да се загрееш, а иначе много бързо загрява:
Колко акъл имаш като заминеш на почивка да си оставиш бойлера включен... И защо - защото той имал Wifi и ей сега е момента да използвам уникалната екстра. Голям капацитет си. Стягай се сега и напиши 50 изречения с доказателства колко си прав. И следващия път заложи на 30л бойлер - те са още по-хубави и загряват за 9 минути, но все пак е добре да има Wifi.
Бих искал да попитам, дали имате личен опит точно с този тип/модел бойлер или исказванията са генерализирани за всички видове бойлери със сух нагревател?
Защото:
1. При българските бойлери със сух тръбен нагревател, в общия случай смяната нито е бърза нито е много лесна. Ако тръбният нагревател е ръждясал към тръбата в която е поставен, тогава ела виж колко лесно и бързо се сменя. При сухите керамични нагреватели е друга бира-там е по-лесно.
2. Варовик пак се трупа, но не по самият нагревател, а по тръбата в която е поставен и тук няма значение тръбен или керамичен. Когато изчезне тишината и/или се появят проблеми с ТЗ, се налага източване, сваляне на фланеца и почистване на тръбата, а то не е много лесно. След най-много 2-3 такива почиствания се налага смяна на фланеца, а той си е цифра.
3. Относно "базовите познания по електротехника" при ремонт на бойлер-и аз съм гледал как се лепят плочки, но в моята баня ги лепи плочкаджия, а пък аз съм оправял инсталация в баня "направена" от чичо Гошо -плочкаджията, който сигурно е гледал как се пускат кабели и някой друг свързва луни и бойлери и е решил, че и той има "базови познания по електротехника".
И те така, те!![]()
Някакви мнения за хибридния модел на елдом?
https://eldominvest.com/bg/product/639.html
Този пост е редактиран от sotneron; 01-03-25 в 23:37.