Здравейте, с бойлер ELDOM DU080W-W съм от месец. Тъй като все още не живея в жилището, където е монтиран, съм му задал да поддържа 35°. Само веднъж за проба загрях водата до 70°. Бойлера си работи нормално, но усещам един мирис на водата, както и вкус на... не мога да го определя точно, но е явно от покритието на водосъдържателите или от нагревателите. Този мирис и вкус определено не е приятен, още повече, че бойлера захранва и кухнята и като решиш да ползваш вода от него за готвене, определено това не е желателно за сготвеното. Същото важи и ако искаш да пиеш от тази вода. Въпреки, че в същото населено място, където в момента живея си пия вода от водопроводната мрежа от както се помня, тъй като тя е годна за пиене, което е рядкост за повечето населени места в България.
Та молбата ми е да споделите мнения и опит. Дали с времето на употреба тези миризма и вкус ще изчезнат? Дали когато започна да живея там и нагрявам водата по-често до по-високи градуси (55-60° за къпане) този мирис и вкус ще изчезне? Някой ако е имал същия проблем с този модел бойлер да сподели.
Този пост е редактиран от HERUVIM; 09-03-25 в 03:08.
Студената вода ок ли е за пиене. Ако да и топлата ще се оправи. Има населени места които се водоснабдяват от повече от един каптаж и водата е с различно качество и вкус в различните райони на града. Забелязал съ също, че там където преди съм пил вода от чешмата и не съм имал забележки след основен ремонт на мрежата и смяна на тръбите с нови полимерни водата вече не ми харесва.
Не съм се сетил да опитам студената вода. Ще я опитам и пак ще пиша. Благодаря за полезната информация!
Ако си в нов "качествен" строеж, съветвам те първо да оставиш водата да се изтече достатъчно, преди да я нагряваш в бойлера.
Още по-малко да я ползваш за пиене и готвене.
Особено пък, ако и в околните жилища няма постоянно живеещи.
Ако имаш някакви съмнения, отнеси проби в съответна лаборатория.
Жилищния блок не е нов - от 70-те години е и водопроводната инсталация е набор на блока. Иначе във входа има достатъчно постоянно живущи, така че водата се ползва в големи количества.
В къщата, в която сега живея тръбите също са стари (40+ години) и в кухнята съм с едно 10 литрово Теси от 8 години и не съм имал този проблем с миризма и вкус на водата и винаги съм пил вода от чешмата, като зимно време я разреждам с топла вода от бойлерчето.
Относно изтичането на водата преди да започна да я нагрявам - мисля, че не съм ползвал достатъчно количество вода и може би това ще е причината.
- - - - - - - - - -
Опитах студената вода - няма такъв мирис нито вкус като тази, която минава през бойлера. Явно трябва време да премине повече количество вода през бойлера, за да изчезнат миризмата и вкусът.
Този пост е редактиран от HERUVIM; 09-03-25 в 10:05.
Във водата често се развъждат микроорганизми....За тов анякои бойлери имат периодично програмирано затопляне на по-висока температура.
Но аз не бих пил вода от бойлера...Нито от чешмата.Не знам за кой град става въпрос но ''годна за пиене'' не значи ,че е добра за пиене.Най-добре е да се сложи система за обратна осмоза(има и свободностоящи).Каните не вършат работа.Има евтини уреди за измерване на TDS и можеш да провериш лесно,но едва ли ще е добре.Каните свалят само 10% TDS,а често водата е с над 350.
Аз ползвам това
https://www.amazon.de/-/en/dp/B0BRMW...v_ov_lig_dp_it
Освен пречистване има и моментално загряване на избрана темп.(45/85/95 C).Цената е около 500 лв. с купон или промоция.
Ако не трябва да се купи кана за затопляне (по-добре с градуси).
Но дори и в тези случаи съдовете трябва периодично да се измиват,камо ли бойлер.
И не съм сигурен,че на вкус ще разбереш коя вода става и коя не.По-скоро съм сигурен в обратното.
А
- - - - - - - - - -
Ето и уред за тестване
https://www.amazon.de/-/en/Aideepen-Backlight-Drinking-Aquarium-Swimming/dp/B0CDH629WN/ref=pd_sim_d_sccl_4_2/259-6109288-7868935?pd_rd_w=bPSEv&content-id=amzn1.sym.e53442b4-edc2-418d-9874-8884cf93d467&pf_rd_p=e53442b4-edc2-418d-9874-8884cf93d467&pf_rd_r=CHGZHNJS2WYWKKCQAEQA&pd_rd_wg=Te9Gq&pd_rd_r=fc42e758-b2a3-45a1-9e89-a6d3d9c16a25&pd_rd_i=B0CDH629WN&
th=1
Не мога да поправям постовете си ,за това отдолу.Защо-мога само да предполагам.
Има остатъчни химикали от производството на бойлера и нагревателя. Те са се разтворили във водата и придават вкус. Никакви бактерии не се развъждат вътре, защото няма хранителна среда, според описанието на водопровода.
Браво ве ти бойлера го изкара ебати сложния уред нищо чудно да открият в следващата академична година специалност бойлеро поправяне бакалавърска програма. Тва е уред с един нагревател и три прекъсвача единия класически/копче/ и два по абстрактни но както се казва в теорията за някои ел вериги нас не ни интересува абстракцията вътре в тях а просто това че са прекъсвачи
Здравейте!Може ли мнения за бойлер Тедан?Имат 6 г гаранция на емайлираните модели, което поне за мен е добре.
Здравейте, препоръчайте 100-120л бойлер! Сегашният е 6г теси би лайт 80л, който обаче започна да прави проблеми! На сложен еко режим стрелката показваща заграването на водата подминава отива най долу!
Дисплея със стрелката, показваща загряването не може ли да смени, ако проблема е в него?
Иначе загрява ли си нормално или прегрява?
Т.е. терморегулатора работи ли нормално и ако не, защо не смениш него, вместо целия бойлер?