Ако не си спомняте вече химията - добре, но не обърквайте останалите с измислици. Има интернет и ако потърсите за катодна защита от корозия ще разберете как работи.
Ако не си спомняте вече химията - добре, но не обърквайте останалите с измислици. Има интернет и ако потърсите за катодна защита от корозия ще разберете как работи.
Привет,
Абсолютно нищо не разбирам от бойлери, а трябва да избера такъв, който ще се ползва за основен и единствен източник на топла вода в банята и мивката в кухнята. Евентуално тъй като пътят е дълъг до кухнята, мога да помисля за малък кухненски бойлер под мивката. Не знам колко бавно ще идва "топлата вода" при тръбен път от 7м.
Четиричленно семейство (2 деца). За град София и съответно софийската вода.
Искам качествен бойлер. Надявам се 120л. да е достатъчен обем за нуждите - по-голям ще е много трудно да се събере. По принцип гледах няколко варианта - неръждавейки на Eldom и Tedan. Иска ми се да мога да си го програмирам, но тези варианти долу нямат опцията, а и сякаш ми е по-важно да е качествен бойлера отколкото програмираемостта...
1. Тедан неръждаем, 120л. 3kw
2. Елдом неръждаем, 120л, 3kw
3. Алтернативен вариант??
Реално Тедан-а е с по-добра гаранция и 10% по-скъп. Също не знам и на двата дали е пълна гаранция или частична?
Отворен съм към всякакви предложения.
Благодаря!
Предполагам, че иска да може да го настрои в кои часове от денонощието да работи и в кои не.
Бойлер под мивка е много добра идея!Аз съм от 2001 г. така.Имам наблюдение на друго място - само с един бойлер, около 10-на метра разлика.Сметката за ток при един живеещ е по-голяма от нашата - дву-членно семейство с дете, с 2 отделни бойлера, защото на другото място бойлера стои денонощно включен, отделно се хаби и повече вода, докато дойде топлата.При два бойлера можеш да включваш този в банята само на нощна тарифа, а този под мивката да стои денонощно включен.
През 2001 г. заложих на Елдом - под мивката и в банята и този под мивката още функционира, докато в банята сегашния ми е втори.
Преди 20 г. и аз нямах представа какво да взема.Заложих на Елдом инвест, тъй като се правят във Варна, а аз живея тук и евентуално няма да има проблем с резервните части.За Тедан нищо не съм чул, тази 10 г.гаранция вероятно е на водосъдържателя, а не пълна, докато на Елдом е 5 г.пълна.Разпитай за резервни чсти на Тедан намират ли се (нагревател, терморегулатор), дали са по-скъпи от частите Елдом инвест.
Аз бих взел Тедан. Тяхната гаранция е пълна и по-дълга, а на елдом е 5 години на водосъдържателя и 3 на останалото. По-рано в тази тема съм оставил линк към WIFI ключ за бойлер. Аз така използвам нощтна електроенергия.
https://smartarena.bg/produkt/wifi-rf-kontroler-40a/
Аз съм с два бойлера защото имам два отделни кръга и нямаше как. Баня на един кръг и тоалетна и кухня на друг. Ако можеше щях да имам само един голям бойлер.
Този пост е редактиран от kokovox; 11-01-23 в 10:58.
Неръждаем Елдом става, но не трябва да е електронен (програмируем). Електрониката на Елдом е голяма трагедия (май реално я прави Натурела). С управляем ключ по-става. Тедан гледах на външен вид. Ако им е дебела неръждаемата ламарина може да ги бива. Елдомската е тънка и балона се гъне и пука при пълнене и източване. Отделно май продължават с легендарните си пластмасови тръби за пълнене - не знам дали са ги подобрили поне откъм здравина.
Ти питаше какво означава "програмиране".
Въпроса ми беше по скоро ироничен и да продължавам да питам какво означава програмиране и то на бойлер може би през 2367година ще е нещо нормално но сега е нещо екстраординарно. Защото да промениш някакъв параметър на някакъв дисплей не означава да програмираш нещо защото то вече е програмирано да има подобно поведение.
Това че може да го нагласиш да се включва в еди колко си часа е относително добро. Обаче практическото изпълнение е малоумно - електрониката хаби ненормално много енергия и не може да изкара 24ч без ток (ако спрат тока) без да си забрави часа. А ако не помни часа, всичкото "програмиране" не струва 5 стотинки. Тъй че Елдом с електронно управление - никога, ако ще да е подарък чисто нов. Някой ако не разбира, за сравнение часовник в настолен компютър може да върви 4-5 години с батерия CR2032.
Благодаря на всички за коментарите.
Да, програмируем визирам да мога да го настройвам евентуално кога да работи (нощно) и вече предполагам по-умните могат да се управляват и през wifi/приложение. After market решение също би свършило работа.
От коментарите до тук и от 20+ страници четене назад виждам немалко позитивни коментари за Елдом, но повечето се отнасят до бойлери от преди 15+ години. Не знам качеството тогава спрямо сега как се е развило. Ако на Тедан гаранцията наистина е пълна, ми се вижда по-разумния избор сякаш. Бях гледал на Atlantic Stealite 100 / 150 cube моделите, както и slim вариантите. Но там ми се с трува че обемите са прекалено малки за да покрият 4членно семейство за къпане. Чудя се ако сложа малък бойлер за кухнята, дали тогава няма да е достатъчно 80л. slim модел? Дали ще загрява достатъчно бързо? Те май са с по 2.2-2.4kW - не са супер мощни.
От кой град си?
Ако водата е мека, то най-разумният избор е неръждавейка, при твърда вода можеш да мислиш и за емайлка.
Теданите с 10г. гаранция е добър избор, щом дават такава гаранция, следва да си опекли добре работата.
Защо емайлът да е по-добре за твърда вода?
Между другото Тедан неръждаем със сух нагревател е с 12 години гаранция.