Здравейте, с бойлер ELDOM DU080W-W съм от месец. Тъй като все още не живея в жилището, където е монтиран, съм му задал да поддържа 35°. Само веднъж за проба загрях водата до 70°. Бойлера си работи нормално, но усещам един мирис на водата, както и вкус на... не мога да го определя точно, но е явно от покритието на водосъдържателите или от нагревателите. Този мирис и вкус определено не е приятен, още повече, че бойлера захранва и кухнята и като решиш да ползваш вода от него за готвене, определено това не е желателно за сготвеното. Същото важи и ако искаш да пиеш от тази вода. Въпреки, че в същото населено място, където в момента живея си пия вода от водопроводната мрежа от както се помня, тъй като тя е годна за пиене, което е рядкост за повечето населени места в България.
Та молбата ми е да споделите мнения и опит. Дали с времето на употреба тези миризма и вкус ще изчезнат? Дали когато започна да живея там и нагрявам водата по-често до по-високи градуси (55-60° за къпане) този мирис и вкус ще изчезне? Някой ако е имал същия проблем с този модел бойлер да сподели.
Този пост е редактиран от HERUVIM; Днес в 04:08.
Студената вода ок ли е за пиене. Ако да и топлата ще се оправи. Има населени места които се водоснабдяват от повече от един каптаж и водата е с различно качество и вкус в различните райони на града. Забелязал съ също, че там където преди съм пил вода от чешмата и не съм имал забележки след основен ремонт на мрежата и смяна на тръбите с нови полимерни водата вече не ми харесва.
Не съм се сетил да опитам студената вода. Ще я опитам и пак ще пиша. Благодаря за полезната информация!
Ако си в нов "качествен" строеж, съветвам те първо да оставиш водата да се изтече достатъчно, преди да я нагряваш в бойлера.
Още по-малко да я ползваш за пиене и готвене.
Особено пък, ако и в околните жилища няма постоянно живеещи.
Ако имаш някакви съмнения, отнеси проби в съответна лаборатория.
Жилищния блок не е нов - от 70-те години е и водопроводната инсталация е набор на блока. Иначе във входа има достатъчно постоянно живущи, така че водата се ползва в големи количества.
В къщата, в която сега живея тръбите също са стари (40+ години) и в кухнята съм с едно 10 литрово Теси от 8 години и не съм имал този проблем с миризма и вкус на водата и винаги съм пил вода от чешмата, като зимно време я разреждам с топла вода от бойлерчето.
Относно изтичането на водата преди да започна да я нагрявам - мисля, че не съм ползвал достатъчно количество вода и може би това ще е причината.
- - - - - - - - - -
Опитах студената вода - няма такъв мирис нито вкус като тази, която минава през бойлера. Явно трябва време да премине повече количество вода през бойлера, за да изчезнат миризмата и вкусът.
Този пост е редактиран от HERUVIM; Днес в 11:05.
Във водата често се развъждат микроорганизми....За тов анякои бойлери имат периодично програмирано затопляне на по-висока температура.
Но аз не бих пил вода от бойлера...Нито от чешмата.Не знам за кой град става въпрос но ''годна за пиене'' не значи ,че е добра за пиене.Най-добре е да се сложи система за обратна осмоза(има и свободностоящи).Каните не вършат работа.Има евтини уреди за измерване на TDS и можеш да провериш лесно,но едва ли ще е добре.Каните свалят само 10% TDS,а често водата е с над 350.
Аз ползвам това
https://www.amazon.de/-/en/dp/B0BRMW...v_ov_lig_dp_it
Освен пречистване има и моментално загряване на избрана темп.(45/85/95 C).Цената е около 500 лв. с купон или промоция.
Ако не трябва да се купи кана за затопляне (по-добре с градуси).
Но дори и в тези случаи съдовете трябва периодично да се измиват,камо ли бойлер.
И не съм сигурен,че на вкус ще разбереш коя вода става и коя не.По-скоро съм сигурен в обратното.
А
- - - - - - - - - -
Ето и уред за тестване
https://www.amazon.de/-/en/Aideepen-Backlight-Drinking-Aquarium-Swimming/dp/B0CDH629WN/ref=pd_sim_d_sccl_4_2/259-6109288-7868935?pd_rd_w=bPSEv&content-id=amzn1.sym.e53442b4-edc2-418d-9874-8884cf93d467&pf_rd_p=e53442b4-edc2-418d-9874-8884cf93d467&pf_rd_r=CHGZHNJS2WYWKKCQAEQA&pd_rd_wg=Te9Gq&pd_rd_r=fc42e758-b2a3-45a1-9e89-a6d3d9c16a25&pd_rd_i=B0CDH629WN&
th=1
Не мога да поправям постовете си ,за това отдолу.Защо-мога само да предполагам.
Има остатъчни химикали от производството на бойлера и нагревателя. Те са се разтворили във водата и придават вкус. Никакви бактерии не се развъждат вътре, защото няма хранителна среда, според описанието на водопровода.
Браво ве ти бойлера го изкара ебати сложния уред нищо чудно да открият в следващата академична година специалност бойлеро поправяне бакалавърска програма. Тва е уред с един нагревател и три прекъсвача единия класически/копче/ и два по абстрактни но както се казва в теорията за някои ел вериги нас не ни интересува абстракцията вътре в тях а просто това че са прекъсвачи