Страница 11 от 20 ПърваПърва ... 910111213 ... ПоследноПоследно
Резултати от 151 до 165 от общо 293

Климатици... (обсъждане на всякакви алтернативи)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Re: Климатици... (обсъждане на всякакви алтернативи)

Само една малка корекцийка - старите абсорбционни машини са с амоняк. Вече той е забранен и се ползва Калиев Бромид (ако въобще има някакво значение)

2.  

3. Member
    Тук е от
    Apr 2005

Именно това имах впредвид - КПД около 1ца в най-честия случай. Ако гледаме БГ условията - и на газ малко трудно се връзва разхода според мен, да не говорим за достъпността на горивото... Не го смятам за реална алтернатива при битови потребители, освен може би споменатите машинки за вода /към 40 лева, при към 200 за тази, дето я бях взел/, щото там разхода и без това е малък. За промишлени - нямам идея!

4. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

Много са недостатъците,които могат да се посочат,на абсорбционните машини и които ги правят практически непреложими.Единствения плюс е надежността.

5. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Основната идея е че не трябва да харчим ток за да произвеждаме хладно вътре в стаите за сметка на затопляне на атмосферата. Имам предвид че ако един климатик харчи 1-2 kW то те в крайна сметка те се превръщат в топлина и по този начин помагаме за глобалното затопляне.
    Ползвайки адсорбционни климатици на база на слънчева енергия, не се променя топлинния баланс - дори обратно : може да се утилизира охлаждането на вторично загрятия конденз например за загряване на топла вода за къпане.

Те такива генерални идеи защитаващи глобалните проблеми не винаги са това което му се ще на всеки : да си купи евтин климатик, да му плаща мижавия ток и да е на хладно.

6. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Нещо се обърках.

7. Member
    Тук е от
    Mar 2005

И аз се обърках от поста на Алекси - ако може да поясни.

На мен до колкото ми е известно, абсорбционните машини използват топлинна енергия за да пренасят енергия (а НЕ да произвеждат студ). Какво имам предвид: при обикновен климатик се използва ел. енергия, която да движи компресора, който да пренася топлинната енергия (от помещението на вън в режим охлаждане).

При абсорбционните машини се използва природен газ, нафта или друго гориво, което гори, произвежда топлина, която топлина от своя страна пренася топлинната енергия от "помещението за охлаждане" към атмосферата. Друг вариант е, вместо газ или нафта да се използва пара от някой ТЕЦ. Но при всички положения, топлинната енергия от помещенията се изхвърля навън. И при абсорбционните машини има КОНДЕНЗАТОР и ИЗПАРИТЕЛ.

Алекси, моля те обясни какво имаш предвид и как се връзва абсорбционната машина със слънчевата енергия? И какво се случва през нощта?

8.  

9. Member
    Тук е от
    Apr 2005

М-да - и аз така мисля Таз...
    Алекси може би има впредвид да се ползва слънчева енергия, ама това май е само за топлите страни

10. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Да точно това имам предвид : в по-топлите страни като Испания (от там тръгна приказката) имат слънчева енергия в излишек, като в същия момент имат недостиг на хлад в домовете си (имам предвид през лятото).

Основната разлика между класическия охлаждащ климатик и адсорбционните машини за които говоря е че агента се движи принудително от компресор в единия случай и термосифонно в другия. За се задвижи агента термосифонно трябва денивелация и нагряване, като последното се получава от слънчеви колектори. (денивелацията се получава от специалната конструкция на системата)

Икономическият ефект на системата става много по-голям вид като се има предвид че кондензатора може да се ползва и за топлене на вода за къпане.

Да сметнем какво стана с КПД-то : няма компресор, има само един вентилатор на вътрешното тяло.

Глобално погледнато няма излишно загряване на атмосферата, което би се получило в следствие на превръщане на енергията консумирана от компресора в топлина.

@taz - не съм наясно как се решава проблема през ноща, може тогава да ползват спомагателни помпи - в момента в който разбера ще пиша. (толкова разбрах от коегите от Испания)

11. Member
    Тук е от
    Apr 2005

КПД има - акумулираш слънчева енергия и я ползвеш например за охлаждане! Същото е ако полваш ел.енергия в абсорбционен ...
    Чудно ми е какви ще да са им на тези хора акумулиращите площи?!?

12. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

Бачо Алекси
    Защо абсорбционни хладилници в България се зареждат само в София в завод Антон Иванов.Ако отговориш на този въпрос съдбата на испанските установки ще ти е по-ясна.

13. Тук е от
    Aug 2005

Цитат Първоначално публикувано от badr
    Бачо Алекси
    Защо абсорбционни хладилници в България се зареждат само в София в завод Антон Иванов.Ако отговориш на този въпрос съдбата на испанските установки ще ти е по-ясна.
    Като стана дума за такъв хладилник - до каква степен е опасен? Знам, че имат амоняк... Питам тъй като ни се намира един хладилник на над 30 години мисля, който все още си работи и според мен при евентуално спукване на някоя тръба ще стане доста страшно... Съжалавям за лекото отклонение от темата...

14.  

15. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Бачо Алекси
    Не знам.

badr, можеш ли да ми кажеш защо абсорбционни хладилници в България се зареждат само в София ?

Като се замисля стария хладилник на майка ми (Мраз 80) го ремонтираха тук

16. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

Когато се спука такъв хладилник миризмата е отвратителна.Нищо повече.
    При зареждането им освен водоамонячна смес се вкарва и водород под налягане
    1.8 Мpа

17. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Когато се спука такъв хладилник миризмата е отвратителна.Нищо повече.
    При зареждането им освен* водоамонячна смес* се вкарва и водород под налягане
    1.8 Мpа
    Да обаче taz казва че вече се ползва Калиев Бромид, и може би технологията вече не изисква водород.

Щом това са го приели с държавна програма, вярвам че няма да монтират хиляди безумно опасни установки по къщите на xората.

18. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

Абсорбционния хладилник не представлява никаква опасност.
    Но процеса на зареждане е опасен.Таз казва че сменили хл.агент не принципа на действие.Ако може той да даде подробности. От това което знам за абсорбционните домашни хладилници съдя например,че едва ли испанците ще разнасят насам натам бутилки с водород за да заредят някоя установка.Възможно е да се има предвид някаква друга технология.Не зная затова всякакви подробности са добре дошли.Но доколкото познавам хл.техника,а смея да твърдя че основните методи за методи за получаване на студ са ми много повече от добре известни,такава инсталация ми се струва малко вероятна.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 11 от 20 ПърваПърва ... 910111213 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2008)
    От kantonaa във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1949
    Последно: 28-12-08, 00:13
  2. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2007)
    От kantonaa във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1699
    Последно: 31-12-07, 18:40
  3. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2006)
    От JoroM във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 2354
    Последно: 31-12-06, 17:21
  4. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)
    От ВЕЛИНСКИ във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 2332
    Последно: 31-12-05, 19:20
  5. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2004)
    От Julian във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 157
    Последно: 30-12-04, 18:16

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе