Може ли да ми дадеш пример с тази сметка?
Може ли да ми дадеш пример с тази сметка?
Търсех да ти дам пример, обаче сметките са доста сложни :Първоначално публикувано от Petyr
1. трябва да се сметне топлообмена между входящия въздух и топлообменника
2. трябва да се сметне топллобмена между фреона и топлообменника
Получава се система от уравнения, като резултата много зависи от вида и конструкцията на топлообменника.
Zdraveite na vsi4ki v toq forum.Dnes 4ak razbrah za nego i stra6no se iskefih kato po4nah da go preglejdam ot samoto na4alo :Super:.ot dve godini rabotq v serviz za klimati4na tehnika v Pleven.temite sa strahotni.pozdravi na vsi4ki u4astnici vuv foruma![]()
Здравейте всички,Първоначално публикувано от Petyr
Днес видях този форум и се регистрирах, дано да съм ви полезен с нещо и аз.
@Petyr : Ако предлагания от теб рекуператор няма допълнително подгряване (ел.енергия или др.) и постига тези параметри на потоците : "отработен" 24->15 и "свеж" 12->19 градуси, давай да го патентоваме.....![]()
![]()
Невъзможно е само в топлообменник да се постигне крайна температура на студения поток по-висока от крайната температура на топлия поток. Не подлудявай "нормалните" хора!
Браво* кирчо .
* *
Някои хора трябва трябва да прочетат законите на термодинамиката и по точно втория закон!!!!
Petyr* Разбрах че разбираш от ТЕЦ и от АЕЦ ,само че аз говорех за химичен синтез на газове което есъвсем различно от това* което се мъчиш да ми обясниш
Колкото до хелий3 то* този газ може да бъде получен много лесно на луната . Не случайно Китай изпраща ракети със сонди на луната !!!*
Пак повтарям ,огледайте се какво правят и къде инвестират* други страни в областа на науката.
Току що разбрах че наш учен и то жена Н.Петрова от института в Русе е открила нов агент за термо помпи и го е патентовала.
Кирчооо, този рекуператор е с КПД около 60%. По-скъпите (тези който си ги слагат немците на пасивните къщи са с КПД над 80%). Топлообменника е на противоток, представи си две допряни медни тръби, по които тече вода в противоположна посока, като температурата на водата на вхда на едната е 80 градуса, а на другата е 10 градуса. Тръбите са примерно 2 километра (без да имаш загуби). Помисли малко какво ще имаш на изходите на тръбите при еднакъв дебит.
Жалко, че е измислено преди толкова много години, защото няма да може да го патентоваме.
Тото1, ти първи/втори курс (осми/девети клас) в техникум по химия ли си?
Petyr Това което го мислиш е отдавна измислено или е не възможно да стане.
Колкото до Химията едно време я учихме до втори курс на ВМЕИ Ленин .а пък в техникума до трети курс , за разлика от сега когато много много малко са на ясно с нея.
Според мен трябва да си изясниш за какво говориш.
1 Термопомпите според принципа на действие биват
-компресорни
-собционно компресорни
-парорежекторни
-студеногазови
-термо електрически
2 Една фреонова термопомпа може да работи на два принципа
-с директно изпарение на фреона във фан-коилите
-с охлаждане (отопление на междинен топлоносител (вода, глюкол,антифриз и др.)подавано към вентилколекторите.
Сега ми кажи какво точно искш да направиш?
Тото1, написал съм какво искам да правя. И за твое, но най-вече за мое, съжаление не е измислено отдавна, защото за момента само немците и австрийците са го взели присърце и то от 3 години някъде. Радвам се, че са те, а не например испанци и италянци. Но те го правят не с идеята да пестят пари, а защото е държавна политика (пак се пестят пари де, но защото държавата им плаща около 60% от къщите, а не като при нас да спестяваш от непрекъснато поскъпващите горива). Пък и там е доста по-студено и ако къщата е нискоенергийна й слагат геотермална термопомпа, която ако сложа аз, няма да мога да изплатя никога. И други неща свързани със стандарта им правят. Аз искам да пригодя (побългаря) нещо, така че да ми върши работа за нашите (по-топли) условия, като разбира се главното е да спестя някой лев.
Затова си казвам идеите, и досега получавам добри отговори от хора, които знаят повече от мен, а много често и отлични предложения за които не съм се сетил дори да попитам. Също така градивна, а понякога и не много градивна критика. Най-неприятното е, че понякога се сблъсквам с комплексари, които гледат само как да си избият някой друг комплекс, те критикуват всичко, без дори да са прочели за какво става въпрос и най-често пишат нещо, като използват неразбрана терминология и си мислят, че са велики. Е има и по-неприятни индивиди, който почват да псуват и обиждат, понякога дори имат завидно въображение, но за тях се грижат модераторите.
Бих се радвал, ако развиеш теорията си за Хелий 3 и нашата Луна, но се опитай да го направиш без да обиждаш хората решили да прочетат това което си написал.
Petyr искам да те похваля че мислиш за развитието на нашата нация. Само че не по този начин ,чрез побългаряване
видяхме това отдавна. 1 няма да се получи нищо и 2 няма кой дати го позволи след като го побългариш.
Геотермалните помпи ги има на геотермалните извори и там няма каво да се измисля.
Според мен е по приемливо да се запознаеш какво се прави и какви публикации се пущат в нучния печат по тези въпроси които те интересуват.
Имай в предвид че фундаменталните открития се крият в простите на пръв поглед неща.
Кажи ми от какво мислиш да спестиш с твота система, от тази която я правят немци или австрйци. В копаенето на сонда ..... или пък ще икономисаме я тръбичка тук я автоматика там. Разбри че така не става!
Ако мислиш да си помогнеш трябват солидни научни знания и екперименти за да постигнеш или подпомогнеш науни разработки .
Тогава ще ти се дадът средства, за да направиш своята система и ще постигнеш резолтат.
Колкото до Хелий3 това е само пример от моя страна . Аз единствен в форума предлагам нестандартен поглед върху алтернатива на климатик . Имам подготвени готови алтернативи чрез научни разработки на няколко университета в света ,там от кадето черпят знания големите фирми.
Само че тук никой не захапва или пък си мислят че избивам комплекси, явно нивото е различно пък и мисля да спра участието си . За по простите хора ще го обясня по просто .
Не може с трици маймуни да се ловят.
Първоначално публикувано от toto1
toto1- когато имам път към Луната, непременно ще ти се обадя! Но в момента малко съм затруднен- совалката ми няма винетка, трябва да и сменям регистрационните номера, а и жена ми е спряла финансирането на проекта за кацана на Луната...така че задръж малко.
![]()
@toto1
Човече, не съм специалист в областта, но ми се струва че се отнасяш някъде много в страни... С впечатление съм, че идеята на Форума е да дава малко по-практически приложими и реални приложения. Аз смятам, че най-добрата алтернатива е атомен реактор, но по ред причини няма да мога да си го позволя в следващите години...
Колкото до университетите - да, там се създава наука /говоря за природните науки - другите не бих нарекъл науки, колкото и да са общественополезни/, но повечето никога не изплащат вложените средства, колкото и велики открития да правят - обикновено дадена държава плаща за изследванията, които се реализират от търговска компания срещу чисто символични такси, ако въобще има такива. Именно затова мениджърите гледат на научните кадри като на `лабораторни плъхове` и пак затова се ходи на `лов за мозъци`, които да `дадат плод` някъде в реалността!
Та дай да обсъждаме системи, които имат шанс да се появят на масовия пазар до 30на години, а?
Ами тогава пожелавам ви да хванете с триците маймуните !!!!!
Айде сбогом.
Не за всички геотермални термопомпи са необходими извори/сондажи. Алтернативата е да се поставят тръби под земята на дълбочина 1,3-1,5 метра, като така се пестят пари от сондаж, особено когато се налага 100 мертров такъв. Пестенето е от това, че сме доста по на юг от немците и температурата на почвата е по-висока, отоплителния сезон е по-къс, и изчислителната температура за София е -16 градуса, за Варна -10, така че от таква система може да извлечем повече топлина от линеен метър заровена тръба за година. И при много добре изолирана къща е възможно необходимата топлина да се пренася с въздуха необходим за вентилацията. Специфичния топлинен капацитет на въздуха е 3,5 пъти по-малък от този на водата, също така и топлообмена с почвата е по-малък, но там не е толкова важно, колко топлина отнемаш от почвата, а колко тя може да отдаде, така че единствено с 3,5 пъти по-голям дебит може да пренесем същото количество топлина. Дотук с побългаряването, ако се интересуваш, то прочети първият ми пост с термопомпата въздух-въздух, т.е. климатик, разполжена в мазето.Първоначално публикувано от toto1
Ми защо не ги обясниш тези примери? Нали не са твои непатентовани идеи, така че няма кой да ти ги открадне. Разкажи от това което си прочел, какво ти се струва интересно и защо. Къде виждаш приложение. Явно този Хелий3 ще е ново гориво, поне от това което ти написа останах с впечатление че отдава енергия. Това за Китай и сондите е интресно, но трябва да знаеш, че те си поставят цели за по 200, 300 дори 500 години напред. Вземи за пример стената им, строили са я стотици години. Така че дори да започнат да добиват Хелий3 на Луната, надали ще сме живи да го видим, но кой знае.Първоначално публикувано от toto1
Аз се интересувам от по-близките алтернативи на петрола, например водородните двигатели, доколкото знам има бактерии (някакви блатни), които отделят водород (блатен газ). Така че благодарение на тях може много лесно да се произвежда водород. Също при нас Слънцето е добра алтернатива, на 1 кв. м. лятото падат по 1КВ. топлинна енергия и има вакуумно тръбни колектори, които могат да загреят флуид до 180 градуса. За сравнение в Сибир лятото почвата се размразява на около 40 см. под тях е лед.
Скоростта на вятъра е подходяща единствено около Каварна, но там прелитали някакви птици и няма да се използва енергията.
Само една забележка имам към теб, все пак си завършил университет, моля те постарай се да пишеш с по-малко правописни грешки. И аз допускам много, но поне се старая да отстранявам грубите.
Тази тема е за нестандартно използване на климатици, но предполагам може да пишеш и за алтернативни енергийни източници, ако много се разводнява темата нищо не пречи да се отвори една специално за АЕИ.
@toto1
Извинявам се, ако съм те обидил - само помолих, ако не ти е проблем да се придържаш малко по-близо до реалността...
Мисля, че във Форума няма излишни хора, но е добре да има малко конструктивност!