В къща май е по-добре Не се занимаваш с олигофрени поне Ако знаеш какви са ми съседите! Морално остарели хора, промити мозъци... Просто не може да се комуникира с тях - направо си е монолог!Първоначално публикувано от avast3
В къща май е по-добре Не се занимаваш с олигофрени поне Ако знаеш какви са ми съседите! Морално остарели хора, промити мозъци... Просто не може да се комуникира с тях - направо си е монолог!Първоначално публикувано от avast3
Взех да правя едни сметки и почвам да се чудя дали не бъркам някъде. Та така - за месец януари/31дена/ имам 230лв ток за климатиците от подписа ми. Всичките бачкат нон-стоп на 22* и си поддържат тази температура, като изключим едната спалня, където няма машина и е 18,5*.
Та сега - 230/0.158лв=1456Кв за месеца
1456/31 = 47кв за ден
47/24 = 1.96кВ за час
Климатиците са с номинали както следва:
1. 50 - 5.8кВ - 40.3%
2. 35 - 4.1кВ - 28.5%
3. 32 - 4.5кВ - 31.2%
Общо - 14.4кВ инсталирана номинална мощност
Разпределям изхарчения ток по тези проценти:
1. 50 - 0.790Кв
2. 35 - 0.559кВ
3. 32 - 0.614кВ
Общо 1.96Кв за час изхарчен ток.
1. 50 - 0.790*2.8/цоп/ = 2.20кВ
2. 35 - 0.559*3 = 1.57кв
3. 32 - 0.614*2.5 = 1.54кВ
КОПовете съм си ги приел и излиза че климатиците са работили горе-долу малко над минимумите. Възможно ли е така да са работили отоплявайки 103м2 полезна площ на височина 2.60м. Ако са работили на по-висока мощност излиза, че КОПа им е по-висок, което също не ми се вярва.
Защо да бъркаш.Сметката е груба, но в общи линии е вярна.Машините ти не са маломощни все пак.
tony34al виж колко киловата имаш за някой месец през който не си пускал климатиците-септември например.Извади тези киловати за септември от киловатите за януари и ще видиш колко са консумирали климатиците.Ако искаш да видиш какво е било потреблението/консумацията средно за ден разделяш това което си получил като консумация на климатиците за януари на броя дни за които е отчетен тока и получаваш консумираната от климатиците ел.енергия за 1 ден през януари.Ако продължиш с деленето на 24(часа) ще получиш енергопотреблението на климатиците средно на час за януари.
Не бях завършил, но публикувах частично без да искам. Цялата сметка за ток ми е 295лв, но средно в другите месеци потреблението ми е 65лв, които съм извадил. Така че чистото потрбление на климатиците си е 230лв.
За 102 квадрата е добре.Може и по-добре разбира се, но не мисля, че ще е с климатици дайкин.
Добрето обаче ще е 20-45 лева не повече.
По-голяма икономия може да се постигне с някой климатици на тошиба, фиджицу и може би саньо и панасоник за японския пазар.Просто фуджицу и тошиба имат 13-14-ки модели които в режим отопление на практика са 16-ки или 18-ки с консумация около 1 киловат и 1.22/1.32 киловата.
Просто 50-ките на дайкин са си с големи компресори коит няма как да не си лапат като за 50-ка.
По принцип имам намерение да сменям машините и в момента смятам че двете 12ки мога да заменя с две 10ки Тошиба III ili VI, а на мястото на 18ката пак такива 2 десетки. Засега така мискля, но има още време.
И при мен е подобно но с 4 климатика от подписа ми. Сметките по 20тина лева бях в ремонт а миналата зима без ПДР-а.
По ниски сметки се получават не само с по икономични климатици но и с намаляне на загубите. Иначе много добре си се ориентирал tony34al за тези Тошиби.
Във връзка със загубите се получава нещо много интересно от по-горните сметки. Ако приетия от мен КОП е горе-долу верен, то средната отдавана мощност от 3те климатика е 5.32кВ.
За 103*2.60= 268м3, то загубите ще трябва да са 5320/268 =19.85 В/м3
20w/m3 са нормални загуби в това топло време, я пробвай на -15 как е.
да споделя и аз нещо : климатик он-ф 9-ка поставен в 10 квадрата стая северна панелка с вътрешна изолация пвц дограма с обикновен стъклопакет / ето от тука са големите загуби / се справяше с поставената задача денем 21-22 а нощем 20 градуса . Ето какви са ми наблюденията относно консумацията през прериода от 20.01.2012 до миналия уикенд . Става въпрос за гр.Плевен . Среднодневните температури се движеха в интервала -15градуса до +3 градуса , а консумацията за 24 часа от 9кв. до 2.5 кв. / отчетени от електромер / което прави близо 4 пъти по малка консумация при днешните нормални температури в сравнение с онези почти 20 дни ледена епоха . за сведение климатика е GREE GWH9NA и го взех през януари не да се отоплявам зима а защото го имаше на промоция 509 лв. с монтажа . Точно когато го взех нямаше и помен от студове но само седмица по късно започна ледената епоха и непосмях да го изключа защото от това лято съм татко и кухнята нямаше как да остане без отопление . Пробвах с духалка ама електромера много бързо почна да трупа левчета и се отказах .С две думи съм доволен от китайската машинка не трупа лед , размразява само когато е нужно , има 4 степени на вентилатора , като изключи компресора вдига клапата нагоре , пластамасата не пука и външното тяло не е шумно . Да са живи и здрави тези дето са го направили докарали до българия и тия дето го монтираха . Иначе щях да споменавам МАЙКИТЕ ИМ баш на 8 МАРТ
2.5 кв за 24часа???, те топмоделите не го могат това.Излиза че на час средно по 0,104кв, което за моментна консумация от 1кв, толкова е на конвенционална девятка, прави по 1/10 работа на час, което е 6 минути работа и 54 минути почивка.
Е тоя климатик случи на комшии, много кюмбе, много жега. Па ние...ех живот ли бе да го опишеш.