Само с една тарифа е.
Днес видях в Карфур,че енергийния монитор ''ЕМТ707CTL'' е с промоционална цена 14.31лв.
Вземи си от CONRAD уреда ENERGY LOGGER 4000 за пълен запис на консумацията (по дни, часове, тарифи, cos fi,max, min, V, A, цени и др.) за 6 месеца (във вътрешна постоянна памет на уреда) и след това ако искаш ги прехвърляш с едно натискане на SD карта и си прави статистика в EXCEL.
Не се мъчи на ръка хората са измислили електронни съберачи на данни за точни изчисления!
Отскоро съм собственик на климатик Fujitsu, но все още не го ползвам. Преди 2 дни реших да го включа към уред за измерване на енергията, за да засека ориентировъчно каквo електропотребление ще има на месец. Очудих се много, че в стендбай има доста голяма консумация, т.е. без да е включен, си консумира около 60W. Това прави средно 20 ст на денонощие или около 6 лв на месец. Някой има ли представа на какво може да се дължи това? Ето и малко снимки:
Detron, уреда ти не е много точен, закръгля тока до един знак след десетичната точка. Вероятно показаната мощност от 62W е резултат от умножението на U*I (напрежението по тока) и ако е така не се взема в предвид фактора на мощността, тоест уреда ти показва пълната мощност, която е сумата на активната и реактивна мощност. Битовите електромери отчитат само активната мощност.
Пример 238V * 0.2605A = 62W , ако фактора на мощността е много нисък например 0.2 то активната мощност P = S*cosф или 62*0.2=12.4W - нормално за стенд бай на климатик.
Извода е да измериш с по-качествен уред.
Ако е реактивна не си търсят парите, освен ако човека не е промишлен абонат с трифазен комбиниран електромер за активна и реактивна енергия.
Ако е обикновен абонат ЧЕЗ си търсят парите само за част от тия 62W, която завизи от фактора на мощността в конкретния режим.
Точно така е, Биро, реативната не се отчита.
Аз също си мисля, че 60 В за стендбай на какъвто и да е уред е мноооого. Колегата да провери с друг уред или ако има възможност да изключи всичо друго в къщи и да засече по елетронния ел.мер на таблото.
Detron,уредчето което си купил e много неточно и неподходящо за измерване мощност на климатик.Опитай да го включиш към 100 ватова крушка.При мен същият уред 100вт крушка ги отчита като 135вт. Препоръчвам ти PeakTech9025 ако все още го има.
И аз го имам същия уред и при мен си е точен мерил сам го с какви ли не уреди и при мен отчита около 60 вата в стен баи на панасоницитеми и уреда е немски и е добър От каде идва тази консумация и аз незнам и затова когато неги ползвам ги исключвам от контакта
Колега уреда ти е неточен,вкъщи имам няколко климатика и в режим на стендбай харчат около 4-5вата.Уредчето съм го засичал с различни уреди дори с енергоспестяващи крушки и винаги е показвал точно.
Turboie, тези панасоници колко ти харчат на минимум?
Добре, колеги съфорумници, съгласен съм уредчето да е неточно. Все пак е ориентировъчен енергоизмерител. Уплаших се от цифрите, които показва, за 48 часа вече показва 45 ст. Възможно е да отчита само активна енергия, но знам ли как ще го отчита електомера???
Ще послушам Svetlin и ще засека показанията на една обикновена крушка с нажежаема жичка и след това с енергоспестяваща и ще споделя показанията. Имам и стар електромер, от тези, които ЧЕЗ изхвърлиха от таблата и поставиха електронните. Може да го инсталирам до климатика и с него също да замеря. Ще го направя просто от любопитство и ще споделя резулатите до ден-два.
Detron, ако замериш крушка 100W с това уредче ще покаже 100W. Крушката е активен консуматор и там няма да има недоразумения с реактивна енергия. Най-ясно ще ти стане със стария електромер. 60W на стенд бай няма как да ти консумира климатика.
Припомням само:
Ако външната темп. падне под +5гр., и са минали 30мин. (точно на 30-тата се включва) от изключване на климатика, той си включва подгряване което харчи около 25W (чува се близо до външното тяло като високочестотен шум - почти като ТХО). Ако не е изключен климатика, но не работи компресора (минимално задание) (над 50 минути съм чакал) - не се включва подгряването.