Страница 14 от 184 ПърваПърва ... 412131415162464 ... ПоследноПоследно
Резултати от 196 до 210 от общо 2760
Like Tree598Одобрявам

Колко ми харчи климатика...?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Re: Колко ми харчи климатика.......?

А мен днеска ме изненадаха с фактурата за тока - 118лв при очаквани около 85-90лв (за последния - най студения месец). Но явно има някакъв проблем щото ЕВН в Пловдив са натряскали на всички някакви яки сметки - или срока на отчитане е по-дълъг, или правят някви далавери по финансовото приключване на миналата година. Но по индивидуален електромер излиза че тока от климатика е около 22лв.

2.  

3. Junior Member
    Тук е от
    May 2007

май няма никакъв смисъл за топлене с климатик като гледам
    акумулиращата ми печка изгори около 40 лева максимум-50 лева
    ми е цялата сметка за нощния ток и слагам 10 лева за другите работи
    топля 1 стая 6х4

4. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Цитат Първоначално публикувано от vetre
    май няма никакъв смисъл за топлене с климатик като гледам
    акумулиращата ми печка изгори около 40 лева максимум-50 лева
    ми е цялата сметка за нощния ток и слагам 10 лева за другите работи
    топля 1 стая 6х4
    Не че разликата е голяма - все пак си е разлика де (кажи речи 2 пъти повече гореше точно акумулиращата при мене миналата година). Става въпрос за друго - комфорта. Сега ми е уютно топло, миналата година мръзнах. Сутринта горещо, през деня изстива а около 8 направо студ. Но друго ми прави особенно впечатление - когато дните бяха слънчеви в стаята ставаше доста горещо (все пак това да се акумулира вечерта и да се отдава през деня е един трудно подаващ се на автоматизация и контрол процес). Сега гледам че с климатика когато в стаята е слънчево изобщо не вкарвам енергия през деня и поддържам нормалната за нормална работа температура (20-22). Като цяло по-малко се 'пилее' ... Но наистина - едвали можем да говорим за краткосрочно изплащане на скъпия климатик

5. Member
    Тук е от
    Jan 2008

Board_Man те даже по ТВ даваха че са надули яко почти два пъти сметката...ама пък и 22 лв нещо не е ли пък съвсем тънко?

6. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Цитат Първоначално публикувано от Climatronic
    Board_Man те даже по ТВ даваха че са надули яко почти два пъти сметката...ама пък и 22 лв нещо не е ли пък съвсем тънко?
    Според мене е нормално - месеца бе топъл, климатика почети никога не се държи на 24 градуса, рядко се пуска и на 23 като в повечето случай е на 20 до 22. Стаята е с южно изложение и не много голяма - последното много помага, наистина е видно от графиките. Случва се така че средната консумация за час през слънчеви дни е около 20-50 вата (независимо че навън е 2-3 градуса), доста под една крушка. А вратата никога не се отваря с цел да се отопляват съседни стаи . Ако по същия принцип топлих северната стая според мен щях да скоча на 35лв.

7. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Понеже темата "Конвектор или инвертор" е заключена, а бях обещал да покажа сметката за студения период през декември и януари, ще използвам тази тема.

Незнам кой отоплителен уред колко е изхарчил поотделно , но не ме и интересува, гледам крайната сметка. Климатика не се спирал и е работил на зададени 23-24гр. Стаята с конвектора до 07.01 се отопляваше целодневно - децата бяха във ваканция. След този период се отоплява от 18 часа до 08 часа. Подържана температура в стаята 23-24 градуса. Спалнята където спим ние - (смядовски радиатор 2000W) - отоплява се вечер от 20-21 часа до 07 сутринта на 20-21 гр. Климатика отоплява хола и кухнята - 37кв.м общо. Двете спални са по 15кв.
    На практика това ми сметката за електричество за отпление на тези помещения (общо 67кв.м) + бойлер, домакинска печка и всякакви други по-малки консуматори.

[img width=285 height=600]http://pat.rutil.net/Forum/e-on.jpg[/img]

За мен извода съм си го направил много отдавна - Икономията идва от добра топлоизолация, а не от скъпи и прехвалени ел. уреди! - без значение на какъв принцип работят.

P.S. - Не можах да накарам картинката да се визуализира по-добре.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Apr 2005

Pat, може и да е , но защо за единия ПОДпериод вместо консумация имаш служебно разпределение?

10. Pat
    Pat е офлайн
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Нямам никаква представа как, какво и защо начисляват. Следя си крайния резултат. Предната сметка беше по-малка .....хммм, сега като я видях - 165лв...почти същата. Но като цяло даже очаквах по-висока тоя месец

11. Member
    Тук е от
    Apr 2005

По принцип служебно се начислява ако нямаш електромер, а напоследък и заради въвеждането на 3месечно отчитане. Затова попитах, т.к. тогава разликата не би била РЕАЛНА.
    Но може и да греша и причината да е друга.

12. Тук е от
    Feb 2008

Извинявайте, но вашата сметка е нищо. Ние платихме 293.82 лв. ток за периода 18.12.07г - 22.01.08г. Вървят 2 климатика, единият Haeir 12-ка конвек., а другия е инвертор 12-ка Ghofu 1231, 1бр. конвектор Noirot - 1.5 кв. Дала съм обяснения в друга тема или по-нагоре в този форум за изолации, дограми и т.н. През декември сметката ни е 103 лв. Най-интересното е че бяхме засекли киловатите на нашият електромер на 23.01.08г. и по клиловати нещата съвпадат. . Как стават тези работи ????

13. Member
    Тук е от
    Jan 2008

Board_Man щом само стаята по - съм съгласен пък и ако не ме лъже паметта при увеличаване на градусите зависимостта не е линейна и консумацията доста скача на всеки градус отгоре...слънцето също е най добрият приятел май на климатика ..ама за си гоня 22-23 градуса и не мога да се похваля с такив а цифри пък и духам навсякъде в къщи

14.  

15. Pat
    Pat е офлайн
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Електромер имам, и то новите - електронен. Кога минават да засичат не знам, но според съседи и други хора в квартала са минавали точно тогава когато пише в сметката (19.12) и (19.01). И мен ме учудва обаче разделянето до 31.12 и от 01.01 - не ми се вярва някой тогава да е минавал да засича.

16. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007

Тип постройка:
    жилищна кооперация - нова
    Тип строителство:
    тухла червена
    Степен и качество на изолация:
    цялостна на сградата 5 см. висококачествена.
    Етаж: 2 от общо 4 етажа
    Изложение: Северозапад
    Площ: 70
    брой стай, и степен на климатизация
    3 стай всяка с отделен климатик- общо 47 кв.м
    Дограма: Пет камерна ПВС немска- добро качество площ заемаща почти 1/4 от стените.
    Вид климатик: Инвертори, среден за трите машини СОР 3,68 обща отоплителна мощ 10,6 киловата.
    Други ел. уреди големи консуматори на енергия:
    печки и пералня, често работят защото имаме бебе, бойлера е на газ.
    Поддържан диапазон на температура:
    през деня 23*, през нощта 18*
    Населено място
    Пловдив
    Сметка за ел. енергия
    94 лева за януари 2008год.
    Особености: В спалнята през деня климатика работи само ако температурата падне под 18*, в хола и бокса работи постоянно, той е 4.2 киловата, но и с най-висок СОР-5

[img width=750 height=600]http://img223.imageshack.us/img223/5084/87439031xi3.jpg[/img]

17. Тук е от
    Nov 2007

Ами нека ми е зле с хитачито - за поддържане на 22 градуса в стаята при -5 външна консумацията му е 200-250 вата. Ама то и КОП-а му е 4,31, а не 3,и нещо си. А видяхте ли и датата? Инфото е публикувано юни 2006-та и кой знае кога са правени измерванията. А и толкова грешки има по таблиците. Ще си взема Ultimate - има само 0,036kW консумация при отопление

18. Тук е от
    Jan 2008

#Minkoff Пич, казваш климатика ти харчи 200-250вата?!?! При -5* външна?!?! За стая 15м2?!?!
    Нека направим едни прости сметки:
    По норма за затоплянето на на 1куб.м. обем са необходими 70w отоплителна мощност.
    15м2 x 2,5m - височина = 37,5м3 x 0,07kw = 2,62kw - Това е необходимата топлинна енергия за 15м2.
    => Твоя климатик казваш харчи да речем грубо по 250W , тогава 2,62kw:0.250kw=10,4 COP???????????????? Получава се космичното COP 10,4?!!? - невъзможно!
    Друг пример:
    Калкулатор на за изчисляване на необходимата топлинна мощност за помещения ето: http://www.e-pazar.info/calc/test_klim.htm
    Според него е необходимо около 2kw.
    2kw:0,250kw= 8 COP?!?!?! Пак невъзможно!!!
    Да речем, че имаш минимални загуби, толкова минимални, че за 15м2 ти е необходим 1kw отоплителна мощност.Тогава се получава: 1kw:0,250kw = 4 COP? Пак невъзможно!
    Първо 1 kw е крайно недостатъчно за поддържане на 22* в помещение 15м2 при външна -5* Дори да е 1,5kw:0,250kw =6 COP - пак не се връзва с реалността!
    Второ Дори по някаква необяснима причина да е достатъчен 1 kw - пак е невъзможно да харчи 250w, защото COP-а при -5* пада драстично много под 4! Всъщност не знам да има климатик с COP 4 при -5* външна.
    Мисля, че резултатите са красноречиви!
    Пич, да не би да не си измерил вярно? Или това да е била моментна консумация?

А вие останалите имате ли подобна консумация при подобни условия???

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 14 от 184 ПърваПърва ... 412131415162464 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Колко ми харчи климатикът - Real Time
    От Board_Man във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 5577
    Последно: 12-06-19, 22:50
  2. Колко Ток харчи при размразяване
    От Tihomir Stankov във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 38
    Последно: 21-12-12, 11:27
  3. Колко ток харчи компютъра ми
    От loafer във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 14-12-11, 23:43
  4. Кое колко ток харчи
    От mitkosan във форум Общ - хардуер
    Отговори: 3
    Последно: 11-04-08, 13:00
  5. Колко ток харчи 1 компютър на месец
    От IvO™ във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 6
    Последно: 24-08-05, 18:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе