@roldi,
Сметките са едно, а реалностите друго.
Виж тук наблюденията на @Board_Man, те не са много по-различни от тези които коментираш.
http://spreadsheets.google.com/pub?k...Ky_gh6l8PY6BNQ
@roldi,
Сметките са едно, а реалностите друго.
Виж тук наблюденията на @Board_Man, те не са много по-различни от тези които коментираш.
http://spreadsheets.google.com/pub?k...Ky_gh6l8PY6BNQ
Напълно нормално и защо не? Аз същото съм го наблюдавал при мен. А и като се замислиш при 250 W/h средна консумация, месечната сметка би била 26 лв. Според мен нормално за малък климатик и не екстремно високи поддържани температури.
roldi, моят при -5 градуса запазва 0,75 - 0,8 от COP-а си, а именно 0,8х5,08 = 4,064 COP.
Всеки вади някакви сметки.Случайно ли е че във всичките тези сметки отсъства периода на големите студове от началото на януари?
Аз си мисля че ако някой твърди че и тогава климатика му е харчил средно по 250 В/ч е просто лъжец.
Не говоря за онези студове. Говоря за температури между 0* и +2-3*. Тогава си играх да меря с електромера. Средно по 200 W или по-малко на час - климатик + хладилник.
deian,какви градуси подържаш за да паднеш на и под 200 В/ч,защото аз като гледам Board_Man в диапазона -2*+2* подържа около 22* с около 350 В/ч.
Поддържам 20-21 градуса (по-малко от Board-Man), като климатикът е 9-ка (25-ца) за разлика от този на Board_Man (12-ца), а и COP на моят е 5,08 в сравнение с 3,90 на Board_Man. Това май изяснява нещата А и май темата ми е за местене в "Колко ми харчи климатика".
deian,няма да споря,но искам да ми обясниш едно нещо:
Всички казвате че копа и номиналната мощност са при температура +7*.
Някой производители дават ел.мощност на климатика във вида(кВ.) - 0,2 - 0,8 - 1,2
мин ном макс
Ако номиналната е 0,8 кВ. при +7*,как така като пада темперарурата под +7* ел.мощност вместо да отива към 1,2 кВ., всички казвате че при вас пада към и под 0,2 кВ.
Е това искам да ми обясните.
Кой е казал, че климатикът работи постоянно на номинална мощност?
Всъщност моята номинална на потребление е 0,59 kW. Това е когато отдава 3 kW при +7 градуса.
Обаче при +7*, за да ми поддържа 20-21* в стаята, консумацията му е далеч под номиналната. Нормално е при -5 да е повече и според мен. Но не много повече и това излиза от измерванията. Проследи на Board_Man, моите са много бегли, нямам време да си играя толкова.
Но да речем, че при +5 харчи 200 W. При -5 сигурно харчи над 300 W.
Колко отдава като харчи 200 или 300 W - е със сигурност не отдава номиналната си мощност. Отдава толкова, колкото му е необходимо, за да поддържа зададената температура. А това може и да е 1 kW, не знам.
Ако 1 kW ми е достатъчен за поддържането на 20 градуса, с COP за моята машина 4 при -5* излиза, че харчи 250 W за да отдаде 1 kW.
Ако ще отдава 3000 W съм съгласен, че няма как да падне под 600 W консумацията!
Факт, не се наемам да го обяснявам... Нито пък имам сметка да лъжа, защото никой няма да ми плати сметката за ток.
Значи меря с това:
http://www.etest-wohnen.de/test_deta...tech_9024.html
И не виждам къде е проблема, при условие че температурата е достигната на номинален режим (0,8кВ). Обаче при повечето случаи за достигането на зададената температура климката работи на максимален режим - 1200 вата консумация! При тези около 200 вата изходящата струя има температура 25-6-7гр. И защо тази струя да не е достатъчна за поддържането на 21-22 стайна? Точно по този случай бяха задал въпрос в една тема колко енергия (чисто математически) е нужна за затоплянето на 1м3 въздух с един градус. Защото аз смятам (лично мнение и не ангажирам никого с него), че с повишаване на мощността над номиналната КОП-а пада, следователно при понижаването й ще расте. Та хайде сега сметнете КОП-а при следните условия: външна -5, стайна 21, изходяща 26, консумация 200вата. Това е при минимални обороти на турбината в автоматичен режим (около 6м3/мин).
п.п. целта ми не е да се заяждам, просто не е правилно всички сметки за обеми и мощности да се правят по един шаблон.
Подкрепям! Точно и за това презапасих при мене, с цел винаги да е под-номинала. При големи студове също е под номинала (естественно когато не го товаря в стаята на висока температура. Иначе съм се зарибил и тази вечер ще открия отговора и на другия ти въпрос - а именно, каква е зависимостта между външна температура, вътрешна и топлинни загуби:Първоначално публикувано от Minkoff
Board_Man е по-луд от мен
Иначе моята Мидейка МСГ-12ХР за 31 дни изгоря 50 лв, ама част от тях трябва да се пресметнат по нощна тарифа. По изчисления при непрекъсната работа от 16.01 за 1 месец изгаря около 55 лв.
Я и аз да питам топля помещения хол с трапезария с формата на Г и връзка през портал и през врата куненски бокс - общо 80 куб. Изолации външни и вътре гипс картон. Машината е МХИ SRK / SRC 35 ZG-S. Поддържам не по-малко от 22-24 през нощта от 00 00 ч до 06 00 го оставям на минимум. И колко следва да ми харчи на месец средно според вас???
Оказа се сложна работа изчисляването на сравнително достоверни данни. Това, което работи като методика (поне при мен) е следното: за работа в нормален режим (през нощта на мин. а през деня на нормална температура - под нормална температура се разбира 20 градуса според нормите), практичната методика която ще дам работи прекрасно и достоверно. В нея най-сложното е да се определят точните топлинни загуби на отопляемото помещение. Сметките ги бях дал преди време и в друг пост:Първоначално публикувано от Climatronic
http://forum.setcom.bg/index.php/top...html#msg281458
При теб имаш добра топлоизолация. Всъщност това което трябва да прецениш като неизвестно е точно колко ти са общите топлинни загуби. Ако имаш северна стая и външни стени ще трябва да ги увеличиш (над 50W на кубик). И най-важното - да прецениш за какви температурни разлики да направиш сметките.
Board_Man много сложни сметки но...аз 20 не го приемам за нормална температура...на колите климатрониците са на 22 нагласени по подразбиране...аз си гоня и малко повече...някъде от 35-до 55 лв ми гори сега -загуби и това онова не знам и колко са та на кубик и как се мени ами много е променливо всичко. Аз просто попитах за суми. Това е за 80куб метра при мен. не знам точно тия 23 лева че и 36 стотинки отгоре за каква кубатура са. Иначе изчисленията са много точни и вземат предвид най различни параметри...но все пак темата е колко ми харчи...та затова питах...този диапазон как изглежда..35-55 лв. Пък и не е Хайер де.