Страница 16 от 184 ПърваПърва ... 614151617182666 ... ПоследноПоследно
Резултати от 226 до 240 от общо 2760
Like Tree598Одобрявам

Колко ми харчи климатика...?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Re: Колко ми харчи климатика.......?

Climatronic, според мен малко го зориш климатичето. Затваряй по някоя врата ако е възможно. Общата ти отопляема площ излиза около 30 м2 (посочените от теб 80 м3). Имаш 4200 kW номинална мощност при отопление. Т.е. според мен в твоят случай климатикът не пада много под номиналното си потребление. Придържай се към 22* и ще усетиш осезаема разлика в сметката. Ако гониш икономии разбира се. Иначе за 80 м3 сумата, която според теб харчи, е напълно нормална и ти гори средно по около 500-600 W. Това е според мен.

2.  

3. Тук е от
    Jan 2008

Board_Man,голяма каша бе братче.
    Изчислил си (неизвестно как),че топлозагубите ти са 2,1 кВт/ч -аз поне така го разбирам.
    И сега топлозагубите за едно денонощие ще са - 24х2,1=50,4 кВт
    Незнам тази зависимост от 10 часа постоянна работа за едно денонощие от къде я взимаш и колко е вярна,но се получава - 10х2,1=21 кВт.
    Извода е че за да се подържа постоянна температура в това помещение за едно денонощие са ти необходими 50,4 кВт,а ти вкарваш 21 кВт.
    Въпроса който се набива в очи е - откъде идват останалите 29,4 кВт (50,4-21=29,4) които компенсират топлозагубите ?

4. Member Аватара на b.shterev
    Тук е от
    Jan 2008
    Живее в
    Пловдив

Колеги не знам как ги правите тези сметки.Чета тук нон стоп все смешни суми за ток.Аз имам два климатика,единия Панасоник 9скр,а другия 12скр от почти 5г.Малкия е преоразмерен,помещението ми е много по малко,а другия пък ми е малък за голямия ми хол от 35кв.м.Поддържал съм си климатиците и редовно съм им правил профилактики.Но си платих сметката от 200лв. за ток,като 12скр работи нон стоп,а 9скр само нощем,често ме няма и включвам бойлера средно на 2-3 дни веднъж и го спирам после.Други консуматори,освен телевизор и компютър нямам.Как тогава вие плащате малки суми,а аз хем си давам 200лв,хем тази зима и си помръзнах доста.Как ги правите тези сметки????????

5. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

b.shterev, ти се постави на мястото на твоя климатик. Имаш непосилната за теб задача да буташ двутонна кола нагоре по баира. Хем не успяваш да я качиш до крайната цел (защото нямаш необходимата мощност), хем се мъчиш и хабиш много енергия.

6. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Много пъти вече сме писали по този въпрос. За мен 90% от тия с малките сметки си карат макс няколко часа на 20гр. и през останалото време на 18. Топлят 1-2 стаи и то не през цялото време. Седят с пуловери и шуби. Някои имат и още от старите електромери.
    Ходих да оправям компютърчето на едни приятели, които също се хвалеха с малки сметки. Влизам аз у тях и както съм си свикнал се събличам. Ония си седят с якетата, както влязоха от вън. 2-та им климатика на 17 и 18гр. Аз умрях от студ. 22-24гр е нормалната температура както аз съм го учил навремето по Хигиена. Аз толкова поддържам с локалното парно.
    Имам 1 бойлер + 1 на баща ми в пристройката до къщата, където е той, който се включва много рядко, 3 ТВ, комп, готвим главно на газ, 1 уж АА хладилник и 1 малък на баща ми, 1 Перличка - 2-3 пъти седмично, 1 микровълнова, енергоспестяващи крушки и помпата Данфос на котлето. Сметка от 60 до 90лв. за ток.

7. Member
    Тук е от
    Jan 2008

deian да така съм забелязал и аз ...от време на време затварям вратата към кухнята...така му помагам ако нмам нужда от топло там и ако е на 22 грауса наистина консумацията е по-малка-меря я с уредче..което не е от най точните но си показва приблизително консумацията изглежда все пак зависимостта между градусите и консумацията не е линейна... това е средно дето го давам , иначе от 19 01 2007 до 20 01 2008 глътна 63 лв ама като знам коло беше студено и мъгливо смятам че също е било добре. Само дето ако помниш бучеше, ама то с тия оливания отгоре нямаше начин.

8.  

9. Member Аватара на b.shterev
    Тук е от
    Jan 2008
    Живее в
    Пловдив

Цитат Първоначално публикувано от deian
    b.shterev, ти се постави на мястото на твоя климатик. Имаш непосилната за теб задача да буташ двутонна кола нагоре по баира. Хем не успяваш да я качиш до крайната цел (защото нямаш необходимата мощност), хем се мъчиш и хабиш много енергия.
    Ок,за това съм съгласен с теб .Като ми е малък климатика ще ми е студено,но...Аз съм го настроил на 20гр. и би трябвало да си работи нормално,сякаш на друг правилно оразмерен климатик да му зададеш да поддържа 24гр. което си е нормално за стайна температура.Консумацията пак е същата.Тук въпроса бе затова,че повечето казват за ниски (за мен странни) сметки за ток,а при други се получават други цифри.Но както по горе каза колегата VanDan,май повечето са свикнали да стоят на ниски температури и затова плащат ниски сметки...ама и 63лв. за една година консумация...то не си ли е малко странничко това.И аз съм завършил за ел.техник и разбирам от тези неща,ама тези стойности направо ме карат да си скъсам дипломата.

10. Тук е от
    Nov 2007

Много сметки,много цифри а истината е накрая какво оставяш на касата на E`on CEZ и т.н.От 01.01.2008 до 20.01.08 си бяхме в къщи и си засякох електромера.Климатика топли 38 кв.м хол и спалня с обща врата помежду им.През деня когато няма никой е на 20* а от около 18.00 до към 23.00 на 23,24 или 25* според външната температура.В кухнята се таплим с духалка, отделно голям хладилник с 2 компресора,бойлер,пералня печка,плот за готвене,релакс за топла вода в кухнята,микровълнова телевизори 2 бр и т.н всичко необходимо за едно нормално семейство.Апартамента е изток -запад изцяло вътрешен, с вътрешна изолация и външна от източната страна,с ПВЦ - немска сметката за тези 20 дни е 65 лв.нека още 32 да има за другите 10 прави 100 лв - АЗ СЪМ ДОВОЛЕН все така да е!

11. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2007
    Живее в
    Варна

Аз също съм с два климатика,бойлер,печки и т.н,от 3януари до 3 февруари 105лв ток.От това по добре здраве му кажи

12. Member
    Тук е от
    Oct 2007

@Climatronic
    Според мен сметките, които плащаш са си напълно в рамите на нещата. Много ти помага топлоизолацията (направо те спасява в случая). Примерно при коефициент от 55W/кубик, общата топлинна е 4400W. Kaто я сметнем разсрочено за месец и базираме COP 3.9 излизат някъде около 11кв/ч за ден, около 350кв/ч за месеца което е към 49лв. Като се има в предвид че при топли месеци загубите са доста по-малко, а при студени пък COP-a е по-малко, според мен с тези 35-55лв си напълно в нормите.

@macenko
    На пръв поглед ако не четеш подробно писаниците ми, това което ти казваш е така. Обаче: тези 2100W за тпплозагуби се дефинират при дадени крайни условия и те не са постоянни за деня. През деня те са много малки (може и под 100W) a през нощта са най-големи. Топлозагубите се дефинират при дадена стайна температура и дадена външна. По норма е 20 градуса за помещение и температурата за най-студениа ден от годината за областта (до тази година за ПЛД това бе -15). Тогава Q=61,3 * (20 - -15) = 2145.5; Сега обаче през деня е да кажем +10: Q = 61,3 * (20-10) = 613W. Ако в стаята грее слънце, това още снижава. Така че не може да се твърди изобщо че тези 2100W трябва да се доставят във всеки момент от време, но те са необходими за да се гарантира комфорта при екстремните условия.

13. Тук е от
    Jan 2008

Цитат Първоначално публикувано от Board_Man
    Q = k.(t_вътре - t_вън).

където "к" е коефициент отговарящ на толинните съпротивления (не е точна формулировката).
    Това какво "К" какво значи,как го намери и следва ли че,като си го намерил при дадена температурна разлика-той е константна величина и за други температурни разлики?
    Ако беше използвал не Делонгито, а Адакс,лъчист радиатор или печка с два реотана дали "К" пак щеше да е същото?
    Не е ли по добре да намериш топлозагубите чрез топлопроводимоста на съответните материали на стени и прозорци?

14.  

15. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Цитат Първоначално публикувано от macenko
    Това какво "К" какво значи,как го намери и следва ли че,като си го намерил при дадена температурна разлика-той е константна величина и за други температурни разлики?
    Ако беше използвал не Делонгито, а Адакс,лъчист радиатор или печка с два реотана дали "К" пак щеше да е същото?
    Не е ли по добре да намериш топлозагубите чрез топлопроводимоста на съответните материали на стени и прозорци?
    "K" в случая характеризира общо загубите от топлопреминаване (Qt) и тези от инфилтрация на външен въздух (Qi). Основните загуби са от Qt. Например за едно хипотетично помещение Qt е около 1550W а Qi e около 400W. Във всички слуяай определянето на Qi i Qt във завивимост от разликата в температурите и свойствата на изолацията. За инфилтрацията може да се използва следната зависимост:

Qi = 0.23 V (T_вътре - Т_вън), W
    където V e обема на помещението.

По интересно е определянето на Qt, което се дава като сума от загубите от топлопреминаване на всички площи на стаята. За всяка една площ (стени, тавани, под) се записва: Qt = А/Ro (T_вътре - Твън - dTa)z; Тук А е площта на елемента, Ro е неговото съпротивление на топлопремнаване, Z е коефициент за пространственна ориентация на елемента, dTа е корекционната температура за различни строителни елементи, отчитащ акумулационната способност (прозорци - 0; подове от 1 до 3 градуса; стени и покриви - варира от 0 до 4). Но като цяло от Qt и Qi може да се изкара общ множител, който е (Твътре - Т вън). Останалото са коефициенти, които определят свойствата на материалите и слабо зависят от температурата. Има някаква нелинейност, но не е голяма. Коефициента К бе сметнат грубо първоначално. Поставянето на конвектора бе за проверка на достоверността - склонен съм да приема разлика дори от порядъка на десетки единици, но реално след измерването тя се оказа малка. Иначе мисля че няма да има голяма разлика ако вместо дугалката поставя друг отоплителен уред, например 2 реотана или платков ел. радиатор. Разликата ще е само в преходния процес за поддържане на температурата във времето. Иначе точното пресмятане е бая сложно, понеже се взимат в предвид освен свойствата на материалите като допълнение и температурите в съседните (неотопляеми) стай, а тя пък от своя страна е функциа на външната температура и за всяка стая е различна в зависимост от разположението, както и загубите от инфилтрациа в съседните стай. С две думи цялостна сметка и то точна може да бъде направена за някакъв стационарен режим на работа.

16. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Board_Man,ти май съвсем се обърка в стремежа си да докажеш че на теория и практика климатика ти харчи еднакво.

Цитат Първоначално публикувано от Board_Man
    Сега като базирам тези сметки се получава много близък резултат до реалните наблюдениа дадени в табличката: При изисквани 2100W и COP 3.9 излиза че ел. мощността е 538.46W. След като приложа и зависимостта че за едно денонощие постоянната работа на системата се равнява на 10 часа излиза че за ден консумацията е 5384.6W. За един месец от 31 дни се получава 166.928кв/ч. Това умножено по 14ст излиза 23.36лв.
    От къде се вземат тези 10 часа бе човек и при кави температури са верни ?
    "macenko" ти е показал че при -15 тази зависимост не е вярна :

Цитат Първоначално публикувано от macenko
    Board_Man,голяма каша бе братче.
    Изчислил си (неизвестно как),че топлозагубите ти са 2,1 кВт/ч -аз поне така го разбирам.
    И сега топлозагубите за едно денонощие ще са - 24х2,1=50,4 кВт
    Незнам тази зависимост от 10 часа постоянна работа за едно денонощие от къде я взимаш и колко е вярна,но се получава - 10х2,1=21 кВт.
    Извода е че за да се подържа постоянна температура в това помещение за едно денонощие са ти необходими 50,4 кВт,а ти вкарваш 21 кВт.
    Въпроса който се набива в очи е - откъде идват останалите 29,4 кВт (50,4-21=29,4) които компенсират топлозагубите ?
    Или може да е вярна ако отдаваната мощност 5,04 кВт/ч.
    А ако климатика е с по-малка от 5кВт максимална мощност какво правим умираме от студ ли?

17. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Цитат Първоначално публикувано от KonanVarvarina
    От къде се вземат тези 10 часа бе човек и при кави температури са верни ?
    Вземат се от средно-статистическите изследвания по монтираните на обекти отоплителни ел. котли на водни иснталации (в течение на повече от 5 години). Температурите за които се взимат са средно статиистическите за целия отоплителен период. Зависимостта за 10-те часа няма да я намерите никъде по учебниците. Тя е чисти и просто практично наблюдение във времето, и не е мое твърдение а е твъдение на инжинерите, проектирали отоплителни инсталации на вода с ел.котел. Разликата в климатика е само че има променлив КОП. Всъщност спирам да пиша вече по темата. Тръпката си беше наистина да се изведе някаква простичка, и донякъде достоверна сметка без сложни коефициенти и т.н. Пък за себе си доказах (а това е важното за мене понеже знам с какви източници работя и как се обработват статистически резултати) че тази простичка зависимост е много правдоподобна въпреки опрпстяването, което предлага. Между другото - това ще се докладва на международен семинар за на конференция по електронна техника, където участват представители от БАН, ТУ, ВИХВП и други гости от международни институции, като IEEE и ACM. Ако не бях на 100% убеден в правотата - нямаше да рискувам да се омажа така. По принцип не съм специалист по "ОВ", именно за това работя с хора, все добри специалисти с много практичен и доста теоретичен опит в бранша. Но темата за енергийна ефективност е от особенно значение пък никъде няма коментирани данни и методики свързани особенно с климатична техника по отношение на отопление. Всеки казва някакви цифри за ток: едни казват малко е, други казват много е.. но на каква база, нали - истината е една, то и за това е наука. Всеки физичен процес си има математическо описание.
    Между другото остава още значителна работа по методиката (за която като гледам.. липсва всякакъв интерес тук и едвали ще публикувам данните). Именно: ще изследвам каква е зависимостта на коефициента "К" спрямо разликата dT - дали е линейна, дали е нелинейна и т.н. Като за тази цел ще бъдат направени първо теоретични изчисления с наново закупена западна програма, в която се описват до детайли параметрите на помещението. След това ще бъдат направени и практични експерименти при различни температури. Публикуваното до тук по темата е малко тип "хоум-мейд", но като гледам и този форум не е професионална арена.. Все пак си мисля че поднесената информация би трябвало вместо да ви обърква, поне малко да помага на повечето при избора и оразмеряването на климатична система, друг е въпроса дали има смисъл да се ползва за калкулиране на месечните сметки за тока, при полужение че засичането на електромерите най-малкото не е на равни интервали (по вина на енергийните дружества)...

18. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Board_Man,респект за труда който полагаш,респект и за труда на твоите консултанти,но - искам да присъствам на този международен семинар ,на който ще обявите че, климатика не е нищо повече от ел.котел за водно отопление,и за него могат да се прилагат всички зависимости от практичното наблюдение във времето на този ел.котел.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 16 от 184 ПърваПърва ... 614151617182666 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Колко ми харчи климатикът - Real Time
    От Board_Man във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 5577
    Последно: 12-06-19, 22:50
  2. Колко Ток харчи при размразяване
    От Tihomir Stankov във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 38
    Последно: 21-12-12, 11:27
  3. Колко ток харчи компютъра ми
    От loafer във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 14-12-11, 23:43
  4. Кое колко ток харчи
    От mitkosan във форум Общ - хардуер
    Отговори: 3
    Последно: 11-04-08, 13:00
  5. Колко ток харчи 1 компютър на месец
    От IvO™ във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 6
    Последно: 24-08-05, 18:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе