Ами като ще се хвалим,за декември имам 500 кв за трите климатика общо,а сметката ми за ток е 175 лв.Смятайте колко ток отива при по често готвене+миене.За януари спрямо моментната консумация,ще имам между 650 и 700 кв. за трите машини.
Чисто сърдечно ви завиждам.С един климатик и един конвекторен радиатор + нормалните уреди за домакинство и за 57кв изолиран апартамент, декемврийската ми сметка е 210 лв.За януари се очаква още по-голям.
Този пост е редактиран от Jack Krauser; 18-01-17 в 23:42.
Направо ви се чудя как постигате такива ниски сметки.
За декември имам 396лв!
2бр конвектори 2 и 3Kw нагласени с таймери на 16 градуса през деня и 22 през нощта (спални). 3 броя климатици 12ки инвертори, нагласени на 22 и не се пипат, всичко друго е на ток също... Апартамента е 116кв.м в нова сграда с външна и вътрешна изолация на първи етаж.
В другия ми апартамент, който стои празен (57 кв.м) сметките са от 1 до 5лв без потребление/само за осветление когато ходим за няколко часа/.
Този пост е редактиран от Ventsislav Negentsov; 18-01-17 в 23:55.
... по добре спри да се чудиш, 150лв са ти само конвекторите. За същия период климите ми са изразходвали 80лв ток.
Този пост е редактиран от Kasap; 19-01-17 в 00:05.
Има значение квадратурата на жилището, вида на климатиците, липсата на конвектори и още куп други неща. Сметката ти ми се струва нормална.
Темата е с много страници, доста активно се пише в нея, но като цяло е безсмислена. Климатиците от среден и висок клас на водещите производители без проблем се справят с климатичните условия в България. Ако правилно са оразмерени за помещението нещата заспиват. Сега колко ми харчи климатика, ами харчат ми точно толкова енергия, колкото е необходима за да компенсират топлозагубите в помещението при поддържането на определените от мен градуси. Темата за непросветените е доста подвеждаща и за това има доста изненадани.
Смисъла на темата е да се сравни работата на различни машини при различни условия, така че "непосветените" да могат да си изградят определени очаквания относно разхода и да се ориентират при избора на подходяща машина, спрямо собствените си условия.
Зная, че е така но факторите са много и няма как да се отчетат коректно. Хора с добри познания могат да извлекът доста статистика от темата, но тези хора по презумпция са наясно с нещата.
Така ето до тук за януари какво ми показва калкулатора. От 01.01.2017 до 19.01.2017 сметката ми е 154лв. Работещи климатици са Panasonik xz12skew, Panasonik ye12qke и Fujitsu 09LTCA. Двата панасоника са закотвени на 23градуса нон стоп, докато фуджицуто понякога е на 24/25 зависи кога жената е у дома. xz12skew за 394часа е излапал 171.7кВч или 0.435вата на час или умножено по 0.18 средна цена на тока 30.9лв. Жилището е 60-63м2 с много лоша дограма и никаква изолация, стаите са 3 и във всяка по една машина. Други консуматори са бойлер, който дневно грее поне 2 пъти, сушилня поне веднъж дневно, компютър 2бр телевизори, 1 плейстейшън по 3-4 часа дневно. Всичко това се развива в гр.Мездра
При така описание обстоятелства всичкo изглежда в реда на нещата.
Изпратено от моят SM-N910C с помощта на Tapatalk
Този пост е редактиран от ivanov_km; 20-01-17 в 19:50.
Сметката ня леля излезе.Американски тип жилище,с площ 47 квадрата,едно цяло,с нелоша дограма,вътрешни стени.Климатик Финлукс 18-ка ,радиатор,който се пуска от време на време в пикови моменти,бойлер и един телевизор...Тя си взема готова храна и хладилника в момента не работи.Сметката е 270 лева,като се стреми да поддържа в най добрия случай 20 градуса.
Тези дето се базикат не сте забавни, напротив - доста големи looser-и <= наркомани. Кажете януарската сметка с колко лева ви е повече!
При нас е с 30. Общо 135 лева, едностаен ЕПК, север/изток, 26.5 м2. 75- 80 лв за климатика (на база сметка за юни), настроен на 26/27°. Под -15 на 28. В стаята 23.5 на масата. Добре ли е?