saissais можеш ли да дадеш повече информация относно проведения от експеримент. Горещо аплодирам всички които в името на любопитството провеждат експерименти. Резултати те биха били интересни за обсъждане.
saissais можеш ли да дадеш повече информация относно проведения от експеримент. Горещо аплодирам всички които в името на любопитството провеждат експерименти. Резултати те биха били интересни за обсъждане.
Тези децибели са много хубаво нещо, но доколкото си спомням по рекламите на вентилатори и хардове шум около 18-19 dB е маскируем от околния шум в ултра тиха стая т.е. него да приемем за тишина.
Този Daikin F22HTNS си е наистина тих климатик, но все пак дори в нощен режим си го чувам /вярно че беше по тих от компютъра ми, който е с намалени обороти на всички вентилатори/.
За зимата, ако имаш някакви опасения си работеше без спиране на -10 град във Варна при мъгла /мисля че доста натоварващ режим/ и си подържаше температурата от 21-22 град в стаята /16 кв.м/
Ако си представим помещение с абсолютна тишина и имаме влючени климатик, фурна, микровълнова печка и пералня в режим цетрофуга, ние ще чуваме реално само пералнята. Ако трябва да измерим шума от нея, ще има проблем. Трябва да я спрем и да измерим другия шум, фоновия шум или тишината спрямо нея, после да я включим и да измерим нейния шум, след което след изчисления да установим колко шуми реално. Същото е с климатика в стаята. Фоновият шум, “тишината”, влияе. Шумомер до 100 лв започва да мери от 30 дб нагоре. Решим ли да мерим климатик с шум над 30 дб, няма да се получи нищо, защото не можем да измерим тишината, която е под 30 дц. Освен това трябва да се включи и акустиката на помещението. Така че това е работа на специалисти с прецизни уреди.
Идеята ми бе да сравня шума на двата климатика в еднакви условия, както съотношението между “тишина” и включен климатик. Също така разликата мужду тишината през деня и през нощта.
Кондензаторен микрофон на метър срещу климатика, свързан с миксер с микрофонен предусилвател, после във външна саундкарта, която с USB кабел е свързана към лаптопа със съответна програма. Записвам климатика докато работи, спирам го, продължавам да записвам тишината. Освен че може да се чуе разликата, програмата показва разликата в децибелите. Разположението на апартамента е на тихо място, а в 2 часа през нощта абсолютно нищо не може да се чуе. Това не значи, че тази тишина не звучи. През деня тишината също е налице, но разликата между нощната и дневната тишина е около 7 децибела, според записа, който наравих (дори лаптопът стоеше извън стаята, за да не би шумът му да повлияе). Ако помещението беше по-малко тихо, тогава климатикът на тих режим практически може и да не се чува. Всичко е относително и зависи от много фактори. Освен това дори климатикът да е по-тих от околния фонов шум, може да се случи той да се чува, а околният шум - не. Просто специфичният му тембър контрастира с фоновия шум, към който сме привикнали и от който сме се абстрахирали с времето.
Така че само условно казвам - японският е 18 дб, белгийският - 23. Реално тези цифри би трябвало да са по-големи, защото към тях трябва да прибавим шоновия шум, “тишината”, също акустиката на помещението, да се изчислява и т. н.
Аз се заблудих, че белгиецът е по-тих, защото обикновено го слушам от 5 метра разстояние, в тишината на деня, в дневна, 27 кв. м.., а японецът е на 2 метра, в нощна тишина, в стая от 13 кв. м. През деня, благодарение на по-големия фонов шум, климатикът би трябвало да е по-шумен, но реално го чуваме като по-тих. Разликата, която установих между включен климатик и “тишината” през деня е 3 дб, а разликата между включен климатик и нощната “тишина” е около 10 дб. Ето защо в спалнята през нощта климатикът е толкова шумен.
Ако повторя опита със същите климатици, но в друг апартамент, резултати със сигурност ще са различни.
А е възможно в моите размишления някъде да правя грешка, така че ще съм благодарен за мнения и разсъждения на други съфорумци с различни гледни точки от моята.
Жалко, че нямам с какво да направя опит, но аз също имах чувството, че в детската стая където ми е компа и често влизам през деня климатика е по-тих от този в спалнята, макар, че те са еднакви. Заблудата явно идва от разликата във фоновият шум през деня и нощта. Отдавна смятам, че има разликата в машините за японският и европейският пазар заради по-високите изисквания и по-строгите закони в Япония. Този факт се потвърди и от отговора на едно мое писмо до Дайкин защо има разлика в различните параметри при машините за Япония и тези за Европа. Те просто отговориха, че се стремят да задоволят изискванията на пазара във всяка една държава. Естествено има и други причини дължащи се на икономическата политика на Япония.
Съгласен съм с мненията на всички относно шумоизолирането. Но все пак не е ясно защо един климатик е по-малко или повече шумен. Тоест по какъв начин се постигат тези разлики. Според мен водещите производители, пускайки най-новия си и усъвършенстван модел, вече имат идеи и проекти за няколко години напред, които значително надвишават постигнатото. Едва ли е далеч времето, когато ще се появи климатик с шум не повече от 10 дб и коп 10.
За окачването на ластици съм го мислел, особено за външно тяло. Вместо да ляга на стойките, да се окачва. Държачът за микрофон е на този принцип. Един ластичен държач струва стотинки, но същият на водеща фирма достига 500 евро (макар че едва ли имат съществена разлика). Той обира всякакви вибрации, придавани по твърдата микрофонна стойка.
Според един приятел всеки източник на звук във физиката е свирка. И тъпана е свирка, ама на инфразвук. Помисли как се поражда шума от турбината и ще разбереш и какъв е начина да се намали.Първоначално публикувано от saissais
Хубав отговор - аз бих го допълнил и така. Всичко е трептене - но на различна честота и амплитуда. Говора е трептене, мобилния телефон излъчва трептения и т.н. Самия човек притежава трептения в определен диапазон.
Lupus, не знам каква връзка правиш между климатици и инфразвуци. Може би имаш предвид нискочестотни вибрации от външно тяло?
Днес направих опит да измеря честотната характеристика на шума от вътрешното тяло с помощта на програма. Работата на такава програма не ми вдъхва доверие, затова ще се опитам да намеря истински честотомер и да повторя експеримента.
Иначе за сега нямам идея за по-добро обезшумяване, но когато открия такава, ще се свържа директно с "Дайкин", за да ги осведомя.
Който иска още да се занимава с шума и да проведе някои експерименти, тук има малко интересни неща:
http://pmg-silistra.my.contact.bg/discuss.htm
Интересно е, че авторите твърдят, че шум от 1 дб е вече осезаем за здрав слух (това е прагът на чуваемост). Тоест реклами за "безшумни" машини с 18 дб шум трябва да се разбират като машини с минимален шум от 18 дб. С други думи първият безшумен климатик трябва да има шум до 1 дб.
А дотогава единствения начин да обезшумим климатика е да увеличим фоновия шум и колкото той е по-голям, толкова вероятността да не чуваме климатика е по-реална.
Лека вечер на всички!
Съседът отгоре още вчера наду Осаката и вече не чувам моите и нямам проблеми с тях...
Това е връзката. При лошо балансирана турбина на вътрешното тяло или разбито лагеруване вибрации може да има и от вътрешното тяло.Първоначално публикувано от saissais
Значи отскоро имам японски климатик 2-ра употреба(инвертор) Toshiba RAS-225 YDR и понеже досега не съм имал взимане-даване с такава техника имам и някои въпроси:
1.Как е по-добре да работи(от икономическа и техническа гледна точка -през деня да е включен и вечер да се спира или през нощта да се настрои на по-висока температура 27-28гр.(при положение,че в стаята не се спи)
2.Какъв е този автоматичен режим при който градусите се настройват между 0-5 ?
3.Плазмен филтър-има ли смисъл да се ползва и каква реално му е функцията ?
4.На вътрешното тяло има разни зелени светлинки,които понякога свтват при пускане на този плазмен филтър,а друг път не?За какво са индикация те?
Засега толкова!Надявам се да има кой да помогне с отговори на въпросите!Благодаря предварително!
Toshiba от серията ..DR до колкото си спомням ,че имаше blue1.Имаш късмет!Предполагам ,че ще получиш всичко като инфо за тази добра машина от него !
TopGear и да го спреше и да го държиш на 28* няма да има разлика защото предполагам през ноща стаята не се загрява над тази температура. Автоматичният режим има заводски настроена температура температура за охлаждане е 27* като можеш да я коригираш с +-5* и на отопление е 22* и също да я коригираш с +-5*. Плазменият филтър има смисъл и по-добре не го спирай изобщо, но не забравяй да го чистиш също, а това става в кофа с гореща вода и препарат накисва се за 10 минути и се изплаква. После оставаш добре да изсъхне. Когато плазмата работи особено на отопление се усеща слаб мирис на озон в стаята и определено има почистваща функция като видиш какви чудисй падат от филтъра след месечна употреба въпреки , че има и други филтри. Зелените светлинки са на индикатора за замарсеност на въздуха, когато светят 5 въздуха е най-мръсен, трите средно мръсен и 1 сравнително чист. Пробвай докато работи да му пуснеш малко дим от цигара да видиш как грейва. Някъде имах английски превод на индикатора ако го намеря ще го публикувам. Ето тук можеш да прочетеш за този индикатор http://www.toshiba.co.jp/tech/review...gh99/h9904.pdf