Този пост е редактиран от Kasap; 01-02-18 в 22:49.
Гледам, че се хвалите, рекох и аз така. Киловати не засичам. От 15.12 до 15.01 сметка 251лв.
Този пост е редактиран от Kasap; 01-02-18 в 23:11.
[QUOTE=Kasap;860230]Не съм изцяло съгласен...Според зависи е .Много фактори играят роля.Аз например в едно жилище имам реална нужда от климатик два месеца,ама най много два в годината лятото .Зимата се отоплявам на ток.Вътрешен апартамент,двустаен.Сметката ,последната е 147 лева,за конвектор,радиатор,понякога духалка в кухнята,бойлер ,пералня,ТВ,ПС4,хладилник.Готви се на газ.В друго жилище до ден днешен в кухнята ми никога не е било под 17,даже онзи ден беше 22,а днес 20 градуса,без никога да е пускан отоплителен уред.В това жилище климатик - най много 3 месеца в годината.Останалото време - малко конвектор,малко климатик понякога.Много слънчев и топъл вътрешен апартамент. .Няма да ви казвам колко ми е тук сметката щото пак ще почнат подигравките относно ползването на гореща вода и т.н..Та аз например никога не бих могъл да избия голяма разлика в цената при мойте условия на ползване.Това за избиването от икономия е нелепо,както и показателите за разхода...Знаете колко относително и различно е при всеки.
Другото което е ,мисля си ,дори и при плътно целогодишно ползване (макар че много рядко някой си ползва климите целогодишно),няма да се получи разлика,която да изравни нещата да кажем за времеви период от 10 години ,колкото е да предположим средния лайфспан на една машина.Да не говорим,че едва след десетата година в случая вече започвате да излизате с едни гърди напред и да печелите от по скъпата си инвестиция.За 10 години я камилата я камиларя.Къщата може да е продадена,ние да сме в Мадагаскар,а до тогава кой знае какви чудесии на техниката ще излязат
Пони, прав си че всичко е много относително - утре добрите съседи ще се изнесат в друго жилище, а пенсиите отгоре ще спечелят от лотарията и ще почнат да се отопляват. Сметката е според близки до моите условия, дори е ревизирана значително. Надолу. Има дни, в които няколко пъти сменям режимите от отопление - на охлаждане. Поне 9-10 месеца/годишно климките ми работят.
А разборките с Рафаилиев са относно целесъобразността на инвестицията, а не - как да спечелим от нея.
Мисля че ruuni9 сподели че разликата в разхода между старите му климатици и новите с които ги смени не е толкова голяма .
При мен за януари 866кв или 156лв, три 12ки и една 16ка, на 24 градуса, не ги изключвам. Хубаво или лошо, толкова.
Значи грешката е при мен . Все пак някой беше дал такава информация .