Ето интересни измервания от последните часове. Направих следния експеримент: изключих климатика за няколко часа и закачих конвекторна духалка Делонги с мощност 2kW. Целта ми беше не да измервам кое харчи повече и кое помалко. Исках да измеря истинските топлинни загуби на помещението, като мотивацията ми е описана в този пост:
http://forum.setcom.bg/index.php/top...html#msg287929
Показанието от измерването с конвектора с електромера е дадено с плътен шрифт. Първото не е много актуално понеже в първите 5 минути не бях готов все още с инсталирането на конвектора към електромера, а и терморегулатора отне доста време за донастройка. Реално за представителна извадка може да се ползва второто измерване. То бе направено при +1 градус външна (отначало мислех че са +3, но бързо се усетих че съм поставил термометъра близко до прозореца на външната стена). Преместих термометъра в друга точка на терасата - далече от отопляваната стая и там той показа +1 градус. Наблюдението ми за вътрешната температура в стаята: на пода бе +21 градус, на тавана +26 а по средата на стаята между 23 и 24. Първия извод - по-лошо разпределение на температурата спрямо климатика - при климатика също съм ги мерил, като отклонението е не-повече от 2-3 градуса общо.
За мен обаче основна цел бе да намеря колко е топлозагубата на помещението при дадени вътрешни и външни условия. При консумациа от ел. мрежата от 1380W за час и коефициент на преобразуване 1:1, за мен бе ясно, че това е необходимата топлинна мощност за ПОДДЪРЖАНЕ в установен режим на отоплителния процес. От формулката:
Q = k (Твътрешна - Твъншна) се получи:
Q = 1380W (топлозагубите в помещението при дадените температури) = к (23.5 - 1) = к * 22.5;
от тук за коефициента К, който описва топлозагубите се получи: К=1380/22.5=61.3
Този коефициент К е важен, защото с помощта на него, и стойностите на външната и вътрешната темп. лесно по табличката с измерванията може да се определи COP фактора на климатика при различни условия. Също така на база на този коефициент може да се сметне и каква топлинна мощност ще е необходима за поддръжка на установен процес при различни други условия. Например при +20 градуса в стаята и +5 градуса външна се получава:
Q = 61.3 (20-5) = 919W
При външна -19 градуса и поддържана температура в стаята от +26 градуса се получава:
Q = 61.3 (26 - /-19/) = 61.3 * 45 = 2758.5W
Във всички случай при мен инсталирания модел климатик ги осигурява и работи под номинала (4.6kW). Сега, по подобен начин може да се сметне от табличките и COP фактора. Между другото измерването, което тече в момента е при еквивалентни условия (докато външната температура не е паднала много и при вътрешна от 24*), но с климатика за да мога лесдно и дирекно да сравня разликата в показанията при едни и същи условия и да съдя за COP-a на системата при външна от 0/+1 градуса.
ЕДИТ: След преминаване в установен процес се вижда че поддържащата ел. мощност е 390W. Външната температура обаче падна с 1.5 градуса спрямо предишното измерване с конвектора при установен режим. Какво излиза тогава:
Q = 61.3 {24 - (-0,5)} = 1501.85W топлинна мощност.
COP = 1501.85W / 390W = 3.85
П.С: Докато бях включил духалката (тя си лапа 2kW докато рабори), диска на електромера се въртеше с такава скорост че свят ми се завиваше . Но пък не постоянно - спира да си почине от време на време (да не се изтъркат лагерите , хехе). В интерес на истината до сега от инсталирането не съм засичал толкова интензивно въртене.