Ето интересни измервания от последните часове. Направих следния експеримент: изключих климатика за няколко часа и закачих конвекторна духалка Делонги с мощност 2kW. Целта ми беше не да измервам кое харчи повече и кое помалко. Исках да измеря истинските топлинни загуби на помещението, като мотивацията ми е описана в този пост:
http://forum.setcom.bg/index.php/top...html#msg287929
Показанието от измерването с конвектора с електромера е дадено с плътен шрифт. Първото не е много актуално понеже в първите 5 минути не бях готов все още с инсталирането на конвектора към електромера, а и терморегулатора отне доста време за донастройка. Реално за представителна извадка може да се ползва второто измерване. То бе направено при +1 градус външна (отначало мислех че са +3, но бързо се усетих че съм поставил термометъра близко до прозореца на външната стена). Преместих термометъра в друга точка на терасата - далече от отопляваната стая и там той показа +1 градус. Наблюдението ми за вътрешната температура в стаята: на пода бе +21 градус, на тавана +26 а по средата на стаята между 23 и 24. Първия извод - по-лошо разпределение на температурата спрямо климатика - при климатика също съм ги мерил, като отклонението е не-повече от 2-3 градуса общо.
За мен обаче основна цел бе да намеря колко е топлозагубата на помещението при дадени вътрешни и външни условия. При консумациа от ел. мрежата от 1380W за час и коефициент на преобразуване 1:1, за мен бе ясно, че това е необходимата топлинна мощност за ПОДДЪРЖАНЕ в установен режим на отоплителния процес. От формулката:
Q = k (Твътрешна - Твъншна) се получи:
Q = 1380W (топлозагубите в помещението при дадените температури) = к (23.5 - 1) = к * 22.5;
от тук за коефициента К, който описва топлозагубите се получи: К=1380/22.5=61.3
Този коефициент К е важен, защото с помощта на него, и стойностите на външната и вътрешната темп. лесно по табличката с измерванията може да се определи COP фактора на климатика при различни условия. Също така на база на този коефициент може да се сметне и каква топлинна мощност ще е необходима за поддръжка на установен процес при различни други условия. Например при +20 градуса в стаята и +5 градуса външна се получава:
Q = 61.3 (20-5) = 919W
При външна -19 градуса и поддържана температура в стаята от +26 градуса се получава:
Q = 61.3 (26 - /-19/) = 61.3 * 45 = 2758.5W
Във всички случай при мен инсталирания модел климатик ги осигурява и работи под номинала (4.6kW). Сега, по подобен начин може да се сметне от табличките и COP фактора. Между другото измерването, което тече в момента е при еквивалентни условия (докато външната температура не е паднала много и при вътрешна от 24*), но с климатика за да мога лесдно и дирекно да сравня разликата в показанията при едни и същи условия и да съдя за COP-a на системата при външна от 0/+1 градуса.
ЕДИТ: След преминаване в установен процес се вижда че поддържащата ел. мощност е 390W. Външната температура обаче падна с 1.5 градуса спрямо предишното измерване с конвектора при установен режим. Какво излиза тогава:
Q = 61.3 {24 - (-0,5)} = 1501.85W топлинна мощност.
COP = 1501.85W / 390W = 3.85
П.С: Докато бях включил духалката (тя си лапа 2kW докато рабори), диска на електромера се въртеше с такава скорост че свят ми се завиваше. Но пък не постоянно - спира да си почине от време на време (да не се изтъркат лагерите
, хехе). В интерес на истината до сега от инсталирането не съм засичал толкова интензивно въртене.

Новини
 Новини Форум
 Форум Актуално
 Актуално сървър
 сървър
 4495Одобрявам
4495Одобрявам

Първоначално публикувано от Minkoff
 Първоначално публикувано от Minkoff