Мисля че ще е полезно (особенно за непрофесионалистите) да се споделят и обсъдят и начините за изчисляване
на нужната мощност на климатика за охлаждане / отопление.
Аз примерно съм срещал от 60 W/m3 ( от фирма) до 95 W/m3 ( от форума). Ясно е че зависи от доста фактори - тип жилище,
изолация , прозорци и т.н.
Всяко мнение ще е добре дошло

Новини
 Новини Форум
 Форум Актуално
 Актуално сървър
 сървър

Отговор с цитат
  Отговор с цитат 

Първоначално публикувано от b.shterev
 Първоначално публикувано от b.shterev   постепенно му стана трудно и сега казах какво прави. Има особенност при мен която съм я обяснявал два/три пъти и затова да не се повтарям не изпадам в подробности всеки път, но пак ще кажа: топля две помещения 35м3+20м3 (общо 25м2 на 2.20 височина) климатика е в голямото, термометъра е до вратата която е постоянно отворена(та какво мери той си знае ама си е там бил винаги и не го местя - на 50см от пода е). Това е половин втори(последен) етаж от стара къща - дефакто повечето стени са външни. От горе гипсокартон с вата. първия етаж не се отоплява точно под мен, и помещенията които ми са съседни също. Получават се големи топлозагуби - знам че е така. Мислим да слагаме външна изолация ама остана за догодина евентуално. Ако се наложи ще сложим в малкото една 7мица - ако зимата е мека обаче, може да ни се размине - което силно се надявам, щото ми е само до купуване на климатик сега.
 постепенно му стана трудно и сега казах какво прави. Има особенност при мен която съм я обяснявал два/три пъти и затова да не се повтарям не изпадам в подробности всеки път, но пак ще кажа: топля две помещения 35м3+20м3 (общо 25м2 на 2.20 височина) климатика е в голямото, термометъра е до вратата която е постоянно отворена(та какво мери той си знае ама си е там бил винаги и не го местя - на 50см от пода е). Това е половин втори(последен) етаж от стара къща - дефакто повечето стени са външни. От горе гипсокартон с вата. първия етаж не се отоплява точно под мен, и помещенията които ми са съседни също. Получават се големи топлозагуби - знам че е така. Мислим да слагаме външна изолация ама остана за догодина евентуално. Ако се наложи ще сложим в малкото една 7мица - ако зимата е мека обаче, може да ни се размине - което силно се надявам, щото ми е само до купуване на климатик сега. все пак съм по тениска с къс ръкав - не е за оплакване работата още. Ай наздраве и благодаря за компанията
 все пак съм по тениска с къс ръкав - не е за оплакване работата още. Ай наздраве и благодаря за компанията  .
.