Първоначално публикувано от
enkov И мен ме интересува точно въпроса от топика, не от офтопика - по-конкретно, както сме дискутирали тук, сега както застудя доста, климатика ми (а от разговори с познати, както и тук във форума преди 1 година, когато пишех по-често тук), на AUTO климатика не винаги поддържа зададената температура, а по-ниска с 2 или 3 градуса, което дразни. Ако го сложа на 1 или 2 чертички (климатика ми е Carrier XPower Silver и има Auto, 1, 2, 3 чертички) и си ги поддържа доста успешно градусите (на 1 ги държи с половин градус по-ниско, на 2 ги кове, но много вятър прави).
Да, меря и искам градусите на термометъра на бюрото ми (70-80 см над земята, защото по цял ден работя на компютъра, това си ми е работата), а климатика мери горе.
Напоследък съм доволен от вентилатор на 1. Споделете вашите как се държат? Да поясня, моят на Ауто държи някви минимални обороти на вентилатора повечето време, а на 1 и 2 ги държи доста по-високи (пак си ги регулира, разбира се, както и на Ауто понякога се втурва да прави ураган).
Ясно ми е, че за да поддържа 20С при зададени 23С на вентилатор Ауто и да поддържа 22.5-23С при зададени 23С при вентилатор 1 или 2 - се вкарва различна топлинна мощност в стаята, чудеса не стават. Въпроса е каква е точно зависимостта и влияе ли това на COP/EER (ако има такава и за охлаждането лятото)?
Иначе си плащам 115-150 лв на месец, най-вече заради майка ми с нейния радиатор (изрично не иска климатик в нейната стая, духало й, бръмчало й). И 5-10 лв повече или по-малко не са ми проблем, но ми е интересно като постановка!