Според мен UE на Панасоник не е много подходящ за спалня, пък доколко ще се справи, не се наемам да прогнозирам. Трябва някой ползвател на тази серия да сподели.
Според мен UE на Панасоник не е много подходящ за спалня, пък доколко ще се справи, не се наемам да прогнозирам. Трябва някой ползвател на тази серия да сподели.
За 1000 лв. по-хубав климатик няма. Работи и при -25. Това е за 14Н2, за другия нямам наблюдения. Може и по-добър да е, но не гарантирам.Първоначално публикувано от dimdeep
Здравейте!
Аз също съм за съветСлед доста четене из форума се спрях на следните климатици (цената не е определяща):
-Fujitsu General AWYZ14LB NOCRIA
-Fujitsu General ASYB 12LDC plasma
(Не съм включил 18LDC, заради по-високата консумация)
От Варна съм, помещението е 28 кв.м с височина 2.60, Г-образно, тухла, изолация отвън, изложение северозапад с доста прозорци на тази стена(ПВЦ обикновен стъклопакет), последен етаж с плоча отгоре.
1) Смятате ли, че 12LDC би се справил със задачата през студените зимни дни/нощи?
2) Недостатък ли е липсата на plasma филтър при Nocria-та?
3) Кой от двата климатика би бил по-икономичен (ще се ползва предимно за отопление)?
12-цата няма да се справи при доста студено време, а ти търсиш основно отопление.Разхода зависи много повече от топлозагубите, а не толкова от машините, защото и двете са висок клас.Заложи на НОКРИЯ-та.Другия ти вариант е FTX50G на ДАЙКИН той е 1700 лева с монтажа.
Благодаря за съвета, edi1!
Ще се спра на НОКРИЯ-та, въпреки че е по-скъп.
Естествено че духането на въздух със стайна температура не е комфортно, обаче всички климатици с които съм имал досег така или иначе при изключване на компресора продължават да въртят въздуха за да мерят стайната температура и създават чувството за течение.Първоначално публикувано от rist
Сега ще пробвам малко логически разсъждения. При при настоящите външни условия конвенционалните климатици и инверторните с висока минимална отдаванa мощност - 1,2-1,5kW, работят примерно 3-5 мин и почиват 10-20 минути. Какво се получава: режимът на въртене на стаен въздух при изключен компресор създавайки чувство за леко течение отнема почти цялото време от работата на машината. Това гарнирано с леки пропуквания, шум от фреона и вентилатора при редките включвания на компресора.
Сравнявам с моята Тошиба – В момента нон-стоп работи с консумирана мощност 55-80 W. Дебита на вентилатора субективно го преценям да е същия както и когато компресора е изключен. Значи 100% от времето си машината работи излъчвайки хладен поток тъй като 300-400W топлинна мощност не могат да загреят въздуха за да се усети като топъл. Обаче 3-4*С по-топъл въздух все пак носи по-добър комфорт отколкото въртенето на изцяло хладен. Машината практически е безшумна през това време. И така да обобщим: 70-90% от времето слаб хладен поток = дискомфорт, срещу 100% работа с „леко позатоплена” въздушна струя. Всеки да си преценява кой начин на работа му допада повече. Честно казано с нетърпение чакам да се позахлади та да се позатопли изходящата струя.
И всички тези размишления заради малките килийки в които живеем. Да имам дневна 30-40 м2 пък да видим дали ще мисля за хладния поток при неработещ компресор или при ниска мощност или за горещ поток в лицето при пълна мощност…. Дрън Дрън.
Не знам кои са тези модели, които въртят вътрешния вентилатор при изключен компресор и създават хладна струя. Моите не въртят или ако има някакво слабо въртене за спомагат следенето на температурата, то въртят толкова леко, че не може да се усети въобще.
Прав си за това, че всеки трябва за себе си да прецени кое му е по-приемливо, но честно казано мисля, че твърде много се преекспонира този въпрос в този форум. Не знам по други подобни форуми дали му отдават на този въпрос толкова внимание.
Ако се загледаш в моделите за японския пазар, само топ моделите стигат до нисък минимум и висок максимум, а другите разботят в много по-малък диапазон. Сега това, че до момента само Тошиба и Саньо са успели или искали да слезнат до такива минимуми е въпрос на фирмена политика, нисък минимум по-нисък АПФ. За европейския пазар пак само Тошиба слизат до много ниски минимуми реално, а самия факт, че фирми като МХИ записват по-ниски от реалните си минимуми, за мен говори, че всички се оптиват да отидат до там.
Здравейте.Кажете ,някакво мнение за CS/CU XE12LKE-3 добър ли е?
Моля обяснете ми защо е добре нисък минимум ...постоянно гледам се коментира като плюс и добра характеристика. Защо е толкова важен този параметър?
Мерси предварително
При нисък минимум =по рядко изключване на компресора= липса на колебания на температурата или почти липса на колебания(които се получават при изключвания на компресора)= по-постоянна температура= по-голям комфорт за човека.Моето лично усещане за комфорт е температура между 25.5 градуса и 26.3 градуса-това е идеалния температурен диапазон, при който дори мога да заспя, без да съм завит и като се събудя да не съм схванат.Изобщо ниския минимум води до избягване на Йо-Йо ефекта на поддържаната температура в отопляваното помещение.Първоначално публикувано от BillyJ
Здравейте!
И при мен дойде момента да се обзавеждам с нови климатици и се разрових в сайтовете и форумите. Изчетох доста голяма част от раздела за климатици в този форум и останах с впечатлението, че повечето от вас знаят доста за климатиците. Реших да поискам съвет!
Ще слагам климатик в спалнята и смятам да сменя този в хола:
За спалнята - 12 м2 / 32 м3 - панел, последен етаж, външни стени: 1.северна на калкан и 2.изток с ПВЦ дограма.
Външните стени и тавана са изолирани с гипскартон с 5см минерална вата, пода е на ламинат, под мен не се отоплява.
За хола: всъщност е Г-образно помещение (сляти кухня и хол) с приобщена тераса на кухнята общо около 28 м2 / 72 м3. Хола е около 15 м2, кухнята 10 м2 и терасата 3 м2. Хола е с северна стена на калкан и остъклена западна тераса(неприобщена), кухнята е с приобщена западна тераса и южна стена към съседи, които отпляват. Под мен се отплява само кухненската част. Всички външни стени и тавана са изолирани с гипскартон с 5 см вата.
Климатика, който ползвам в момента за отопление е OSAKA CH-19-N конвенционален 1,8кВ/5,8кВ, монтиран на северната стена на хола, точно срещу кухненската част. Стана на 5 год. и доста взе да шуми вътрешното тяло, а и много големи температурни разлики, въпреки че перката върти и при изключен компресор(доста пада темп преди да се "сети" да включи компресора).
На практика досега отоплявах с него и коридора и спалнята (за която също ще купувам) с изключение на най-студените дни, когато е под -15. Тогава се налагаше да затварям вратите и да спя в хола.
От Варна съм и тук рядко има темп. под -5. Гоня температура от 22-23 - жената е зиморничева и лятото сме на 25-26 зададена.
Моля за съвет какво да взема за двете помещения - мисля за до 2000-2500 за двата (без монтаж). Може и повече, ако наистина си струва, но като цяло не ми се инвестира много. Важно е да са тихи и естествени по-икономични.
Нямам претенции за този в спалнята да е нов, но на хола държа на това. Може да са различни марки (даже по-добре) за проба. Държа на инвертори (особено за спалнята) за да са по-тихи.
Търся съвет повече от гледна точка на марка и капацитет(дебит), защото с този конвенционален нисък клас нямам представа какво да очаквам от (на какво е способен) един добър инвертор. 19-ка конвенционален ми е малко в повече за голямото помещение, но не знам какъв инвертор ще е оптимален 12-ка или 14-ка или повече? И каква марка? Какъв клас? Помагайте!
Благодаря предварително на отзовалите се!
ivelin75 за хол+кухня този FTX50GV http://www.mmc.bg/admin/pics/34_3_FTX20-71J(G)_komfort_invertor_2010.pdf и за спалнята този http://www.bulclima.com/klimatici-i-...eral/asha07lgc![]()
За хола съм съгласен за FTX50G. Може и Нокрия 14, но е по-скъпа.
За спалнята 7LGC, FTXS20G или пък някое истинско японче 22-ка втора ръка - Тошиба или Саньо.
Здравейте,
Искам да помоля за съвет относно избора на климатик за следната стая:
Спалня, 13 м3, южна с изолация и нова дограма. Стаята е топла,
по принцип целия апартамент е топъл.
Не мога да преценя кое ще е най-доброто. Възможно да се отваря стаята към
коридор и хол от другата страна, там има 12LGC.
Предлагат ми Daikin FTX25JV или Mitsubishi SRK25ZJ.
Първо се бях насочил към 09LGC, защото този в хола го ползвам от 2 зими и съм доволен.
Става въпрос за Варна, досега не съм имал проблеми с отоплението.
Та чудя се дали първите два ще се справят добре, защото ако трябва да е 35-ца
цената става друга и за двата модела.