Първоначално публикувано от
gako Здравейте,пред сериозна дилема съм относно отоплението на 3 малки помещения.Първо мислех да сложа мулти сплит поради липсата на място за външните тела,но ме разколебават,че така лесно мога да остана изцяло без отопление,ако стане нещо.Пък и имало и други негативи на мулти сплита.Та реших на първо време да поставя един климатик да видя как ще е с един и ако успявам да отоплявам качествено поне двете помещения мога да остана и само с него,а ако не се получават нещата ще мисля къде да търся място и за втори климатик.Ще кача и примерна схема.С червено и синьо съм отбелязал възможните места за монтаж на вътрешните тела.Като цяло смятам,че е най-удачно да бъде на мястото отбелязано с червено.Идеята е да монтирам там климатика(помещението е кухня с всички там уреди-фурна,котлони,хладилник)и да отоплява коридорчето,а ако държа вратата отворена на другата стая дали мога да разчитам на някакво влияние и да успявам да я затоплям малко от малко макар и с по-голяма разлика от другите стаи.Примерно,ако поддържам 22-23 в другите помещения примерно в спалнята да е от рода на 16-17 примерно.За този вариант съм,защото винаги в спалнята може да се пусне нещо друго за 30мин.преди лягане и да се доподгрее.Въпросът само реалистично ли е да очаквам такива неща?
Също така съм се насочил към климатик втора употреба,защото си мисля,че ще се справя по-добре от европейските модели пък и става въпрос за гр.Пловдив все пак
.Какъв климатик бихте ми препоръчали да поставя.Важно нещо забравих да уточня стаите са с гипсокартон и се затоплят сравнително бързо,а едната външна стена има и външна изолация.Прозорците са сменени с ПВЦ дограма.И едно уточнение стаите са малко по-ниски на около 2,30 е височината им.Така,че кубатурата спада малко.
Та надявам се на вашите съвети за избора на климатик.Както бях казал търся решение ,което да е топлещо без да се изхвърлям с парите.Екстрите на машината са без значение трябва ми само да топли.