Ха добър опит Велев. Жалко, е че "спец" като Вас, дава мнение базирано на личният си интерес (финансов), а не базиран на технически факти. Реотани за дрениране и за подгрев на картера са нужни на всяка машина, която ще работи при екстремни минусови температури. Жалко, е че забравяте, че във форума освен лаици, пишат и хора с опит, които ще Ви се смеят. Да не забравяме, че с радост монтирахте китайки с румънски произход, предвидени да топлят до -7С.
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
В техном@ркет има проможия на някои модели климатици. На мен ми трябва 12-ка за зимата и се чудех LG D12RN как се справя и дали си заслужава за 1120лв без монтажа. SEER 7,1 SCOP 4,6.
EDIT: Мислях, че модела е D12 а суфикса е за цвета май не е така климатика от сайта на ЛГ същия ли като този в техномаркет?
Този пост е редактиран от Zygot; 28-07-16 в 17:14.
Според мен модела не е лош. Внимавайте само с "безплатният монтаж" и задължително да вакуумират.
Доброто вакуумиране колко време продължава ?
Климатика не е с 'безплатен' монтаж. Мисля да се доверя на външна фирма. Това са му характеристиките: LG D12RN | LG Electronics DE
Водещото при избора ми е COP/цена на придобиване. Щом/комфорт етц са на заден план за хол/всекидневна или поне така си мисля.
Да знаеш че Технотата в Русе ми бяха казали, че ако монтажа не се извърши от посочената от тях фирма, в този случай гаранцията отпада.
В това отношение по добре от Емаг.
Във Варна ми бяха казали точно обратното- може да е всяка фирма поне относно климите на Панасоник. И така направих, но не съм тествал гаранцията в интерес на истината.
Хора как купувате техника, без да четете условията в гаранцията? Вярно, че България е в ЕС и законите защитаващи правата на потребителите са едни от най-добрите в целия свят, но потребителите трябва да си четат условията в гаранционната книжка.
Ако знаеш какви глупости се изписват в гаранционните карти, няма да повярваш! Като например, че дистанционното управление на телевизора или климатизатора, както и зарядното устройство на мобилен телефон или слушалките към него, не влизали в гаранцията Сякаш са консуматив...
Глупости или не трябва да си знаеш правата и задълженията. Иначе как ще промениш глупостите?
Ако си направил една excel-ска таблица(модел<--->COP/цена на придобиване),както предполагам ,се чудя как не е победил някой finlux. Това е много некоректна постановка.
- - - - - - - - - -
Както виждаш по характеристиките това са два различни модела.Последната буква на суфикса май определя годината на модела.
Finlux не е сред моделите от които избирам и екселска таблица нямам все още.
Чувствай се свободен да споделиш ефективен климатик в границите до към ~1,5к лева. Другите параметри които вземам в предвид са:
- минимум по този параметър отпадна един Дайкин FTX35K с SCOP 4,74 и максимум 4,8kW.
Цената е важна за мен, че иначе щях да карам на конвектор, ако не си правех сметката.