Едва ли, освен може би ZMX-S на Митсу Хеви.
Едва ли, освен може би ZMX-S на Митсу Хеви.
От 10 години ползваме Hitachi Rac E14H2 предимно за отопление, но тази година поради рекордните жеги и за охлаждане. Вътрешното тяло взе да издава странни звуци от време на време, та започвам да се подготвям за "наследник".
Признавам си че от 124 страници за тази година в темата съм прегледал само 2-3 и се отказах. По спомени от преди години когато съм чел подобна тема е много трудно да се отсеят личните пристрастия от професионалните мнения. Ще съм благодарен за някакви начални насоки за модели от които да започна и евентуално ако има калпави модели от добрите марки от които да бягам.
В къщи не обичаме да затваряме вратите, както и да стоим на студено. Апартамента ни е хол около 25кв.м, коридор 8кв.м и 2 спални по 12кв.м. В двете спални имаме конвектори. Климатика си работи денонощно на 22-23 градуса, като според студа навън пускаме и 1 или 2 конвектора в спалните (където е около 20градуса). Голям бонус е че имаме около 7м прозорци в хола, който е с югозападно изложение и понякога при ясно време и външни температури около 0, климатика си почива, защото вътре е 25 градуса.
Когато навън мин. температурите са над 5-6 градуса, нагласям климатика да се пуска 1 час преди да се приберем. Много ми се иска да мога да го настроя да работи примерно през деня на 20 градуса и 1 час преди да се приберем да вдига на 23 например. За сегашния търсех такова решение с универсално дистанционно с макроси, но за съжаление така и не успях да го "обуча" за хитачито.
Попаднах на някаква информация, че някои модели може да се командват през телефон, което ако работи ще е супер.
Системи за филтрация/пречистване на въздуха мисля че ще ми е полезна екстра (Пловдив е сред най-прашните градове).
Дизайна почти не ме интересува - стига да се събира на мястото на сегашния.
1. За какъв вид помещение ще се ползва климатизатора - търговско, жилищно, офис, магазин и т.н?
Жилищно
2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване-охлаждане и отопление) ще се ползва климатизатора?
Предимно отопление
3. Каква е:
а) квадратурата и кубатурата на помещението;
27кв.м, като 6 от тях са бокс т.е. реално го смятам 25кв.м., съответно 62куб.м.
б) вида на дограмата и стъклопакета (дървен/ПВЦ/алуминиев, двоен/троен стъклопакет, КА или друг вид);
ПВЦ + бяло стъкло
в) квадратура на прозорците;
Около 10кв.м
г) изложението на помещението
Югозапад
д) етаж на помещението в сградата, особености (мансардно, мезонет, има портал и в коя част е или други особености)?
е) какво е предназначението на помещението- хол, спалня, детска, всекидневна и т.н;
Хол
ж) в къща или апартамент е плануваното за климатизиране помещение?
Апартамент
4. В коя част на България и по възможност в кое населено място е помещението/сградата?
Пловдив
5. каква е желаната температура за поддържане лято/зима?
Зима 22-24 градуса, лято - 26
6. Има ли изолация на стени/таван, на кои от тях има и на кои не какъв е вида и дебелината на изолацията?
Външни стени от итонг, без изолация
7. Има ли електрически уреди в помещението в което ще се монтира климатизатора и какви?
8. Каква сума е приготвил за покупката на климатизатор.
1500-2000
9. до каква външна температура зимата/лятото ще разчитате на климатизатора за отопление/охлаждане?
-15 до +40
10. Ако имате възможност качете схема на помещението показваща точно геометрията му, разположението (или предвиденото разположение на мебели), прозорци и врати и друго което счетете за важен фактор свързан с геометрия и разположение на мебели.
Щом до сега си карал с 14-ицата Н2, една 12-ица LUC ще е подходяща.
valyo, предвид условията на помещението, може да обърнете внимание на следните модели:
edi1 е споменал вече един,Toshiba RAS-B16N3KV2-E Suzumi Plus, Toshiba RAS-16BKV-E~RAS-16BAV-E Mirai, General Fujitsu ASHG12LTCA, Toshiba RAS-B13N3KV2-E1 Suzumi Plus, Gree GWH18KG-K3DNA6G Change, Daikin FTX50GV~RX50GV Comfort.
Георги погледнете МХИ 20zmx-s. Точно ще пасне на помещението и бюджета.
По-мощна е, но няма смисъл според мен. 20цата е модела проектиран за вашата спалня, а и ще има достатъчно запас. Отделно е по-евтин.
Благодаря! Разгледах моделите - харесах си Ashg - 12LUCA по чисто аматьорски причини - произведен в Япония, на хартия за 31кв.м.. В раздела за дайкин нещо много негативни мнения мернах - за понижаване на качеството на "евтините" модели и т.н. Може и аз да се бъркам..
Произведен е в Китай, не Япония. Марката е японска.
Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Машината не е лоша, просто не е правена в Япония, това искаме да кажем.А ако отношенията ви започват с лъжа, не знам как ще завършат?
Здравейте
Бихте ли ми помогнали с избора . Детска стая 12 к. м. изолация . Южна . Догрма с прекъсат термомост. През деня врататае постоянно отворена с идея да отоплява коридора.Останалите две стаи са отопляеми също с киматик. Избора ми е между : MITSUBISHI Heavy SRK25ZMX-S/SRC25ZMX-S ; TOSHIBA RAS-10G2KVP-E/RAS-10G2AVP-E Daiseikai 8 и LG H09AK-NSM/H09AK-UL2 ATHENA