От 3-те посочени Митсубишито е най-добрия избор.
От 3-те посочени Митсубишито е най-добрия избор.
Би ли се обосновал защо?Или защото е Мицубиши.
За жалост стаята не е отоплявана от години и не знам, но по някоя формула от форума го смятах горе-долу толкова: 35 кубика * 90 вата = 3150. Виждал съм и формули * 52 вата, сигурно в тези 90 вата е включен запас. Това, което ме интересува повече е дали наистина когато температурите са под -10, нужните киловати за същата стая са почти двойни?
Двойни са нужните киловати, но това не бива да те притеснява. Важна е средната стойност на температурата през зимата и на нейна база се смята машината. За такава стая в Пловдив не са необходими повече от 1,5 kWh, за да се поддържат 21 градуса. Във Враца ще са малко повече. През няколкото дни с екстремно ниски температури може да се ползва допълнително електрически радиатор, примерно. В такова време, освен че климатизаторът не отоплява ефективно, не харчи и ток. Така, че не се притеснявай за излишни разходи. Да монтираш голяма машина в тази малка стая ще е лош избор, заради бъдещия целогодишен дискомфорт на обитателите. Компромисен вариянт би могъл да бъде т.нар. хиперинвертор с нисък минимум, но ще надвиши бюджета.
"Компромисен вариянт би могъл да бъде т.нар. хиперинвертор с нисък минимум, но ще надвиши бюджета."
09LT има ли достатъчно нисък минимум или имаш предвид по-скъпи климатици от него на други марки?
Когато температурите спаднат под -10, коефициентите на повечето климатици са около 2~2.5. Тоест климатикът ти на час ще харчи по 1 киловат ток, за да получиш около 2 киловата отоплителна мощност.
В Свищов в големите студове, в напълно неизолиран хол, една електрическа духалка 2 киловата бичеше денонощно докато успее криво-ляво да позатопли.
Според мен си търси стандартна 12-ка, примерно:
Mitsubishi SRK/SRC 35 ZM-S
LG H12AL
Panasonic Z12SKE
А с останалите пари удари една вътрешна изолация стиропор на тавана + двете външни стени и работата ще заспи.
Този пост е редактиран от Jack Krauser; 03-08-16 в 00:43.
Джак, предполагам, че Dexter89 ще държи прозорците предимно затворени в големите студове. След като някой си е изсмукал от пръстите 3150W отоплителна мощност за това стайче, значи, че ще пуска и половин духалка заедно с климатизатора. Апропо, духалката е най-тъпия и дискомфортен отоплителен уред. Китайска пръчка-конвектор от 25 лева с ДДС би доставила тройно по-добър комфорт. Може да работи на един или 2 киловата, по избор
Получавам противоречива информация от фирмите, вероятно най-добрата позиция за климатика е в противоположния ъгъл на леглото за да не духа срещу него или срещу мястото (врата или прозорци) където ще има най-големи загуби. В случай, че няма как да се сложи точно там, има 2 мнения: -да не се слага над спалнята, за да не духа -да не се слага срещу спалнята, няма никакъв проблем да е над спалнята защото няма да духа вертикално надолу, следователно въздуха ще минава над хората на спалнята Бих се радвал ако повече потребители ми кажат техния опит за позицията на климатика, дали ще създава дискомфорт ако е на позиция 1 или 2 и настроен да духа хоризонтално? Screenshot by Lightshot
В малка стая се монтира над спалнята. В голяма спалня се монтира перпендикулярно на нея и на отстояние от ъгъла и поне 150 см. Тогава се спи комфортно. Лично преживяване. Ако е преизчислена машината за обема на помещението, не я ползваш по време на сън. Не става.
Какъв климатик хареса? Ако го слагаш над леглото трябва да си абсолютно сигурен, че помни положението на клапата при спиране на тока. При мене мигне ли тока Тошибата пуска клапата надолу и ако е над легло ще почне да духа към него. И друго, на отопление клапата надолу или до 45 градуса наклон иначе топлиш тавана.
- - - - - - - - - -
...значи между леглото и бюрото, малко може да подухва на седналият зад бюрото, но при ниска степен на вентилатора ще си преживее...
Миланов, слагай един UPS на проклетата тошиба или и откачи клапите от мотора. Ще си решиш проблемите занапред
Ps: Само проблема с тракането при земетресение не мога още разреша, че инерциалния сензор на захранването ми сработва едва над IV степен по скалата на Рихтер
Под климатика зимата няма нищо....вее на паркета...и позаскърца малко паркета...така
, че с веенето на климите трябва да се внимава...
Декстер, а външното къде ще е? Има тръби, кондензен маркуч...
В крайна сметка реших, че не си заслужава 9-ка LT и ще взема 12-ка LMCA. Като позиция ще е най-добре да е на втората, заради мебелите, които ще има и така има и контакт близо. Няма да е проблем да не се ползва по време на сън ако духа или шуми. Външното ще е отстрани на къщата, предложиха ми по-дълги стойки за да създава по-малко влага на стената, чудя се дали да капе до къщата или да искам да го сложат малко по-високо и по някакъв начин да се отведе да се стича по гаража? Screenshot by Lightshot
Определено си заслужава LT-то. Виж ако не ти се дават 500лв отгоре е друг въпрос.
Има ли по-лош избор за малка спалня от 12LMCA?