Външното тяло на един дайсейкай 5-та серия, преди 3 години, едва не падна от стената, заедно със стойките. Вакуумирането му, преди това, беше само за парлама. Малко преди него се наложи да чета как се захранва етерията на Панасоник и да превеждам на електротехника, щото не знаеше. Но пък беше перфектен с хладилната част. Много фирми наемат временно персонал за през лятото, за да посрещнат голямото търсене. А това са хора, виждали климатици на рекламни снимки по модните списания. Да се сетиш за климатизатор тогава, когато ти припари на з@дника@, е тъпо. Много тъпо! Същото е да се сетиш, че има нужда от ремонт или профилактика през споменатите четири месеца.
Dodo, климатици се монтират 12 месеца в годината, също толкова и се ремонтират. Зависи кой ,кога и къде му скимнало да купи, премести, демонтира, ремонтира. В активните сезони( лято/ зима) просто времето никога не стига! Август се води отпускарски месец, ама само за парламентаристите, останалите почиваме ако има възможност.
Sent from my MI 4LTE using Tapatalk
Колеги
Никой ли няма впечатления от изброените от мен модели?
Идеята е да отоплявам с един климатик цялото жилище, спрял съм се на тези климатици:
http://www.daikin-sofclima.com/bg/p3...fessional.html или http://www.daikin-sofclima.com/bg/p5...fessional.html
Какво бихте ме посъветвали вие и мога ли да се побера в рамките на този бюджет?
1. За какъв вид помещение ще се ползва климатизатора - жилищно нова тухла
2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване-охлаждане и отопление) ще се ползва климатизатора - за целогодишно ползване (отопление и охлаждане)
3. Каква е:
а) квадратурата и кубатурата на помещението - ~90м3, 40м2;
б) вида на дограмата - PVC;
в) квадратура на прозорците;
г) изложението на помещението - юг, югоизток;
д) етаж на помещението в сградата - среден етаж;
е) какво е предназначението на помещението- всекидневна, малък коридор и спалня;ж) в къща или апартамент е плануваното за климатизиране помещение - в апартамент
4. В коя част на България и по възможност в кое населено място е помещението/сградата - гр. Варна
5. каква е желаната температура за поддържане лято/зима - желана температура през зимата 21-22 градуса в спалнята и 23-24 в дневната
6. Има ли изолация на стени/таван, на кои от тях има и на кои не какъв е вида и дебелината на изолацията - 5 см. изолация на тавана , 10 см външна изолация и само една външна стена?
7. Има ли електрически уреди в помещението в което ще се монтира климатизатора и какви - хладилник, печка, аспиратор, микровълнова?
8. Каква сума е приготвил за покупката на климатизатор - 2000 лв.
9. до каква външна температура зимата/лятото ще разчитате на климатизатора за отопление/охлаждане - Това е основният уред, с който жилището ще се топли и охлажда, затова трябва да работи при всякакви температури възможни за гр. Варна
10. http://store.picbg.net/pubpic/36/1D/...ab1ca1361d.png
ЗАБЕЛЕЖКА: Червените стени са външни, зелените са прозорци, квадратурите на 2-те стаи са малко по-големи от описаното - дневна 25.5м2 , спалня 10,5 м2.Написал съм как са разположени електроуредите и къде смятам да е климатика, притеснява ме единствено, че разстоянието от печката до климатика ще е около 40 см., но ако го сложа в дъното на всекидневната ще циркулира ли добре въздуха и в двете стаи?
Искам да подчертая, че жилището е тухла, с много добра външна изолация, изолация на тавана и отопляеми апартаменти отдолу и отгоре.
Този пост е редактиран от miss; 02-08-16 в 12:00.
Благодаря.
Надявах се колеги да споделят впечатления за изброените модели-как се държат в студа,разход и др.
Към miss. Няма как да стане с един климатик. Ако спалнята беше преходна да пробваш, но така през коридора трудна работа.
И климатика до печката... ще се напълни с мазнотия за нула време.
Затова се допитвам до вас. Ти какво предлагаш да направя? Да сложа климатика от другата страна на прозореца, но така според мен е абсурд нещо да стигне до спалнята? Другия вариант е с 2 климатика както казваш ти, но ще мога ли да сложа хубави климатици за тези пари?
Сложи климатик във всекидневната над пералнята да духа към коридора и спалнята. Ако ти стане много студено може да пускаш конвектор да помага в най-студените дни с поне 2°С разлика в помещенията.
FTXM35M
Така, аз в 9..10кв.м. може би няма да мога да изтрая климатик, освен ако не е с много малък дебит турбината. Извикай си фирма до огледа на място. Има правила за мястото на вътрешното и това място зависи и от обзавеждането. Не е удачно да е срещу легло/диван, да духа към масата на която се храните, да духа в гърба на седнал на бюро някой нещо да свърши. Сега вземете за едната стая, другата година за другата.
Както препоръчахте, най-вероятно ще взема Fujitsu 09ЛТ, все още обикалям за да избера фирма за това ми е интересно дали са ме излъгали на 2 места, където изглеждаха компетентни: 1)на едното казаха, че ще е достатъчен 09LMCA, най-продавания модел за 1280 с включен монтаж 2)на второто (след оглед на място), казаха, че за тази стая си трябват поне 3KW, обаче като температурата е под -10 градуса мощността спада с до 50% следователно максимума, който ще ми трябва е 5-6KW и деветка няма да се справи, предложиха 12LMCA за 1300, 12LUCA или 12LMCBN за 1650 и вече ако е ЛТ тогава може и деветка за 1900, все с включен монтаж
А кой от двата модела на Дайкин е по-хубав и с какво, защото във всеки сайт дават различна информация.
FTXM35M PROFESSIONAL BLUEVOLUTiON 2016
Daikin FTXS35K Professional
Този пост е редактиран от Aleksandars; 02-08-16 в 21:12.
@Dexter89, с колко киловатчаса точно отопляваш тази стая през зимата?
Здравейте,колебая се между тези три климатика които ще използвам главно за отопление.Помещението е спалня(13м2)като мисля да отоплявам и коридора заедно с нея(11м2) Общо 24м2 или 60м3Изложението на стаят е североизток в къща(София) ет.2.Къщата е с ПВЦ дограма и външна изолация.Тааа,кой от трите да избера като съотношение цена-качество-ниски сметки?За хола+кухня(37м2)ползвам Daikin FTXR42 Ururu Sarara и целта ми е с покупката на един от тези три климатика да отоплявам хола спалнята и коридора.
Инверторен климатик Hitachi RAK35RPB/RAC35WPB PERFORMANCE, 12000 BTU, Клас A++
Инверторен климатик Fuji Electric RSG12LMC/ROG12LMC, 12000 BTU, Клас A++
Инверторен климатик Mitsubishi Heavy SRK35ZM-S/SRC35ZM-S PREMIUM, 12000 BTU, Клас A++