Важи. Ако искаш да си спокоен, оразмерявай си машините при 75W/м3 по номинална мощност на отопление.
Важи. Ако искаш да си спокоен, оразмерявай си машините при 75W/м3 по номинална мощност на отопление.
С нисък минимум при охлаждане имате по-нисък разход, но може да се сдобиете с малко неприятен аромат.
Благодаря за бързите отговори. Може ли малко повече подробности за аромата
Нямаше ме в страната през големите студове и не разбрах. Бях дал инструкции и трите машини да не се спират, не се е налагало ползването на допълнително отопление, а температурите са били навсякъде +22 градуса сутрин и привечер. +20 през нощта и незнайно колко от 8.00 до 16.30 през деня. Ето общите енергийни разходи на къщата (етажа) по месеци: 530 kWh до15.12.2015; 730 kWh до 15.01.2016; 740 kWh до 15.02.2016 и 500 kWh до 15.03.2016. Всичко е на ток.
При работата с ниска мощност се образува малко или никакъв конденз на вътрешното тяло. То обаче се навлажнява и завъжда разни гъби и др. миризливци. Ако има по-обилен конденз, ламелите се измиват и не се задържат вмирисващи се гадости. Китайските ми конвенционални климатици никога не са мирисали-за разлика от японските ми "хиперинвертори" с нисък минимум. Но пък на отопление- е няма такъв кеф.
А като работи on/off на 200-300W конденза, който не се е оттекъл и седи между ламелите при off турбината го изпарява и го връща пак в стаята. Като влезеш въздуха ти се струва влажен. И on/off-на охлаждане не е много добре, по-ниски градуси и отворени врати.
Пускай го на "Изсушаване". Хем охлажда, хем изсушава.
На изсушаване (на топлообменника) работи само вентилатора на вътрешното без намесата на компресора, поне при Хитачито е така. Уруру-то е друга риба обаче.
Охлажда го и му отделя водата, ама когато ти трябва най-много е неприложимо.
Това изсушаване е за тропиците - жега и влага.
Чрез сух и студен въздух. Отделно може да се задава каква влажност да поддържа-40, 50 или 60%. Разликата с Урурото мисля, че е само в овлажняването в режим Отопление и входящата аспирация. Лично за мен това овлажняване е излишно. Когато направят "Изсушаване" при "Отопление" и аз ще си взема Уруро-Сарара.
Топлозагубите не съм се нагърбвал да ги смятам, но най-общо казано - дограмата е 5 камерен трокал на 32мм стъклопакет с 4мм енерджи стъкло и 6мм бяло отвътре, на тавана е с 10 см вата и кнауф а от вън е с 8см стиропор 15кг/м3, при монолитна кооперация и 3 външни стени (източна, южна и западна).
Температурата трябва да е нормална, 21-22 градуса, но не ми се иска да се товари машината и да плащам солидни сметки за ток, защото идва малък климатика.
Като заключение си мисля, че ако е 1 климатик трябва да е с номинал 7 кв + или ако са 2, да бъдат по 3-3.5 кв.
Отворен съм за предложения... честно казано ми се иска да е 1 машина, въпреки, че като комфорт ще е най-добре да се изпълни с 2.
Като варианти разглеждам следните машини и до петък трябва да съм взел решение, защото навлизаме в заключителна фаза на ремонта:
Митцубиши Хеви SRK63ZR-S
По препоръка на майстора - Дайкин FVXS50 (като разположение и монтаж наистина ще ми е перфектен, но дали ще се справи...)
Дайкин FTX60KV
Дайкин FTX60GV
Тошиба Сузуму Плюс 22
Грии GWH24KG
Варианти с 2 машини:
Дайкин FTX35KV
Фуджицу ASYG12LMCA
Фуджицу ASYG12LUCA
Грии GWH12KF
Тошиба Avant или Suzumi Plus 13-ки
Хаха ясно, че да изсушава въздуха трябва да е сух.. Въпроса ми беше насочен към начина по който се постига този сух въздух.
Слагай 2 Лука в тенджерата и си ти